EzTörténtKisalföld

2024.08.31. 07:00

Erről írtunk: méregtől pusztultak a kutyák Rábacsanakon - fotók

Méregtől pusztulnak a kutyák Rábacsanakon – írtuk lapunk hasábjain húsz évvel ezelőtt. A helyiek nagyjából sejtették is, hogy ki képes ilyen gonoszságra, de nem tudtak tenni ellene, csak aggódhattak, legközelebb nehogy gyerek vegye fel a mérgezett ételt.

Kisalföld.hu

15 éve – Civil összefogás a Rába vizéért 

Közös nyilatkozatot adtak közre a civilek a Rába vizének, a folyó különleges természeti értékű, több évszázada háborítatlan növény- és állatvilágának védelmében. Ennek oka, hogy Víz Keretirányelvben írta elő az unió a vízkincs védelmét, ökológiai állapotának, a felszíni és felszín alatti édesvízkincs minőségének megőrzését. Az uniós szabályozás szellemében a napokban néhány környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezet közös nyilatkozatot fogalmazott meg, elsősorban a Rábáért, iletve a magyarországi vizekért, tudtuk meg Lajtmann Józseftől, az egyik aláíró, a Reflex Egyesületelnökétől. – Hazánk negyvenkét vízgyűjtő alegységéből öt megyénket is érinti. 

Forrás: Kisalföld archívum

Egyik a Rába, az egyetlen olyan magyar folyó, amely közel száz kilométer hosszan teljesen eredeti állapotában található, az évszázadokkal ezelőtt kialakított medrében folyik, vizében és környékén háborítatlan és gazdag növény- és állatvilággal – tudatta a szakember. Lajtmann József szólt arról is, hogy nyilatkozatukban, amit még öt civil szervezet –többek között a Rába Szövetség – képviselője írt alá, kezdeményezték, hogy hazánk legértékesebb vízfolyásán található természeti értékek védelmét – a Natura 2000-eselőírások értelmében – magasabb szintre emeljék. 

20 éve – Rábacsanaki kutyavégzet 

Méregtől pusztulnak a kutyák Rábacsanakon – írtuk lapunk hasábjain húsz évvel ezelőtt. A helyiek nagyjából sejtik is, hogy ki képes ilyen gonoszságra, de nem tudnak tenni ellene, csak aggódhatnak, legközelebb nehogy gyerek vegye fel a mérgezett ételt. Rábacsanakon nem valamiféle járvány tizedeli a négylábúakat, hanem gyorsan ölő méregvégez velük, ételbe csomagolva. Pozsgai Györgyéknek eddig négy kutyájuk esett áldozatul az emberi gonoszságnak és aljasságnak, de nem járt jobban Kovács Imre hatéves tacskója sem. – Gyönyörű dobermanunk volt, intelligens, okos jószág, éppen csak meg nem szólalt. Szerda reggelre viszont ott feküdt mozdulatlanul… A dobermanunk a kapu előtt feküdt, pontosan azon a helyen, ahol megette a mérgezett eledelt –panaszolja Pozsgai György Rábacsanakon, a Hunyadi utcában. – Előtte még éjfélkor láttam, a szokott helyén feküdt, a bejárati ajtóban. A fiamnak szintén fajtatiszta német juhásza pusztult el ugyanebben az időben. Őhozzá, mivel a kutya a hátsó udvarban volt, a kert felől ment be az illető és kiengedte a kapun, ott is találták meg élettelenül. Nyomokat persze nem találtunk, mert a „gyilkos” pontosan annyi ételt készít, amit az állatok egyszerre megehetnek. 

Forrás: Kisalföld archívum

A múlt szerdán négy kutya pusztult egy éjjel itt a környéken, de ezelőtt körülbelül két éve ötöt mérgeztek meg. Szerencsére a kisebbik nem evett a méregből, így legalább az megmaradt. Kovács Imre is az utcaajtóban talált rá négylábújára, még látszottak a nyomok, ahogy a tacskó kínjában a földet kaparta. – Hűséges, jó házőrző volt, igazi családtag, nagyon sajnáljuk,hiszen már hat éve velünk volt –mondja. - A virágoskert kerítésére próbált felmászni szegény, ott is találtam meg reggel, hajnali négy órakor még hallottuk, hogy zörög, vagyis akkortájt járhatott erre az elvetemült mérgező. – Nem akarunk vádaskodni, de körülbelül tudjuk is, ki cselekedte ezt – veszi át a szót Pozsgai György. – Higgyék el, nem minden ok nélkül mondom ezt, vannak ráutaló jelek, hogy ki lehet az. Persze sajnáljuk a kutyákat, de sokkal nagyobb baj is lehet ebből, hiszen mi van akkor, ha egy gyerek veszi fel a mérget? Az állatorvosok azt mondták, hogy gyorsan ható szerről van szó, bizonyára talajfertőtlenítő, ami először az idegrendszert bénítja le, majd a mozgásszerveket. Felháborító, ami történt, és ennek valahogyan véget kell vetni, de mielőbb. A rendőrségen azt mondták, nekünk kell megvizsgáltatnia tetemeket, utána tudnak csak foglalkozni az üggyel. 

25 éve – Egyre kevesebben 

A felmérések még azt mutatják, hogy tíz fiatalból kilenc családban szeretne élni és gyereket nevelni. Mégis évente egy Pápa nagyságú település lakóinak számával csökken hazánk népessége. Az okok túlontúl egyszerűek ahhoz, hogy megoldjuk. Mert a népességfogyás megállításához csak az kellene, hogy az értékrendszerünkön változtassunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában