EzTörténtKisalföld

2024.08.23. 06:59

Erről írtunk 20 éve: Újabb iskolát zárnak be

Az elmúlt évtizedek során olyan témákat is feszegetett a Kisalföld napilap, mint az afrikai Ebola vírus, vagy iskolabezárások, de az olvasók megismerhették a mosonmagyaróvári származású házaspár történetét, akik Amerikában is helytálltak.

Kisalföld.hu

A pusztasomorjai tagiskolába két osztály járhatott ez idáig. A megszüntetést az alacsony diáklétszám tette indokolttá. Fotó: Kisalföld archívum

30 éve - Hazatérő vendégek

„Egy tiszta múltú, segítőkész magyar család” 

Egy szimpatikus, magyar származású, Amerikában élő nyugdíjas házaspárral beszélgettem a napokban. Ellátogattak Mosonmagyaróvárra, hogy a férj katonaéveinek emlékeit felelevenítsék, s hogy a feleség is megismerje ezt az azóta óriási változásokon keresztülment várost. Bizony, minden átalakult, a jó öreg vendéglők közül már csak néhány üzemel az eredeti nevén és helyén. Némelyeket hiába kereste a messziről jött Kalos Gábor. A vendégeket életük külhoni alakulásáról kérdeztem.

Magyar származású, Amerikában élő nyugdíjas házaspár látogattak el Mosonmagyaróvárra, hogy a férj katonaéveinek emlékeit felelevenítsék. Fotó: Kisalföld archívum

-Az ötvenes évek elején kerültünk Amerikába - kezdi a mesélést Kalos Piroska, a magyar olvasók által is jól ismert Claire Kenneth barátnője s mint hontalanok megpróbáltunk munkalehetőséget találni. Szorgalmas emberek lévén nem válogattunk, becsülettel elvállaltunk bármilyen munkát, így kerültem én egy kefegyárba, férjem pedig egy szerelőműhelyben helyezkedett el mint autófényező. Ez volt a kezdet. Aztán ahogy legyőztük a nyelvi nehézségeket, úgy lépegettünk feljebb. Én modellként is tevékenykedtem, talán azt mondhatom, így kezdődött a fényképezéssel kötött barátságom. Utána már esküvőkre jártunk, ahol megrendelésre készítettük a felvételeket. Ezzel hamarosan ismertekké váltunk, nagyon gazdag vendégkörre tettünk szert, sok helyre hívtak minket. Érdekes volt partiról partira járni, s mindig újabb és újabb embereket megismerni. A fotózással kapcsolatban aztán művészi érzékenységem is megmutatkozott, s számos nemzetközi fotókiállítás díját elnyertem. 

- Az autófényezés mellett - veszi át a szót Kalos Gábor, volt ludovikás katonatiszt - elvégeztem egy villamosipari tanfolyamot, amiből aztán később profitáltam. Megismerkedtem egy mérnökkel, ő olyannyira tehetségesnek talált, hogy hamarosan alapítottunk közösen egy vállalatot. Ezt bekebelezte egy nagyobb cég, de még így is az általunk kifejlesztett elektrooptikai termékekkel hálózták be, azt lehet mondani, egész Amerikát. Jelenleg Nevadában élünk, ugyanis egyetlen fiunk ott telepedett le. Van egy szép unokánk, aki az Amerikában számon tartott három zseni gyermek közül másodikként szerepel. Előzőleg New Yorkban laktunk, így most egy kicsit hiányzik az ott megszokott nyüzsgés. Szeretnénk Magyarországon letelepedni, hiszen rokonaink és gyermekkori emlékeink idekötnek bennünket. Legfeljebb fél évet itt, fél évet kint töltünk el. Úgy érezzük, a szívünk mélyén mindig megmaradtunk magyarnak, sokat segítettük anyagilag is az amerikai magyar szervezeteket, rendezvényeket, csak néhányat említsek: Hubertusból, Katolikus-liga bál, március 15-e. Az amerikai történelemkönyv mint tiszta múltú, szerény, segítőkész magyar családot említi meg Kalosékat. 

 

20 éve - Újabb iskolát zárnak be

Átszervezés: Kevesebb gyerek, szorító anyagi helyzet 

Egy iskolát megszüntetnek, többet jelentősen átalakítanak - így kezdődik jövő szerdán a tanév a megyében. A döntések mögött többnyire a csökkenő gyermeklétszám és az önkormányzatok romló anyagi helyzete áll.

A pusztasomorjai tagiskolába két osztály járhatott ez idáig. A megszüntetést az alacsony diáklétszám tette indokolttá. 
Fotó: Kisalföld archívum

Most szeptembertől számos változás lesz a megye közoktatásában, közülük a legtöbb Jánossomorján. A megye legfiatalabb városában megszűnik az 1. Számú Általános Iskola pusztasomorjai tagintézménye, ahová mindössze két osztály járt, emellett a Klatszky Katalin Általános Iskola az 1. Számú Általános Iskola tagintézményeként működik tovább. Kurunczi Károly polgármester elmondta, hogy az előbbi döntést a gyermeklétszám csökkenése indokolta, utóbbi mögött pedig az áll, hogy a százszázalékos szakos ellátottságot csak így tudták biztosítani.

Több osztályösszevonás 

Kisfaludon megszűnik a felső tagozat - az eddig oda járó diákok Mihályiban folytatják szeptembertől -, de az alsó megmarad. Lövőn és Ikrényben az óvodát és az iskolát az új tanévben közös irányítás alá vonják. Emellett sok településen osztályösszevonásokról döntöttek, hogy megfeleljenek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések számára meghirdetett pályázatban szereplő magasabb csoportlétszám-előírásoknak. 

Romló demográfiai helyzet

Az óvodák és az iskolák létét elsősorban a gyermeklétszám határozza meg, márpedig a demográfiai helyzet 1980 óta köztudottan egyre romlik. Míg Győr-Moson-Sopron megyében 1990-ben 5023 csecsemő született, addig 1999-ben már csupán 3689. Jelenleg ez a korcsoport van a megye óvodáiban és általános iskoláiban, s emiatt nyilvánvalóan mind kevesebben járnak egy-egy csoportba vagy osztályba. 

Az eddigi megszűnések

Az iskolai és óvodai átalakításokat a megyében egyetlen hivatal sem gyűjti, de mivel a közoktatási átalakításokhoz a megyei önkormányzat szakvéleményét is ki kell kérni, az önkormányzat a Kisalföld kérésére összeállította az elmúlt évek változásainak listáját is. Eszerint 2000-ben az árpási óvoda és a soproni Erkel Ferenc Általános Iskola szűnt meg. Egy évvel később a sopronnémeti iskola és a győri Ady Endre Általános Iskola, 2002-ben a szerecsenyi iskola csukta be a kapuit. Tavaly óta a fehértói óvoda nem fogad gyerekeket, miközben Győrben a Rejtő-középiskola, a Balázs Béla Általános Iskola és az Ady-óvoda azonnali, illetve a Petz-középiskola fokozatos bezárásáról döntöttek. 

 

10 éve - Felkészültek az Ebolára 

GYŐRI NŐ MOZAMBIKBAN - NINCS PÁNIKHANGULAT, DE ÓVATOSSÁGRA INTENEK 

A kisalfold.hu afrikai bloggere, Vass Veronika szerint ugyan az Ebola eddig elkerülte a földrész keleti részét, de a készültség fokozódik. Vera balesetet szenvedett barátnőjén is segíteni akar.

Vera Surféval: az afrikai anya Magyarországról kapott kerekes széket. Fotó: Kisalföld archívum

 A győri Vass Veronika közel négy éve, 2010 októbere óta kisebb megszakításokkal él a fekete kontinensen, jelenleg tanítóként dolgozik egy bentlakásos tanítóképző iskolában a kelet-afrikai Mozambikban. Terveiről és a térséget fenyegető Eboláról kérdeztük. - Jól érzem magam az iskolában, jelenleg nem tervezem, hogy hazalátogassak Magyarországra. A közelünkben nem terjed az Ebola-vírus, a fővárosból, Maputóból és más mozambiki településről sem jelentettek egyelőre megbetegedéseket. A járvány a nagy kiterjedésű nyugat-afrikai országokat, Guineát, Sierra Leonét, Libériát sújtja és most már Nigériát is - kezdte érdeklődésünkre a fiatal győri nő, aki évek óta írja a kisalfold.hu egyik legnépszerűbb blogját, a „Ficánkát”.
Elővigyázatosságból Mozambik elkülönítő központot hozott létre az Ebola-vírussal fertőzöttek számára a fővárosban, az ország készenlétben áll. A Mavalane kórházban, a nemzetközi repülőtér mellett már elkezdték beszerezni a szükséges orvosi felszereléseket, kellékeket - tette hozzá.

A világhálón olvasható írások szerint a kormányzat ígéretet tett arra: minden szükséges gyógyszert, felszerelést biztosítanak a vírus terjedésének megakadályozására. A kórházban tíz ágyat különítettek el az Ebolával fertőzöttek számára, miközben az orvosok és ápolók külön képzésben vesznek részt, ahol minden tudható információt átismételnek az Eboláról. 

- Mozambikban tehát nincs pánikhangulat az Ebola miatt. Annak ellenére sem, hogy a repülőterek és az országhatárok ellenőrzését erőteljesen megszigorították - mondta Vass Veronika. A kisalfold.hu korábban foglalkozott Veronika egy akciójával, melyet blogján indított. Akkor arról írt, hogy egy mozambiki barátnője, a 26 éves Suria tavaly karácsonykor súlyos buszbalesetet szenvedett: a jármű felborult, amikor épp kisfiáért utazott. Sajnos maradandó sérüléseket szenvedett, járásképtelenné vált. A fiatal nőnek kerekes székre lett volna szüksége, ám annyi pénzről még csak nem is álmodott soha, amennyibe egy tolókocsi kerül az afrikai országban. Végül az Életfa Egyesület elnöke, Horváth Lajos ingyen felajánlott egy speciális széket, a Kisalföld Online olvasói pedig napok alatt összegyűjtötték a szállítás költségeit. Suria most ismét kórházba került. Sajnos a mai napig nem érzi a lábait, ráadásul vérszegénységet állapítottak meg nála. Zimbabwéba MRI-vizsgálatra kellene utaznia, ennek költsége 1000 dollár. Vass Veronika most is próbál rajta segíteni: aki szeretné támogatni a fiatal afrikai édesanya felépülését.

MEGELŐZHETŐ A FERTŐZÉS - Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) nem javasolja az Ebola-vírussal sújtott nyugat-afrikai országokba történő utazást, azonban hozzáteszik, a vírussal való fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével. Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy például egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik, és a levegőben sem terjed. Amennyiben valaki mégis az érintett területre utazik, minimálisra csökkentheti a fertőződés kockázatát, ha kerüli a közvetlen érintkezést a beteg emberek (illetve holttestük) vérével, testnedveivel, továbbá olyan tárgyakkal, amelyek szennyeződhettek. Kerülni kell az érintkezést a vadon élő állatokkal, azok tetemével. Az Ebola-vírus hatásos ellenszere a szappan, a napfény, a hipó, valamint a magas hőmérséklet és a szárítás. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában