Generációkat tanított

7 órája

Egész életét a gyerekeknek szentelte: elment a nagybetűs rábatamási tanító, Mariska néni

Nagy részvéttel búcsúztatták el szeretett tanítójukat a rábatamásiak: 96 éves korában elhunyt Varga Miklósné, a helyiek Mariska tanító nénije. Életében is nagy tisztelettel és ragaszkodással vették körül az idős pedagógust.

Cs. Kovács Attila

Szeretett tanítójuktól, Varga Miklósné Mariska nénitől búcsúztak a közelmúltban a rábatamásiak. Hosszú, tartalmas, szeretettel teli életút után pihent meg a köztiszteletben álló pedagógus, 96 évesen. A helyiek tisztelték és szerették, ragaszkodtak hozzá, hozzátartozott a faluhoz, hiszen hosszú életéből mindössze az utolsó két évet töltötte csak távol, amikor gyermekeihez költözött gyengülő egészsége miatt. 

Varga Miklósné Mariska tanító néni

Temetésén Tóth Miklós plébános is kiemelte Mariska néni kötődését falujához, a falubeliekhez, a nyugdíjas klub tagjaihoz és természetesen a templomhoz. Miklós atya kiemelte, hogy a tanító néni generációkat tanított meg az olvasásra, írásra, számtanra. Tanítványai szerették és szívesen várták tanóráit. Nyugdíjba vonulása után még évekig számíthattak rá a diákok.

A falu tiszteletét jelzi, hogy 2022-ben a képviselő-testület döntése szerint a Rábatamásiért Emlékérem kitüntetésben részesült "mindazért a hivatásként végzett áldozatos munkáért, amelyet hosszú pályafutása során megvalósított az oktatás és a kultúra területén".

Akkor a Kisalföldnek azt nyilatkozta, hogy gyerekkorában nem is volt kérdés számára, hogy a tanítói pályát választja. A soproni tanítóképzőn végzett, de elsőként nem a szakmájában, hanem hét éven át helyben, kántorként helyezkedett el. Bár e munkakör is kedves volt számára, igazán mégiscsak a tanítás volt a szíve vágya. 

A következő állomás az életében a markotabödögei iskola volt. "Kellemes emlékként őrzöm ezt az időszakot, négy évig tanítottam ott, majd férjhez mentem – mondta Mariska néni 2022-ben. Az egyik vágya után teljesült a másik is: sikerült szülőfalujában elhelyezkednie, egészen a nyugdíjazásáig a helyi iskolában tanított. Két gyermekük született, akik követték őt a pedagóguspályán.  

Arra a kérdésre, hogy milyen indíttatásból választotta ezt a hivatást, úgy reagált, hogy a gyerekek iránti szeretet vezérelte. "Amikor beléptek az ajtón a megilletődött kis elsősök, sokszor elég volt egy mosoly, és tudták, jó helyen vannak. Rossz gyerekkel nem találkoztam, csak csintalannal. Ha szeretettel közelítünk feléjük, jobban megnyílnak a gyerekek"- fogalmazta meg hitvallását. 

Kránitz Mihályné Panni néni a falu nevében fogalmazta meg búcsúgondolatait.

Mélyen megrendített Varga Miklósné, a mindenki által szeretett és tisztelt Mariska tanító néni halálhíre.

Éveken át a Jászai László Nyugdíjas Klub tagjaként együtt töltött időből szép emlékek maradnak ránk, amiket nem nem felejtünk el. Ő volt az éneklést vezető karmesterünk.

Ő volt, aki mindig a szép és a jót képviselte. Néha felkerestem otthonában, sokat beszélgettünk, mindig kedves, aranyos volt. Idős kora miatt már ritkábban látogatta az összejöveteleket, de a klubtagok meglátogatták és olyankor a beszélgetések és dalolások mosolyt csaltak kedves arcára. 

2018-ban ünnepelte 90. születésnapját. Gondolataimat csokorba kötöttem és kis falunk templomában, a szent mise keretében felköszöntöttem. Isten áldását és jó egészséget kívántam, hogy még sok szép évet tölthessen szerető családja körében. 

Ő nem csak elismert pedagógus volt, hanem a tanítás mellett templomunk kántora is. A hangja, az orgona zenéje betöltötte a hívek szívét, lelkét, a templom minden szegletét. 

Az idő elrepült, egészsége meggyengült, gyermekei nagy szeretettel gondoskodtak óla, óvták minden lépését. Tavaly ősszel találkoztunk utoljára, nosztalgiáztunk, beszélgettünk a szép időkről, emlékekről. Azzal köszöntünk el egymástól, hogy idén újra hazajön Győrből és eltöltünk néhány kellemes délutánt. Sajnos, ez a találkozás már nem jött össze! Szerető családja körében egy tartalmas, szép élet végleg lezárult. Ő már az égi angyalok kórusának karmesterként éli az örök életet. 

Kedves Mariska néni! Könnyes szemmel, fájó szívvel búcsúzom. A sok szép emléket, a kedves mosolyát a szívemben megőrzöm. Isten országában nyugodjon békében! - Kránitz Mihályné Pannika

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában