EzTörténtKisalföld

2024.08.30. 07:00

Erről írtunk: kisiklott tehervonat, doppingszerek, győri küldöttség Portsmouth-ban – fotók

Harminc éve kisiklott egy tehervonat a tatai pályaudvaron. Szerencsés kimenetelű baleset történt a tatai állomáson, ahol ismeretlen okok miatt kisiklott egy Budapestről Győr felé tartó, kamionokat szállító tehervonat.

Kisalföld.hu

20 éve –Doppingszerek a patikából 

Légzéskönnyítők, fájdalomcsillapítók, izgatószerek, hasisszármazékok, anabolikus szteroidok, valamint fehérje természetű hormonok és vízhajtók a legismertebbek a doppingszerek között – nagy részük beszerezhető a gyógyszertárakban. „Dopping? Persze hogy van” – mondja egy sportoló, aki sem nevét, sem sportágát nem akarja megnevezni, annyit azonban tisztázhatunk: nem profi, csak hobbiból versenyez. A fehérje természetű hormonokat különböző készítményekből szerzi be, megint csak „innen-onnan”. Pedig nem kell különösebben erőltetnie magát, ugyanis a teljesítménynövelők jó része a patikákban is beszerezhető; van, amihez recept sem kell, de nem ezek a legkeresettebbek. 

Forrás: Kisalföld archívum

25 éve – Győriek Portsmouth-ban

Tíz győri fiatal töltött nemrégiben egy hetet az angliai Portsmouth-ban – számoltunk be a kalandról huszonöt éve a Kisalföldben. Az utazás hivatalos volt, a küldöttség a kisalföldi megyeszékhelyt képviselte egy nemzetközi ifjúsági táborban, amelynek célja az ismerkedésen túl a toleranciaerősítése volt. Az évtized elején alakult ki együttműködés kilenc nyugat-, közép- és kelet-európai város között: a holland Rotterdam, az angol Portsmouth, a spanyol Vitoria, a norvég Bergen, a német Duisburg, a francia Caen, a szlovák Nagyszombat, a litván Vilnius, valamint Győr által akkor megalakított Jugendring elnevezésű szervezet azóta is működik –mondta Szíjjártó Péter győri önkormányzati képviselő, a delegáció vezetője. 

– Az évenkénti táborokon a különböző kultúrák megismerése, a másság elfogadása és a tolerancia erősítése a cél. Ennek a mostani esemény is megfelelt, bár anyagi és egyéb okok miatt a házigazdákon és rajtunk kívül csupán a hollandok és a németek képviseltették magukat. A magyar résztvevőket több szervezet – az önkormányzat, iskolák, a Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum – javaslata alapján választották ki, s bár voltak viták, sikerült megnyugtató döntést hozni. A „szerencsés tízek” felejthetetlen programokon vehettek részt, amelyeknek listája a londoni városnézéstől a Portsmouth-Stockton másodosztályú – egyébként a magyar PNB színvonalát és iramát magasan felülmúló – labdarúgó-mérkőzés megtekintéséig terjedt. Jelentős szerepet kapott a sportolás is, többek szerint az egy hét külföldi edzőtábornak is beillett. 

– Akadtak azért hiányosságok is – említette. –  A mostani társaságok kissé zárkózottak voltak, mi például csak a duisburgiakkal tudtunk szorosabb kapcsolatot kialakítani. Emellett a programok között néha meglehetősen hosszú volt a szünet. Jövőre Duisburg, utána pedig Rotterdam rendezi a tábort, de 2002-ben be szeretnénk bizonyítani, hogy lehet ezt jobban is csinálni. A bizonyításra egyébként már novemberben alkalom nyílik, Győr kapta meg ugyanis a Jugendring konferenciájának szervezési jogát. 

30 éve – Kisiklott egy tehervonat a tatai pályaudvaron 

Harminc évvel ezelőtt szerencsés kimenetelű baleset történt a tatai állomáson, ahol kisiklott egy Budapestről Győr felé tartó, kamionokat szállító tehervonat – úgynevezett Rola-vonat – három kocsija és elzárta a vágányt. A helyszínen a baleset körülményeiről Szabó András, a MÁV budapesti üzletigazgatóságának forgalmi osztályvezetője adott tájékoztatást. – Mi okozhatta a balesetet? – Ez a legnehezebb kérdés. 

Annyi elmondható, hogy a kamionszállító kocsik speciálisak, így mindenképpen meg kell várni a mérések eredményeit. –Volt már hasonló zökkenő ezen a szakaszon? –Ezen a szakaszon Rolabaleset eddig nem volt. A szerelvény kitérő irányban, és mindössze tizenöt kilométeres sebességgel haladt. 

– Ennek is köszönhető, hogy a szerelvények nem borultak fel? –Valószínűleg. – A baleset okozott fennakadást a vasútforgalomban? –Sajnos igen. Tatabánya és Tata közötti egyik vágányon vágányzár volt a hegyeshalmi vonal átépítése miatt, a baleset pedig a szabad vágányon történt. A személyvonattal közlekedőknek át kellett szállniuk. Almásfüzitő és Tatabánya között autóbuszok szállították az utasokat. A nemzetközi vonatok Székesfehérvár-Komárom útvonalon kerülővel közlekedtek, ami több mintegy órás menetidő-hosszabbodást jelentett. – Történt személyi sérülés?–Sem személy, sem árunem sérült meg a baleset során.

Forrás: Kisalföld achívum

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában