Csökken a biztonságérzet

2024.09.12. 12:00

Hangoskodók és huligánok zavarják a Belváros békéjét Győrben

Hontalanok és hangoskodók jelentik a legnagyobb gondot a győri belvárosban sötétedés után. Többen jelezték, hogy az esti-éjszakai órákban félve mennek végig a Baross úton. A téma kapcsán utána jártunk, hogy mit tapasztalnak a helyi boltosok és a rendvédelmi szervek.

Dániel Viktória

A városrendészek is járőröznek a belvárosban, de itt és a város többi részén is több emberre lenne szükségük.

Fotó: Csapó Balázs

Az elmúlt hónapokban a közösségi oldalakon több olyan videó és beszámoló is megjelent, amiken a nem a legcsalogatóbb oldalát mutatja a győri belváros.

Nem csak a Baross út, hanem az egész történelmi belváros közbiztonsága problémás. Elsősorban a nem bérből és fizetésből élők magatartása jelent problémát a közterületeken 

– mondta el Obertolné Horváth Tímea a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány elnöke. – A probléma nem új keletű. Azt is észrevehető, hogy a rendőrség az elmúlt két hétben többet képviselteti magát a városrészben mint korábban. Sajnos magánszemélyként is tapasztalom, hogy este a padokon kapualjakban tartózkodók részéről rendszeresek az atrocitások. Sokan félve járnak ezeken az utcákon. A helyi boltok forgalmát közvetlenül még nem befolyásolta ez, de a biztonságérzet csökkenése közrejátszik abban, hogy kevesebben jönnek be a belvárosba.

Obertolné Horváth Tímea hozzátette 2023-ban a Győri Bevásárló Utcák Alapítvány "Élhető Belváros: Élmény. Szolgáltatás. Érték" projektje több workshop keretében kérdőívekkel fordult a belvárosban életvitelszerűen tartózkodók felé.

– Kíváncsiak voltunk arra, hogy a lakosok milyen problémákkal találkoznak lakókörnyezetükben és milyen ötleteik lennének a városrész fejlesztésével, szépítésével kapcsolatban. Az ide látogatókat milyen benyomások érik.  A kiértékelés során kiderült, hogy sokan panaszkodnak a rossz közbiztonságra. A lakók szeretnének nagyobb és aktívabb rendőri/városrendészeti jelenlétet az utcákon. Előkerült problémaként a migráns-kérdés és a hajléktalanok jelenléte is.

Lokális jellegű a probléma

A témával kapcsolatban kerestük a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is. Elmondták, hogy a Győr belvárosát érintő probléma kriminalisztikai szempontból lokális jellegű, legfőképpen a lakcím nélküli, hajléktalan életmódot folytató személyek jelenléte okozza. A legfőbb gondot az jelenti, hogy ezek az emberek a jogszabályokat nem, vagy nem teljes körűen tartják be, és a közösségekbe történő beilleszkedésük sok esetben akadályokba ütközik. A szabálytalanságok megakadályozása és visszaszorítása érdekében az állományt úgy csoportosítják, hogy a Belváros és annak környéke rendőri erővel biztosítva legyen. Heti szinten több alkalommal szerveznek fokozott ellenőrzéseket, a városrendészet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítő központ bevonásával. Zenés-táncos rendezvények idején pedig megnövelt létszámú rendőri erővel vannak jelen a helyszíneken.

Hozzátették a fentieken mellett a közelmúltban a kerékpáros szolgálati formát is bevezették, hogy ezzel is elősegítsék az állampolgárok biztonságának megóvását, továbbá a lakossággal történő kapcsolatteremtést.

Már a normál hangerejű beszélgetés is zavaró lehet

A győri Városrendészet szakembereit is kérdeztük mit tapasztalnak a járőrszolgálatiak alatt.

A bejelentések száma nem azt mutatja, hogy több lenne a rendbontás a belvárosban, inkább az érezhető, hogy az elmúlt időszakban az állampolgárok körében felkapottabbak lettek az esetek 

– mondta el Kompos Szabolcs osztályvezető. – Leggyakoribb problémák között van csendháborítás főleg a szórakozóhelyek, pubok környékén, viszont az állampolgárok szemszögéből nézve szükség van ezekre a helyekre a belvárosban. Ezek a fajta hangoskodások az ott élőket zavarják a leginkább. Kollégáink tapasztalata az, hogy a belvárosi szűk utcák nagyon vezetik a hangot, ezért nem minden esetben valósul meg a csendháborítás szabálysértési tényállása, hiszen ha egy 8-10 fős társaság normál hangon beszélget este 22 óra után az már másnak zavaró lehet.

Kompos Szabolcs hozzátette a másik örök probléma a hajléktalan kérdés.

– Ezek a személyek általában alkoholos befolyásoltság alatt vannak a nap nagy részében így viselkedésük változó. Győrben az önkormányzati rendelet tiltja a közterületi alkoholt fogyasztást ezért kollégáink ilyen esetekben helyszíni bírságot szabnak ki. Ugyanakkor nem könnyű a helyzet, nem szívderítő látvány, ahogy a padokon, sokszor magatehetetlen állapotban fekszenek, de csak olyan esetekben tudunk eljárni, amelyekben a jogszabályok ezt lehetővé teszik.

Hozzátette: a városrendészeti jelenlét kapcsán egy ekkora város mint Győr számtalan járőr párost elbírna, és nem csak kimondottan a Belvárosban, hanem a város és annak közigazgatási területét is beleértve.

– Megjegyezném, hogy egyre nagyobb az elvárás a Városrendészet irányába is ami a bejelentések számán is látható. Ezek lapján kimondható, hogy több emberre lenne szükségünk a nagyobb lefedettség és eredményesség érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában