Mesél a múlt

5 órája

Az ETO-Vidi mérkőzések történetéből

Magyar Lajos az első győri gólszerző, ötöst gurított a Rába ETO a Verebes-korszak első hazai meccsén, Priskin Tamás lőtte az eddigi utolsó gólt a két csapat rangadóján. Az ETO NB I-es mérlege kedvező a Vidi ellen.

Papp Győző

Priskin Tamás gólöröme.

Presztízsmeccsen találkozik egymással szombaton az ETO és a Fehérvár az OTP Bank Ligában. A két klub NB I-es párharca ötvenhat éves múltra tekint vissza. A gazdag krónikából három mérföldkövet jelentő meccset elevenítünk fel.

ETO
Dudás Ádám góljával 2011-ben 1–0-ra győzött az ETO a Videoton ellen. Fotó: archívum

Győzelem az újonc Magyar góljával 
A fehérváriak 1968-ban szerepeltek először az élvonalban, az első ETO–Vidi mérkőzés érthetően erre az időszakra datálódik. Az újonc tavasszal hazai pályán 1:0-ra legyőzte a zöld-fehéreket, majd Győrben november 3-án a 24. fordulóban 5000 néző volt kíváncsi a „visszavágóra”.Balogh góljával a vendégek szereztek vezetést, a 40. percben Keglovich szabadrúgása után Szabó II. rosszul találta el a labdát, és az védhetetlenül vágódott a jobb sarokba (1:1), majd négy perccel később Somogyi lőtte középre a labdát, amely a felugró Magyar fejéről a jobb sarokba hullt. 2:1. Érdekesség, hogy a győztes találatot az NB I-ben akkor debütáló, 18 éves balszélső szerezte. 
Ötös fordulaton a Rába-henger 
A Verebes-korszak első győri mérkőzésén 1981. október 4-én 12.000 néző előtt a „szokásos” koreográfia szerint indult a meccs: Vadász a vendégeknek szerezte meg a vezetést. Ezt követően aztán beindult a Rába-henger. Előbb Hajszán egyenlített, majd Szabó O. fejjel(!) növelte az előnyt. A hátralévő időben Szentes (2) és Hannich volt eredményes, kialakítva ezzel az 5–1-es végeredményt. 
„Győzelem, és megint nem akármilyen különbséggel, nem akármilyen mérkőzésen! A jelek szerint a Rába ETO csapatát a győri szurkolók minden tekintetben újra kegyeikbe fogadták. A csapat korszerűen, jól játszott a mérkőzés jelentős részében, öröm volt látni a szellemes váltásokat, a gyors megugrásokat. Minden játékos dicséretet érdemel, de különösen Csonka, Magyar, Hannich, Mile és Szentes. Verebes edző pedig bizonyított volt csapatának” – írtuk a meccs értékelésében. 
Priskin Tamás a végén mentett pontot 
Kilenc évvel ezelőtt találkoztak eleddig utoljára az élvonalban, Győrött akkor már érezhető volt az előszele a később egyre sűrűsödő anyagi és szakmai gondoknak. 
Az ETO 2015. március 1-jén fogadta a listavezető Videotont (3800 néző). A fehérváriak Nikolics és Juhász góljaival kétgólos előnyre tettek szert, Koltai büntetőből még a szünet előtt 2–1-re szépített. A hősiesen küzdő ETO nem adta fel. Az utolsó percben Koltai a bal oldalról laposan lőtte középre a labdát, Kvilitaia sarokkal továbbította Priskinhez, aki hét méterről jobbal a kapu bal alsó sarkába helyezett. 2–2. 

Az ETO mérlege pozitív

Az összesített mérleg 37 győri, 30 fehérvári győzelmet, valamint 28 döntetlent mutat. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában