Halálos sebet ejtett

2024.09.12. 19:48

Öt év börtön elsőfokon - Bilincsben érkezett, szabadon távozott a dísztőrös késelő Győrben

Elsőfokú ítéletet hirdettek csütörtökön a Győri Törvényszéken, annak a 30 éves férfinak az ügyében, aki 2021 nyarán halálos sebet ejtett nevelőapján egy dísztőrrel. Reggel bilincsben, láncokra kötve érkezett két büntetésvégrehajtási fegyőr kíséretében. I. Máté az eset óta letartóztatásban van, a határozat kihirdetése után azonban szabadon távozhatott.

Simon Roberta

A tárgyalás végére lekerült a vádlott lábáról és kezéről a bilincs. Megszüntették a letartóztatását, így szabadon távozhatott az ítélethirdetés után. Fotó: Nagy Gábor

A vádirat szerint 2021. június 29-én délelőtt a nevelőapa arra ért haza mosonmagyaróvári otthonukba, hogy a vádlott I. Máté szobájában nyitva van az ablak és ezzel párhuzamosan a légkondi is be van kapcsolva. A sértett kérdőre vonta emiatt nevelt fiát, majd a vita dulakodásig fajult. A ház folyosóján a vádlott a sértett mögé került, a földre vitte, majd a szobájába ment, de ott is folytatódott a vita. A dulakodás során az ágyra, majd onnan az ágy és azon polc közé kerültek, amelyen a vádlott kés-és tőr gyűjteményét állította ki. A verekedés közben az egyik polcról lekerült egy 40 centiméter pengehosszúságú dísztőr, amivel először a nevelőapa sértette meg fiát. Majd a vádlott kicsavarta a tőrt a kezéből és 12 centiméter mélyen hasba szúrta az 56 éves férfit. I. Máté a bal combján maga is sérülést szenvedett ezért mentőt hívott, a segítséget az udvaron várta. 

Megkönnyebülés látszott a vádlott arcán, amikor megtudta, hogy nem emberölésért ítélik el. Fotó: Molcsányi Máté

A kiérkező mentők megpróbálták újraéleszteni az apát, de ez nem járt eredménnyel. Ezzel szinte megegyezően született csütörtökön döntés a bíróságon, azonban enyhébb minősítést láttak indokoltnak. A bíró szerint az ördög a részletekben rejlik, végül öt év börtönbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélték, azzal a kitétellel, hogy kétharmad kitöltését követően feltételesen szabadulhat. Előzetesen beszámítják az őrizetben és letartóztatásban töltött időt, valamint több mint 7 milliós bűnügyi költség megtérítésére kötelezték.

- A tényállás nem sokban tér el a vádirattól, a vádlott és nevelőapja nem ápoltak jó viszont, rendszeresek voltak a veszekedések, konfliktusok. Azonban a sértett kezdte a vitát és a dulakodást. Miután a vádlott a földre vitte és a szobájába ment, a sértett követte és erőszakosan folytatta a veszekedést, amely végül odáig fajult, hogy előkerült az a tőr, amivel megsebesítették egymást a felek. Először az apa a fiát, majd fordítva. Ezért sem lehet csak a vádlott a támadó, a tényeknél kell maradnunk - fogalmazott dr. Bóka Tibor bíró.

Majd alaposan részletezte az eseménysort és a bizonyítékokat, mely alapján végül megváltoztatta az emberölés minősítést halált okozó testi sértésre. - A vádlottnak nem volt ölési szándéka - jelentette ki a bíróság álláspontját. Testi sértés esetén 2-8 évig terjedő szabadságvesztést lehet kiszabni, a középmérték 5 év, ami a bíró szerint elégséges I. Máté esetében. Míg emberölésnél nincs lehetőség feltételes szabadlábra bocsátásra, addig a halált okozó testi sértésnél van. Ha jogerőre emelkedik az elsőfokú ítélet, akkor jó esetben, kedvezménnyel 3 év 8 hónapot kellene börtönben töltenie, azonban már több mint három éve van letartóztatásban, amit beleszámítanak.

A pillanat, amikor megtudták, hogy ismét szabadon egy családként élhet fivér és húga. Fotó: Nagy Gábor

A tárgyalás végén mégis megszüntették, így évek után lekerült a lábáról és kezéről a rablánc. - Haza jön! -  mondta meghatottan, könnyes szemmel a teremben a férfi húga, majd a nyakába ugrott örömében. 

A vádlott és védője elfogadta az ítéletet, míg az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, ezért a döntés még nem jogerős.

- Végig abban bíztunk, hogy nem emberölésért fogják elmarasztalni, hanem halált okozó testi sértés miatt. Ez be is jött, hiszen minden körülmény arra utalt, hogy nem volt ölési szándéka védencemnek. A sértett közrehatása volt, hogy a helyzet kialakult és szerencsétlen eset, hogy így végződött - nyilatkozta lapunknak dr. Szabó József ügyvéd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában