Árvíz

2024.09.15. 09:43

Nem közlekednek a vonatok Ausztriába, Készülnek a Petőfi híd lezárására Győrben - Frissül

A térségünkben fennálló árvízhelyzetről folyamatosan frissülő cikkünkben tudósítunk.

Kisalföld.hu

Fotó: Krizsán Csaba

21:40 - Ursula von der Leyen uniós segítséget ajánl

Együttérzését fejezte ki vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Kelet-Közép-Európában pusztító árvizek károsultjaival és áldozataival, valamint uniós segítséget ajánlott.
Az X-en közzétett üzenetében von der Leyen aláhúzta: az Európai Unió készen áll segíteni Ausztriának, Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának, egyúttal köszönetet mondott mindazok munkájáért, akik segítenek a nehéz helyzetben - írja az MTI.

A több napja tartó esőzés miatt utcákat öntött el a víz vasárnap az osztrák fővárosban, Bécsben.
A víz szintje a Wien folyón a Kennedy-hídnál, Bécs nyugati részében egy nap alatt vasárnap reggelre 50 centiméterről 2,26 méterre emelkedett – közölte az osztrák katasztrófavédelmi szolgálat. A víz sétálóutcákat és kerékpárutakat öntött el, a folyóparti éttermek teraszai pedig víz alá kerültek. A főváros mellett, onnan északnyugatra fekvő Penzingben több helyütt kilépett medréből a Wien folyó, ami miatt több házból evakuálni kellett az ottlakókat. A part mentén utcákat és egy mélygarázst is elöntött a víz. Bécs három kerületében megszakadt az áramszolgáltatás, és részlegesen felfüggesztették két bécsi metróvonalon a közlekedést.

Csehországban több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül a vihar miatt, Romániában és Lengyelországban pedig halálos áldozatai is van az áradásoknak.

21:30 - Megáradt a Rába- Győrnél a jelenlegi kétszeresére emelkedhet a vízállás

21:10 - A katasztrófavédelem felkészült az árvíz elleni védekezésre

Egész hétvégén dolgoztak a tűzoltók a Borisz-ciklon okozta viharkárok felszámolásán. A hétvégén csaknem 750 beavatkozásra volt szükség, zömében az erős szél miatt kidőlt fák és letört faágak miatt.

A ciklon tartós esőzést hozott, ami a folyók áradásához vezet. A katasztrófavédelem központi szinten és minden árvíz által érintett vármegyében területi szinten is operatív törzset hozott létre, amelyek a nap 24 órájában koordinálják a kárfelszámolást és az árvízi felkészülést.

Az árvíz elleni védekezést szakmailag a vízügy irányítja, a katasztrófavédelem az önállóan védekező önkormányzatoknak nyújt segítséget, amelyek az önkormányzati védvonalon lépnek fel az árvíz ellen.

A katasztrófavédelem központi készleteiből mobilgátakat és homokzsákokat csoportosított át a Duna-menti nyugati vármegyékbe. A katasztrófavédelem minden árvízzel érintett önkormányzattal folyamatos kapcsolatot tart fenn, az érintett településeken katasztrófavédelmi összekötő tisztek segítik a védekezést, a szakmai irányítást pedig a helyszínen lévő vízügyi műszaki vezetők végzik.

Ahol árvízvédelmi készültség lép érvénybe az önkormányzati védvonalakon, ott katasztrófavédelem szükség esetén kiegészíti az önkormányzat rendelkezésére álló erőit és eszközeit. Folyamatosan biztosítja a védekezés logisztikai feltételeit, mobilgátakat, szivattyúkat, homokzsákokat, egyéni védőruhákat, homokzsáktöltéshez szükséges eszközöket, segíti az eszközök és erők szállítását.

Amennyiben lakosságvédelmi intézkedésre lesz szükség, arról a katasztrófavédelem időben tájékoztatja a lakosságot és megszervezi az emberek ideiglenes kitelepítését, utaztatását, elhelyezését és ellátását, majd visszatelepítését.

20:20 - Újabb menetrendváltozás az osztrák pályán

20:00 - Felkészülten várják az Ausztriából érkező, aggasztó méretű árhullámot a védelmi bizottságok Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegyében, illetve a fővárosban.

A védekezés koordinálásáért felelős testületek 0-24 órában követik nyomon a helyzetet, hogy szükség esetén a további döntéseket azonnal meg tudják hozni. Ha a helyzet megköveteli, a főispánok által vezetett védelmi bizottságok élőerős segítséget is toboroznak.
Az árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatokat szakmailag az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányítja, a védekezési munkálatok mindenhol időben megkezdődtek. Ehhez a munkához minden érintett szakaszon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adja a védekezés támogató logisztikáját, a vármegyei védelmi bizottságok pedig a különböző vármegyei szervek munkáját koordinálják és szakmai kezdeményezésre döntenek a lakosság védelme érdekében szükséges intézkedésekről. Az első és másodfokú védekezés egyes feladatainak elvégzésében a jogszabályok a települési polgármesterek feladatait is megszabják.

Budapesten a védekezés szakmai feladatait a főpolgármester vezetésével a Fővárosi Csatornázási Művek irányítja, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság bevonásával. Amennyiben a védekezéshez további eszköz vagy munkaerő szükséges, azt az érintett szervek jelzik a Budapest Főváros Védelmi Bizottságát vezető főispánnak  - közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

19:00 - Vízügy: a Duna és a Lajta folyók vízgyűjtő területein kedd reggelig még jelentősebb csapadék várható

18:50 - Később zárják le a Petőfi hidat

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a Petőfi-hídon nem hétfőn (2024.09.06.) építi ki az árvízvédelmi kaput, hanem az azt követő napok valamelyikén. Amint pontosabbat tudunk, hogy mikor kell a hidat lezárnunk az árvízi védekezés miatt, tájékoztatni fogjuk a közlekedőket! 

- tájékoztatta Máthé-Tóth Péter, Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetének igazgatója a változásról portálunkat.

18:30 - A honvédség, a rendőrség, a büntetés végrehajtási intézet és a tűzoltóság teljes hivatásos állománya kész arra, hogy részt vegyen a védekezésben

18:00 -  Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap délutáni tájékoztatása szerint, vasárnap 18 órától várhatóan hétfő éjfélig az ÖBB leállítja a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között is, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség - közölte a Mávinform.

​Valamennyi Railjet, bécsi EuroCity, a Kálmán Imre EuroNight és az EuRegio vonat csak Hegyeshalomig közlekedik, illetve onnan is indul.

A vasúttársaság azt kéri a nemzetközi utasaitól, halasszák el utazásukat, ne induljanak útnak!

Az utazást érintő intézkedésekről bővebben az ÖBB honlapján, illetve a MÁVINFORM felületein olvashatnak: https://fahrplan.oebb.at

Győrben lezárják a Petőfi hidat hétfőtől

Győr város folyóin levonuló árhullám növekvő mértéke újabb lezárással jár hétfőtől: le kell zárni a Petőfi hidat mindennemű forgalom elől.
A Rábán levonuló árhullám szintje elérheti azt a magasságot, amikor a belváros védelmében a vízügyi igazgatóságnak be kell építenie az árvízvédelmi kaput - tájékoztatta portálunkat Máthé-Tóth Péter, Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetének igazgatója.

Nem azért kell lezárni a hidat, mert annak baja esne, ha elérné a folyó a szerkezet alsó élét, hanem azért, hogy a Vízügyi Igazgatóság árvízi védekezése teljes körű lehessen

- emete ki az igazgató. 

A Rába folyó mentén a Zechmeister úton egy árvízvédelmi fal húzódik a töltés felső részén, amelyet keresztül tör a Petőfi híd útteste. A kapuzat beépítéséhez le kell zárni a hidat, sem gyalogosok, sem kerékpárosok, sem autósok nem haladhatnak át rajta holnap 10.00 órát követően!

A gyalogosok a Petőfi-híd melletti gyalogoshidat használhatják! A gyalogoshíd nem akadálymentes.

A Petőfi-hídon hétfőn 10.00 órakor kezdi el a vízügyi igazgatóság az árvízvédelmi fal beépítését, tehát a hétfő reggeli csúcs idején még átjárható lesz a híd.

Forgalmi rend változás

Az árvízi védekezés kiépítése alatt a Petőfi-híd - Zechmeister úti körforgalmat munkagépek fogják elfoglalni hétfőn délelőtt, ezért a Zechemeister úti forgalmat a Bécsi kapu tér irányából a Jókai útra terelik. Az árvízvédelmi kapu kiépítését követően ez a terelés megszűnik.

Mivel holnaptól már két folyami hidunkat kell lezárni, korlátozni a forgalom elől, jelentős torlódások várhatók a városban, ezért a megszokotthoz képest jóval korábban érdemes elindulni - hívta fel a figyelmet Máthé-Tóth Péter.

16:00 - Gönyűn rendkívüli védekezést rendelt el a polgármester 

14:45 - Az árvízvédelmi előkészületek mellett a viharkárok adnak feladatot a szakembereknek Mosonmagyaróváron és környékén

14:30 - Életét vesztette egy tűzoltó az árvízi védekezésben Ausztriában

Vasárnap reggel már egész Alsó-Ausztriát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították az esőzések miatt. 

„Sajnos egy tűzoltó már meghalt az árvízi művelet során. Gyászoljuk elvesztését" – mondta Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) Alsó-Ausztria tartományfőnöke, de további részleteket egyelőre nem közölt az esetről - írja az ORF

Fotó: FF Kirchberg/Pielach / Forrás: volksgruppen.orf.at

14:10 - Az erős szél és a hirtelen átvonuló viharok okozta fakidőlések, felsővezeték-sérülések miatt fennakadásokra kell számítani a vasúton

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan egyeztetnek az árvízi védekezésben résztvevő szervezetekkel, hatóságokkal. A belföldi vasúthálózaton kialakuló fennakadások esetén az ország több pontján pótlóbuszok állnak készenlétben, a forgalom átszervezését szükség szerint megkezdik - tudatta közleményében a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Fennakadás a nemzetközi közlekedésben:

Magyarországtól nyugatra több országban a vasúti közlekedés akadozik, több területen szünetel. Ausztria felé jelenleg a Budapest–Bécs közötti vonatközlekedés folyamatos, Bécstől nyugatra azonban az ÖBB adta jelenlegi információk szerint legalább hétfő délig szünetel a vonatforgalom, ezért az ÖBB azt javasolja, hogy keddig ne utazzanak vonattal Ausztriába, illetve Ausztriából és Ausztrián keresztül. A Budapest-Bécs viszonylaton közlekedő nemzetközi vonatok esetleges kimaradása esetén a MÁV-START a vonatokat belföldön motorvonattal pótolja.

Vasárnap este a Budapestről Ausztrián át, Németországba, illetve Svájcba induló, illetve hétfő reggel onnan érkező Kámán Imre EuroNight (EN 462, EN 463) csak a magyaroroszági szakaszán, a Keleti pályaudvar és Hegyeshalom között közlekedik.

Azok az Ausztriába tartó utasok, akik szeptember 12-ig vásárolták meg jegyüket a szeptember 13-15. közötti időszakra, ők szeptember 12. és 18. között használhatják fel a jegyeiket. A későbbi utazást tervezők számára a meglévő menetjegyüket kezelési költség nélkül térítjük vissza vagy cseréljük ki. A fenti időszakban bármelyik Ausztriát érintő járattal lehet utazni érvényes menetjeggyel,- járathoz kötöttség nélkül. Amennyiben másik vonatot választanak, úgy új helyjegyet kell váltani, amit díjmenetesen állít ki a vasúttársaság.

Az Almásfüzitő–Esztergom vonal változásai:

Vasárnap délutántól a Duna áradása miatt a Komárom–Esztergom vonalon az S74-es vonatok helyett már pótlóbuszok közlekednek, mivel a vasútvonal egy szakaszon a parton halad, így az a vízügyi védmű részét képezi. Ezt a részt így átadjuk a hatóságoknak, hogy az árvízi felkészüléshez szükséges óvintézkedéseket megtehessék.
A Volánbusz járatait érintő változások:

Az előrejelzések szerint a Szentendrei-szigetre (Szigetmonostorra) vezető kompok és révek kedden leállnak, ezeket a Volánbusz a tahi hídon át pótolja busszal, azaz a 894-es Tahitótfalu – Pócsmegyer – Tahitótfalu vonal járatai helyett 896-os jelzéssel, Tahitótfalu – Pócsmegyer – Szigetmonostor – Pócsmegyer – Tahitótfalu útvonalon közlekednek a buszok, az üzemidőt a rév menetrendjének megfelelően kibővítve. A Duna esztergomi tetőzése a 111-es, 10-es és 11-es út forgalmának korlátozásával járhat, érintheti az erre közlekedő buszjáratokat. Győrben a helyijáratok a rakpart lezárása miatt már terelőúton járnak.

A vasárnap reggeli, délelőtti időjárás okozta, főleg a Dunántúlt érintő forgalmi változásokról a MÁVINFORM híradása folyamatosan frissül.

14:00 - A vihar Szilban, a temetőben is komoly károkat okozott. A sírkertet lezárták, a hozzátartozók egyelőre nem látogathatják a sírokat.

13:00 - Több mint félezer vízügyes érkezik a védekezéshez az északi és nyugati országrészbe, és 30 műszaki irányító segíti az önkormányzatokat 

Folyamatosan érkezik az átvezényelt több mint félezer szakember a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, hogy az állami védvonalakon vegyenek részt az árvízvédelmi munkában. Az önállóan védekező települések támogatására pedig 30 műszaki irányító foglalja el a szolgálati helyét ezekben a pillanatokban. A vízügy folyamatosan egyeztet a társszervezetekkel is a szükséges segítségről - tudatta közleményében az Országos Vízűgyi Főigazgatóság.

A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folytatja az árvízvédelmi munkák koordinálását az országban. Több mint félezer munkatársuk indult útnak és érkezik folyamatosan az árvízzel leginkább veszélyeztetett Észak-dunántúli (ÉDUVIZIG) és Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (NYUDUVIZIG) területére, hogy segítse az állami védvonalakon szolgálatot teljesítő kollégáik munkáját. Rajtuk kívül az önkormányzatok által a helyi védekezéséhez kért műszaki irányító szakembereik is ott vannak már az önállóan védekező településeken - olvasható a közleményben. 
A Duna magyarországi szakaszán ugyanis körülbelül 1000 km állami töltésvonal van, ahol a vízügy végzi az árvízi védekezést, emellett több tucat település önállóan védekezik, ott a polgármester munkáját vízügyes műszaki irányító és katasztrófavédelmi szakember is segíti.

A vízügy munkatársai folyamatosan figyelik az előrejelzéseket, és az aktuális adatokhoz igazodva készülnek, elsősorban a Duna és Lajta mentén. Mosonmagyaróvár védelmében zajlik a Lajta-szükségtározó megnyitásának előkészítése is.

Az OMIT vasárnap reggeli ülésén is részt vettek a társszervek - a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, illetve a polgárőrség - képviselői is, folyamatos velük a kapcsolattartás annak érdekében, hogy az esetleg szükséges segítségnyújtásról egyeztessenek a vízügyi szakemberekkel.

A fölöttünk lévő ciklon miatt továbbra is rendkívül esős az időjárás a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok északkeleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és ez várhatóan így lesz az előttünk álló napokban is. A ciklon mozgása és alakulása azonban nagyon bizonytalan, a legkorszerűbb előrejelző eszközök prognózisait is képes felülírni, ezért kiszámíthatatlan, hogy a várható csapadék az egyes részvízgyűjtőket milyen mértékben érinti.  Az elmúlt 24 órában a legtöbb eső a Bécsi-medencére, valamint a Traun és az Enns vízgyűjtőjére esett, ráadásul a vártnál jóval jelentősebb mennyiség, ugyanakkor más vidékeken alulmúlta az előrejelzettet. A következő 1 napban ugyanezeken a területeken várható további jelentős csapadék, majd előreláthatólag a zóna nyugatabbra, tehát a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtője fölé helyeződik át.

Ami a hazai területeket illeti, az éppen aktuális meteorológiai előrejelzés alapján a következő 6 napban a Dunán Adonyig a III. fok szintje fölötti, lejjebb több helyen az I. és II. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállásokra van kilátás.

A Lajtán akár a valaha mért legmagasabb értéket (LNV-t) megközelítő, míg a Rábán és a Murán a II. fok szintje körüli tetőzésekre számítanak a szakemberek. 

Budapesten az alsó rakpartot a jövő hét kedden érheti el a víz. 

12:50 - A májusi nagy vihar után ismét hatalmas fákat döntött ki a szél Győrben a Szabolcska utcában

Nem állják már az időjárás viszontagságait a Szabolcska utca öreg fái. Májusban már megtépázta őket a vihar, akkor a Szigethy Attila úton és a Szabolcska Mihály utcában összesen hét platánfa dőlt ki. Most a még megmaradt fák közül adta meg néhány magát a természet erejének. 
Ahogy néhány hónappal korábban, most is az Építő- és Faipari Szakképző Iskola szenvedett kárt a kerítésére borult hatalmas fától. A vasárnap reggel kidőlt fa annak a közelében állt, amelyik májusban egy ablakban, a homlokzatban, és az ereszcsatornában tett kárt.

A kidőlt fákat a katasztrófavédelem munkatársai vasárnap feldarabolták, és a darabjaiktól, ágaiktól megtisztították az érintett útszakaszt.

A hétvégi viharban a kidőlt fák okozták a legtöbb gondot 

Péntek este 151, szombaton 172 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a viharos időjárás miatt. Vasárnap délelőtt pedig csaknem 300 helyszínen, részben még a szombat esti miatt, részben vasárnapi újabb esetek miatt. A legtöbb bejelentés utakra, házakra, autókra, elektromos vezetékekre dőlt fák miatt érkezett, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyékben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

 

12:30 - Vasárnap délig több, mint 10 helyre riasztották a tűzoltókat Sopronban

12:15 - Több Győr környéki településen gond van a víz- és szennyvízszállítással

A Pannon-Víz tájékoztatása szerint, áramszünetek okoznak fennakadást a szolgáltatásban.

  • Tét, Tényő, Kajárpéc, Felpéc, Győrszemere, Beled és Szil településeken ivóvízellátási nehézségek.
  • Rábacsécsény, Mérges, Kóny, Lébény településeken szennyvízszállítási nehézségek.
  • Rábapatona településen ivóvízellátási és szennyvízszállítási nehézségek léptek fel.

"Az előállt haváriahelyzet megoldásán kollégáink és az áramszolgáltató szakemberei is dolgoznak, de kérjük, hogy takarékoskodjanak a vízzel, mivel egyes területeken átmeneti vízellátási problémák léphetnek fel" - olvasható a közleményben.

11:45 - Fennakadások a nemzetközi vasúti közlekedésben

10:00 - Viharos szél miatt riasztásokat adtak ki térségünkre - 90km/h-t meghaladó erejű széllökések is lehetnek, az eső csillapodik

A Hungaromet előrejelzése szerint, síkvidéken északnyugaton kisebb területen délutánig egy-egy átmeneti 90 km/h körüli széllökés nem zárható ki. Hegyvidéken a Kőszegi-, Soproni-hegységben délutánig, illetve kezdetben a Bakony magasan fekvő részein fordulhat elő efeletti széllökés. 70 km/h körüli vagy feletti széllökések a délutáni órákig északnyugaton (Győr-Moson, Veszprém, Vas megye) előfordulhatnak, majd estére már csak Sopron térségében, Győr-Moson-Sopron megye nyugati felében. Ezeken a részeken csak hétfő délután mérséklődik tartósan a szél. 

 

A Dunántúl nyugati felében, kétharmad részében vasárnap a reggeli órákat követően gyengülni, szűnni kezd az eső, miközben délkelet felől terjeszkedik egyre kiterjedtebb esőzés. Vasárnap délután az északi területeken egy-egy intenzív záport dörgés, villámlás kísérhet.  Vasárnap éjfélig az azt megelőző 24 órás csapadékösszeg már csak kis körzetekben haladhatja meg a 20 mm-t, lokálisan esetleg a 30 mm-t.

9:50 - Bakonybélen 85mm csapadék hullott az éjszaka

A Boris ciklon még éjszakasokfelé okozott kiadós esőt. Bakonybélen egy észlelőjük több, mint 87 mm-t mért - osztotta meg közösségi oldalán a Hungaromet. 

9:30 - Az ÉDUVÍZIG területén a Dunán és a Mosoni-Dunán I. fokú, a Lajtán másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szeptember 15-én 6:00 órától a Mosoni-Duna és a Duna teljes szakaszán megkezdte az árvízvédekezést.
Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál előrejelzésük szerint a tetőzés a III. fokú készültségi szintet jelentősen meghaladhatja.
Győr belterületén is III. fokú készültség fölötti tetőzést várnak. A vízszint várhatóan a mai nap folyamán éri el a rakpartot.

Forrás: Képernyőkép / vizugy.hu

Lezárták Győrben a Móricz Zsigmond rakpartot, és több pakolót

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete éjszaka megkezdte a Móricz Zsigmond rakpart lezárását. 

  • Vasárnap hajnaltól közlekedő helyi buszjáratok már terelőúton közlekednek.
  • A Kossuth-hídon csak a gyalogosok, kerékpárosok és a Káptalandombra autóval behajtók közlekedhetnek, az átmenő autósforgalom elől a híd zárva marad majd az árvíz levonulásáig. 
  • A Petőfi-híd alatti parkolót a Győrszol lezárta a forgalom elől a Rába áradása miatt. 
  • Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereket csoportosít át Győrbe, így kizárólag a vízügy munkatársai várakozhatnak autóval az Árpád útnak a Baross út és Aradi Vértanúk útja közötti szakaszon lévő parkolókban.

 

9:20 - Kritikus a helyzet számos közép-európai régióban az esőzések miatt

AZ MTI összefoglalója a nemzetközi helyzetről:

 A heves esőzések és áradások miatt kritikus helyzet alakult ki számos ausztriai, csehországi és lengyelországi régióban és településen helyi médiajelentések alapján.
A heves esőzések miatt az alsó-ausztriai St. Pölten és Tulln kerületeket is katasztrófa sújtotta területté nyilvánították vasárnap kora reggel. Szombaton 42 települést és kataszteri közösséget nyilvánítottak katasztrófa sújtotta területté.

Több településen polgári védelmi riasztást rendeltek el.

A települések önállóan indítanak polgári védelmi eljárásokat, ha a lakosságot veszély fenyegeti. Ez azt jelenti, hogy a katasztrófavédelmi hatóságok kibővített hatáskörrel és utasítási jogkörrel rendelkeznek.

Több helyen lakosokat kellett kimenteni otthonukból.

Az éjszaka folyamán Amstetten és St. Valentin között szünetelt a vonatközlekedés - közölte az ÖBB az APA hírügynökséggel. Az utazási figyelmeztetést hétfő estig meghosszabbítják.

A következő órákban rendkívül heves esőzésekre lehet számítani, a következő hat órában a középső régióban akár 60 milliméterre, Alsó-Ausztriában pedig akár 40 milliméterre is. "Ez azt jelenti, hogy az egész országban már most is és ezután is hatalmas áradások lesznek" - mondta Stephan Pernkopf kormányzóhelyettes az APA-nak. „Kerüljék a felesleges utazásokat és utakat!” - kérte.

Az elmúlt órák rendkívül intenzív esőzései miatt veszélyes területek alakultak ki, különösen vidéken. Számos út járhatatlan az áradások miatt, különösen a központi régióban, Melk, St. Pölten és Tulln környékeén.

Az éjszaka folyamán 1159 tűzoltóegységet 2168 járművel 4490 bevetésre hívtak Alsó-Ausztriában.

Burgenlandban a szombat esti és vasárnap reggeli heves vihar számos tűzoltói bevetést tett szükségessé. Bár a heves esőzések miatt pincéket kellett kiszivattyúzni, a bevetések többsége a viharkárokkal kapcsolatos volt - közölte az APA-val a tartományi médiaszolgálat. A bevetések többségét a tartomány északi részén és Közép-Burgenlandban hajtották végre. Szombat este 6 órától vasárnap reggel 6 óráig 111 alkalommal hívták ki a tűzoltókat.

Az előrejelzés szerint mind a csapadék, mind a szél várhatóan enyhülni fog a vasárnap folyamán. Az eső azonban csak kedden fog teljesen megszűnni. Az autóval való utazás továbbra sem ajánlott.

A magas vízállással és árvízzel járó viharok továbbra is sok munkát adnak a csehországi mentőszolgálatoknak is. Különösen a Lengyelországgal határos régiót érinti az ország keleti részén. Vasárnap este Cesky Tesin polgármestere elrendelte több ezer lakos evakuálását a városközpontból, az Odera egyik mellékfolyója, az Olsa ugyanis gátszakadással fenyeget.

A folyónál fekvő Opavában az akut árvízveszély miatt már több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. A város legnagyobb panelházas lakótelepe is az érintettek között volt. Krnovban és más városokban is evakuálni kellett embereket.

Az előrejelzések szerint az esőzések legkorábban hétfőig várhatóan nem hagynak alább.

Lengyelországban több helyen már több eső esett, mint az 1997-es úgynevezett "millenniumi árvíz idején" - mondta Donald Tusk miniszterelnök. A délnyugat-lengyelországi folyók vízszintjének emelkedése miatt felhívta a polgárok figyelmét, hogy időben meneküljenek biztonságba.

Kritikus a helyzet a Glatzer-havasok egyik gátjánál, Lengyelország és a Cseh Köztársaság határán. „A Miedzygorze-i gát túlcsordult. Bár a vizet leeresztik, így is elérte a maximális szintet. A vízbeáramlás hatalmas” - írta az alsó-sziléziai Bystryca Klodzka önkormányzata az X-en. A vízügyi hatóság közlése szerint az alacsonyan fekvő falvak lakóit evakuálták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában