Új ciklus előtt

2024.09.12. 15:39

Patthelyzet Mosonmagyaróváron – Módosították a működési szabályzatot, több hatáskört elvettek a leendő polgármestertől

Egy viszonylag békés kampány után egymásnak feszültek az indulatok a leköszönő mosonmagyaróvári polgármester, Árvay István és utódja, Szabó Miklós között. A Lajta-parti város éléről távozó elöljáró az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítására tett javaslata robbantotta ki a vitát a közösségi oldalon, s folytatódott az utolsó testületi ülésen.

Mészely Réka

Szabó Miklós és Vida István kifogásolta a szabályzat módosítását

Fotó: Kerekes István

A ciklus utolsó ülését tartotta csütörtökön a Városháza dísztermében Mosonmagyaróvár képviselő-testülete. Akik a leköszönő és a jövőbeli polgármester közösségi oldalát követik, sejthették, hogy nem lesz békés a találkozó. 

„Az önkormányzatiság történetében júniusban eddig példátlan mértékű szavazatot és ezzel felhatalmazást kapott Szabó Miklós Mosonmagyaróvár vezetésére. A megválasztott városvezető egyedül több voksot kapott, mint három másik ellenfele együttesen. Ezt a felhatalmazást, s vele a munka megkezdését próbálja meggátolni, ellehetetleníteni, a város irányítását megnehezíteni Árvay és a most leköszönő fideszes többség a képviselő-testületben. Csütörtökön tartja az önkormányzat a régi csapattal utolsó testületi ülését. Itt akarja elfogadtatni Árvay István párttársaival azt a szervezeti és működési szabályzati módosítást, mely gyakorlatilag gúzsba kötné, működésképtelenné tenné az új városvezetést.” – írták Szabó Miklós Facebook-oldalára. Hozzátették: „Július óta tárgyalunk a kórház ügyében, a posta nyitás és más súlyos, megoldásra váró városi ügyek előmozdítása érdekében. Nos, mindezt súlyosan akadályozná a leváltott fideszes testület és Árvay legújabb módosítási javaslata.” 

Árvay István szintén Facebook-oldalán reagált: „Ezúton tájékoztatom a Város közönségét, hogy az utolsó képviselő-testületi ülésen köszönettel visszaadom a testületnek és a szakbizottságoknak mindazokat a polgármesteri jogosítványokat, amelyeknek átruházásával bizalmukkal megtiszteltek és felruháztak az egyszemélyi döntés lehetőségével. Ezt a bizalmat az új polgármesternek is el kell majd nyernie a saját testületétől, amelyhez sok sikert kívánok, mert ezt gyalázkodással és hőzöngéssel nehéz elérni.”

A találkozón – melyen többen a leendő képviselők közül is megjelentek – Szabó Miklós kérte, hogy ne vegyék napirendre a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítására tett javaslatot, ám ezt tíz a négy arányban elutasították. A napirend tárgyalásakor a leendő polgármester arról beszélt, hogy Mosonmagyaróvár, de a magyar önkormányzatiság történetében is most fordul elő, hogy az SZMSZ-t nem az új, hanem a leköszönő testület módosítja, s határozza így meg a következő testület működési rendjét. 

– Nehéz a hatalmat átengedni. Mosonmagyaróvár lakói döntöttek a képviselő-testület összetételéről. Ez az SZMSZ megnehezíti a polgármester és bizottságok munkáját, többletfeladatot ró a hivatalra, a város működését korlátozza – vélekedett Szabó Miklós, aki azt is javasolta, hogy ha megszavazzák, akkor már másnaptól éljen a módosítás, ne csak október elsejétől. 

Vida István képviselő szerint már az is baj, hogy napirendre került ez a módosítási javaslat, melyet fölöslegesnek, károsnak és veszélyesnek ítélt meg. Nyolc olyan képviselő szavazhatott róla, mely már két és fél hét múlva nem ül majd a következő testületben. Törvényességi eljárást kérnek a kormányhivataltól. A képviselő hozzátette: e módosítás következménye, hogy a városban hosszú hónapokra nyúlhatnak a jogi és közéleti csatározások, és kiszámíthatatlan folyamatokat indít el. 

Árvay István indokolta, hogy miért nyújtotta be a módosító javaslatát. Mint elmondta, négy cikluson keresztül stabil jobboldali önkormányzati többség irányította a várost, s ez alatt több jogkört is átengedtek a mindenkori polgármester részére. A bizalom megillette 2006-2010 között Szabó Miklóst is.

– A folyamat az én két ciklusom alatt sem állt meg, így mára 35 átruházott hatásköröm van, melyekkel a képviselő-testületek bizalmukkal tüntették ki a jobboldali városvezetést – mondta a városvezető.

Most a kormánypárt színeiben hét képviselő nyert mandátumot, a polgármester nem. Szerinte ez soha nem látott politikai patthelyzetet teremtett, feladva a leckét minden, Mosonmagyaróvár jövőjéért felelős politikai szereplőnek.

– A választások eredményére való tekintettel úgy látom helyesnek, egyben demokratikusnak is, hogy az átruházott hatáskörökben gyakorolt jogköröket visszaadom a testületnek, azért, hogy azokat a szakbizottságok között elosszák. Ez a döntés nem érinti a polgármester alkotmányban, jogszabályokban biztosított feladat és hatáskörét – tette hozzá, megjegyezve, hogy korábban a jogkör-bővítéseket éppen Szabó Miklósék nem szavazták meg.

A szabályzat módosítását tíz a négy arányban elfogadták. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában