EzTörténtKisalföld

2024.09.02. 13:08

Erről írtunk 25 éve: Világot járt tűzoltó sikere

Erről írt a Kisalföld szeptember 2-án 15, 25 és 65 évvel ezelőtt.

Kisalföld.hu

65 éve Népművészek remekei között 
A hatalmas üvegajtó még be sem csukódott, máris nyílik. Egyik vevő a másikat követi. Érdeklődnek, nézegetnek, vásárolnak. — Jaj, de aranyos, ez sokkal szebb, mint a nagyapáé! — kiáltja egy kreolbőrű kislány. Ágaskodik, csaknem felmászik a vitrines pult tetejére, úgy nézegeti a fából faragott pipát. Aztán odaugrik anyukájához, aki éppen egy szép matyóbabát nézeget, s másik pult felé húzza. — Ugye, veszel nekem pipát? — kérleli a kislány. Győrött a Lenin úti Népművészeti Bolt látogatói mosolyognak. Maguk elé képzelik a kislányt, szájában a pipával. Egy öt év körül kisfiú a sióagárdi cifra ostort nézegeti. Édesapja nem tud ellenállni. A kisfiú áhítattal nézegeti a szép ajándékot, s mintha csak kislibákat hajtana, jobbra-balra csapkod a díszes szíjostorra. Horváth Józsefné Kapuvárról jött Győrbe. S úgy mondja: — Soha nem tudom elkerülni a Népművészeti Boltot. A kis unokák mindig várnak valamit. Most ugyan a lányomnak szeretnék vásárolni. Amerikában él Az volt a kívánsága, hogy két népművészeti babát küldjek neki. Kovács Mihályné, az üzlet vezetője nyolcat is odarak a pultra. Horváthné egy matyó fiút és egy matyó kislányt választ a sok közül. Gede Jenőné Bécsbe készül rokonaihoz. A beregi, a sárközi, a hódmezővásárhelyi párnák, térítők, tálcakendők és alátétek között válogat. — Azt sem tudom, melyiket válasszam. Olyan szép, olyan művészi valamennyi — mondja mosolyogva. — Külföldön a legkisebb magyar népművészeti ajándéknak is örülnek. Mi, akik itt élünk, nem is hisszük, hogy milyen nagy keretük van ezeknek a művészi munkáknak. Mindig, de különösen most a népművészeti hónap alkalmával igen sok a látogatója a győri Népművészeti Boltnak. Nem csoda, hiszen a magas polcok és a vitrines pultok mind telis tele vannak szebbnél szebb áruval, művészi gonddal, nagy kézügyességgel készített párnákkal, asztalterítőkkel, függönyökkel, csontból és fából faragott dísztárgyakkal, hímzett könyvjelzőkkel, könyvborító táblákkal, hanglemeztartókkal... Az üzlet ugyan kicsi, mégis úgy érzi magát az ember, mintha kiállításon lenne. Az országban közel és távol élő népművészek alkotásainak találkozóhelye ez. Itt láthatják összességében a vevők azokat a szép művészi munkákat, amelyeknek készítési tudománya évszázadok óta apáról fiúra, anyáról leányra száll, s amelyeket az ifjú nemzedék éppen olyan színes lélekkel ápol, művel, mint valamikor régen az ősök. A csodálatosan szép munkákat egyre jobban megkedvelik nemcsak falun, nemcsak városon, de külföldön is. A háziasszonyok egyre szívesebben díszítik lakásukat a szép, értékes kézimunkákkal. 

Erről írtunk
Fotó: Kisalföld archívum

25 éve Világot járt tűzoltó sikere 
A soproni tűzoltóság tűzmegelőzési főelőadója, Csuka Zsolt főhadnagy azon szerencsés emberek közé tartozik, akik hivatásukból eredően bejárták - helyesebben szólva, befutották már az egész világot. Hogy ennek okán oklevelek, érmek, kupák és díjak sorakoznak munkahelye polcán, az már csak hab a tortán. A kétévente sorra kerülő Rendőr-Tűzoltó Világjátékok legutóbbi, most nyáron Stockholmban rendezett viadalán a tűzoltók magyar csapatában Csuka Zsolt egyedüli soproniként vett részt. A svéd fővárosban több mint hatvan ország hétezer versenyzője küzdött az első helyekért. A soproni tűzoltó remekelt, a tízezer méteres terepfutásban igen előkelő helyezésével a legjobb tíz közé került. Megjegyzendő, hogy a két évvel ezelőtti, Calgaryban (Kanada) rendezett világjátékok sporttalálkozóján nemcsak tízezer méteren, hanem a félmaratoni távon is az első tíz között futott a célba. A tűzvédelmi mérnöki diplomával és a sport területén komoly múlttal, atlétasikerekkel rendelkező fiatalember - aki a Magyar Tűzoltó Szövetség sport tagozatának egyik alapító és elnökségi tagja - ’93- tól rendszeresen indul a párizsi tűzoltók 18 kilométeres futóversenyén (Párizsban a tűzoltók hívószáma: 18). Belgiumban, az évenként rendezett tűzoltók utcai futóversenyének világbajnokságán az esztendők során egyéniben is, csapatban is elhozhatta már az első helyezettnek járó díjat. A külföldi sikerek mellett a hazai tűzoltók versenyén is kiugróan szerepel Csuka Zsolt. A BM évenkénti országos bajnokságán sorban nyerte egyéniben és - mint például az idei veszprémi versenyen - csapatban a terepfutó-bajnoki címet.Hetente háromszor-négyszer edzek, s ez összesen több mint száz kilométert jelent - mondja a tűzoltó, akit idei sporteredményeire való tekintettel Kovács Jánosőrnagy, a soproni tűzoltók parancsnoka szerdán dicséretben részesített. - Legközelebb Csepelen, az ottani tűzoltó-egyesület versenyén állok rajthoz, majd csapatot szervezek az októberi Bécs-Budapest szupermaratonira. Távolabbi célom, hogy induljak a 2001-es indianapolisi Rendőr-Tűzoltó Világjátékokon. 

Erről írtunk
Fotó: Kisalföld archívum

15 éve Jaguarok a Pannóniánál 
Luxusautók karavánja érkezett Sopronba: a belga Jaguar Klub idei túrája Ausztriát és hazánkat érinti. A BW Pannónia M. Hotel előtt bámészkodók sokasága csodálta meg az oldtimer Jaguarokat, amelyek között negyvenöt éves is volt. - Harmincéves múltra tekint vissza a belgiumi Jaguar Klub, amely jelenleg négyszázötven tagot számlál - mesélte Luc Weemaes titkár, a rali főszervezője. - Minden évben más és más úti célt választunk magunknak. Az ausztriai és magyarországi túrára harmincegy Jaguarral keltünk útra. Az utóbbi években megjártuk Itáliát, tavaly a skandináv országokat kerestük fel. Jómagam korábban hat évig Magyarországon dolgoztam autómárkák képviselőjeként, Sopronban is több alkalommal jártam, vannak itteni ismerőseim is. Amikor felvetettem, az idei rali úti célja Ausztria és Magyarország legyen, mindenki lelkendezett, hiszen közülünk sokaknak ismeretlen vidék Magyarország. Az út igazi családi kirándulás, és örülünk, hogy ennyi szebbnél szebb Jaguarral népszerűsíthetjük ezt a legendás autómárkát. Nekem különben három oldtimer Jaguarom van: egy 1964-es, egy 1977-es és egy 1978-as kiadású. Aztán négy évvel ezelőtt vettem egy vadonatújat is ötvenezer euróért (közel 14 millió forintért). - Öt éve vagyok klubtag, akkor hatvanötezer euróért vásároltam a 36 éves Jaguaromat. De tudom, a még patinásabb darabok akár százezer euróért is elkelnek - mondta pakolás közben Leo Cauweles antwerpeni vállalkozó. - Nem adnám el semmi pénzért, pedig a piaci értéke megközelíti a 80 ezer eurót. A sportlétesítményekben „utazó” Ernst Borseauxhobbiautónak tartja Jaguárját, évente nem megy többet vele 2-3 ezer kilométernél. Hétköznapokra ott van neki az 1989-es Porschéja és egy vadi új BMW.

Ez történt
Fotó: Kisalföld archívum

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában