2024.09.12. 11:47
A minőségmegőrzési idő után is meg lehet enni a tojást vagy a kolbászt, mutatjuk, hogy meddig
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója segít eligazodni abban, mi van, ha a kolbász vagy a tojás minőségmegőrzési ideje már lejárt. Van amit hetekkel később is meg lehet enni.
Illusztráció
Forrás: Shutterstock
Fotó: KinoMasterskaya
A Nébih tájékoztatása szerint a frissített dokumentum többek között a tojással, a margarinnal, a kolbásszal és a kávéitallal, pontosabban az azokra vonatkozó tudnivalókkal bővült.
Mint írják, előfordul a hétköznapokban, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talál valaki a háztartásában, azonban ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott élelmiszert ki kell dobni.
Ha a terméket bontatlan, sértetlen csomagolásban és a gyártó ajánlásának megfelelő körülmények között tárolták, valamint kibontás után megfelelőnek ítélik szín, szag, állag és íz alapján is, abban az esetben akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati időt követően is meg lehet enni.
Az, hogy pontosan meddig, az termékkategóriánként eltérő lehet, és feltételei vannak. Ebben ad iránymutatást a Maradék nélkül program frissített lejárati útmutatója, amelyben mostantól
a tojás,
a margarin,
a szendvicskrém,
a kolbász,
a szalámi,
a sonka,
a szalonna,
a keménysajtok,
a készételek, és
a kávéital is szerepel.
A korábbiakhoz képest változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is. A gyűjteményben most már külön bontva szerepelnek azok az információk, hogy az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók.
Lényeges, hogy mint az útmutatóban látni, az egyes termékek minőségmegőrzési idő utáni fogyasztása bizonyos feltételek fennállásával lehetséges. Például a termékek szagát, ízét, állagát ellenőrizni kell, és amennyiben azokkal nincs probléma, akkor lehet megenni. Ezeket a feltételeket részletesen tartalmazza a kibővült útmutató.
Például a tojás akár 2 héttel minőségmegőrzési ideje után is fogyasztható, de mint az útmutató írja, kizárólag a mosatlan, hűtőszekrényben tárolt! A lejárt tojást egyesével feltörve, külön edényben ellenőrizni kell. Elváltozás esetén (megszokottól eltérő szag, szín, állag) ki kell dobni azokat. A lejárt tojásokat csakis alapos hőkezelést igénylő ételekhez szabad felhasználni
- írja az Origo.
A spóroláshoz is jól jöhet, hogy az élelmiszerekről készült hasznos és hiteles információkat ide kattintva lehet megtalálni.