Védekezés

20 órája

Árvíz 2024 - Kiadta szerdai tájékoztatóját az ÉDUVIZIG: közel 165 ezer homokzsákot építettek be egy nap alatt - fotók

Az Észak – dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója a térségben levonuló árhullámokról.

Kisalföld.hu

Fotó: Molcsányi Máté

Duna

Dévénynél hosszantartóan tetőzik a Duna, minden dunai védvonalon III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Nagybajcsnál ma reggel 8740 m3/s vízhozam érkezett. Az Öreg- Duna felé történő vízmegosztás függvényében a tetőzés csütörtök reggeltől várható, 850-870 cm körüli vízszinttartományban. A több napja tartó magas vízállás következtében megjelentek a fakadóvizek mellett a buzgárok is, melyeknél sikeres beavatkozások történtek.

A Mosoni-Duna torkolati mű zárt állapota miatt a Győr környéki vízszinteket továbbra is a Mosoni-Duna - Lajta és a Rába - Marcal felől érkező vízhozamok alakítják. A szerda reggeli adatok szerint a felvízi oldalon 202 cm-rel magasabb a vízszint, mint az alvízen, ez a délutáni órákra csökkent, jelenleg 198 cm.

Győrben a tetőző vízszint 680-700 cm körül alakulhat a jövő hét elején a Mosoni – Duna torkolati mű árvízkizárásos üzemmódjának köszönhetően.

Hasonlóan kedvező hatást vált ki a műtárgy a Mosoni-Dunán, Mecsérnél és a Marcalon a gyirmóti szivattyútelepnél is. A mecséri szelvényben 360-380 cm körül, a gyirmóti szivattyútelep külvízszintnél 500- 520 cm körül alakulhat a tetőzés hétfőn napközben.

Komáromnál és Esztergomnál továbbra is áradó jellegű vízjárás figyelhető meg a Dunán.

Komáromnál a tetőzést a 800-820 cm-es tartományban várják péntek reggeltől, Esztergomnál 780-800 cm körül alakulhat a tetőző vízszint péntek estétől. A térségben hosszú, 1-1,5 napos tetőzésre számítanak a szakemberek.

A Duna Gönyű alatti magasparti szakaszain lévő településekhez kirendelt vízügyi szakemberek továbbra is műszaki segítséget nyújtanak a árvízvédekezéshez.

Lajta

Kedd éjjel megnyitották a Lajta menti 1. számú szükségtározót, annak feltöltődése folyamatban van. Miniszteri döntés alapján jelenleg rendkívüli készültség van érvényben a Lajta magyarországi szakaszán.

Szerda délután a folyó az ausztriai Haslau vízmércén több órán át tetőzött, így az országhatár környéke tetőzés körüli állapotban van.

A Mosonmagyaróvár duzzasztó alvízi vízmércén jelenleg 269 cm a vízállás, a tározó nyitásának következtében lassú ütemű áradásra számítanak. Tetőzés 19-én estétől várható 290-310 cm közötti tartományban.

A keddi nap során 1543 fő vett részt az árvízvédekezésben (melyből saját dolgozó 272; társvízügytől 768; külső erők 103; honvédség 200 fő; önkormányzati közerő 200 fő). A védvonalakon több mint 165.000 homokzsákot építettek be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában