Vízállás

2024.09.15. 19:15

Nagybajcsnál szerdán tetőzhet a Duna

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója szerint a Duna és a Lajta folyók vízgyűjtő területein kedd reggelig még jelentősebb csapadék várható.

Kisalföld.hu

Fotó: Olvasó - Nagy Ramóna Eszter

A Nagybajcsnál a Duna árad, az árhullám tetőzését 840-860 centiméterre várják szerdán délutántól. A Mosoni-Duna torkolati művet szombaton délután bezárták, jelenleg árvízkizárásos üzemmódban működik, a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszintjeit jelenleg az érkező háttérvízhozamok nagysága alakítja. A vasárnap reggeli adatok szerint a felvízi oldalon 30 centiméterrel alacsonyabb vízszintet mértek.

Vasárnap délben II. fok árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Vének-dunaremetei, a Dunaremete-rajkai árvízvédelmi szakasz teljes hosszán és a Vének-dunaszentpáli árvízvédelmi szakasz Bácsai gátőrjárásán. Győrben a tetőzés 790-810 centiméter között alakulhat.

Komáromnál és Esztergomnál vasárnap reggel óta intenzív áradó vízjárás tapasztalható. Mindkét szelvényben a III. fokú készültség szintjét jelentősen meghaladó tetőzésekre számíthatunk a jövő hét második felében. Komáromnál a tetőzést a 790-810 centiméteres tartományban várják csütörtökön a reggeli óráktól, Esztergomnál 780-800 centiméter körül alakulhat a tetőző vízszint, várhatóan pénteken.

A Lajta mentén továbbra is II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A maximális vízállás jelentősen meghaladja majd a III. fokú készültség szintjét. Ennek értékét a deutschbrodersdorfi tetőzés ismeretében tudják majd pontosítani.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában