Közönségszavazás

2024.09.12. 10:58

Versenyben a soproni "Stefa-szelvény" az Év Talaja címért

A Magyar Talajtani Társaság „Év Talaja 2024” felhívására neveztek a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának talajtanos munkatársai. Az indulók a közönségszavazatkat gyűjtik, amelyet a támogatók szeptember 23-ig adhatnak le.

Papp Fanni

A Magyar Talajtani Társaság „Év Talaja 2024” felhívására várakozáson felüli, összesen 19 db jelölés érkezett. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának talajtanos munkatársai a 16. számú talajszelvénnyel neveztek az idei versenyre. A szelvény különlegessége, hogy az egyik legnevesebb talajtanos professzor, Stefanovits Pál itt készítette el az erdészek számára oly fontos agyagbemosódásos barna erdőtalaj típus leírását a magyar talajosztályozási rendszer kidolgozásakor.

 A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának talajtanos munkatársai a 16. számú talajszelvénnyel neveztek az idei versenyre. Fotó: Soproni Egyetem

A jelöltek és a szavazás részletei elérhetők a Társaság honlapján. Szavazni szeptember 23. 12:00 óráig a Társaság közösségi oldalán a szelvény képe alatt, reakciógomb használatával, vagy a [email protected] email címen a szelvény sorszámának beküldésével lehet. A legtöbb szavazatot kapott szelvény lesz a 2024. Év Talaja Magyarországon.

A szelvény nagyon régen ismert a szakmai közöség előtt. A soproni szájhagyomány szerint e szelvény vizsgálati adatai szerepelnek Stefanovits Pál. (1963): Magyarország talajai című könyvének 277. oldalán (Agyagbemosódásos barna erdőtalaj vizsgálati adatai (Sopron löszön)). 

Stefanovits Pál így emlékezett vissza a korabeli soproni mintavételére:
„Balleneggerrel többször megfordultunk a Sopron környéki erdőkben tanulmányozni a környék talajait. Itt láttam először agyagbemosódásos barna erdőtalajt, az érdeklődésem az erdőtalajokról innen adódik. A talajszelvényekhez mindig együtt mentünk ki Botvayval. Az első szelvénynél elővette a pH ládát, kivette belőle a kémcsöveket, és mindenkinek adott egyet.

– Kezdjük el a vizsgálatokat! - Majd a desztillált vizes flaska helyén levő üvegből mindenki kémcsövét teletöltötte szilvapálinkával. Aztán ezt minden talajszelvénynél megismételte.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában