Kimutatták a vírust, 90 ezer szárnyas érintett

2 órája

Újra támad a madárinfluenza - 25 ezer pecsenyekacsa fertőzött

A nyári ludakból mutatták ki a vírust az ország keleti részén. A főállatorvos figyelmeztet, hogy a baromfit zárt helyen kell etetni-itatni, és a takarmányt és az almot zárt helyen kell tárolni. Komárom-Esztergomban vadmadár fertőződött. Jelenleg mintegy 90 ezer szárnyas érintett, a Békés vármegyei 25 ezres pecsenyekacsa állomány felszámolása folyamatban van.

Gyurina Zsolt

A szakembereknek egyre több szárnyast kell megvizsgálniuk, a madárinfluenza terjed hazánkban. Fotó: MW-archívum

Nébih: a házi baromfiban is megjelent a madárinfluenza

A nyári ludak után a házi baromfiban is megjelent a madárinfluenza Magyarországon - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.

A tájékoztatás szerint alig néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után a házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma, a Békés vármegyei 25 ezres pecsenyekacsa állomány felszámolása folyamatban van. A Nébih laboratóriuma a Békés vármegyei Füzesgyarmaton a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát mutatta ki. A mintegy 25 000 példányt számláló pecsenyekacsa telepen a takarmány- és a vízfogyasztás csökkenése, az idegrendszeri tünetek, és a megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban. A teleppel járványügyi kapcsolatban álló további két gazdaság pecsenyekacsa állományát is leölik - írták a közleményben.

A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és a 10 kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A közleményben felhívják a figyelmet arra: az ágazat, a fogyasztók és a hatóság közös érdeke, hogy ne terjedjen tovább a betegség. Az állattartói fegyelmezettség nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen súlyossá válik a járvány - hangsúlyozták. A Nébih továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy következetesen és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat.

Korábban

  • A nyári ludakból mutatták ki a vírust az ország keleti részén.
  • A főállatorvos figyelmeztet, hogy a baromfit zárt helyen kell etetni-itatni, és a takarmányt és az almot zárt helyen kell tárolni. Komárom-Esztergomban vadmadár fertőződött.
  • Jelenleg mintegy 90 ezer szárnyas érintett.

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakból, tájékoztatott a hivatal. A vírus újbóli megjelenése miatt a hatóság hangsúlyozza a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartásának fontosságát. A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni. Európában azonban ennek csekély az esélye az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt. 

Madárinfluenza: a tojás nem fertőzött!

Kertész Tamás, a Farm Tojás termelési vezetője a Kisalföldnek elmondta, hogy nagyon vigyáznak, hogy a vírus ne kerüljön be a telepeikre. Még arra is ügyelnek, hogy a dolgozók otthona szomszédjában lehetőség szerint ne legyen háztáji tyúktartás

- Naponta permetezzük az ólakat, a telep útjait, saját égetőnk van. A belépési protokoll nálunk amúgy is szigorú, lábzsák, hajháló és társai. Ha egy madár elkapta a vírust, két nap alatt megdöglik. Sajnos volt már ilyen estünk, az egyik Kecskemét melletti telepünkre került be a vírus, az istálló szélső sorában lévő szárnyasok hamar elpusztultak. Fontos megjegyezni, hogy ha egy madár fertőzött, attól még a tojása nem, így a vírus emberre nem veszélyes - összegzett a győri székhelyű cég termelési vezetője.

Hozzátette, hogy ha a fertőzés bejut az országba, akkor a szerencsén is múlik a fertőzés elkerülése.

© Cseh Gábor
A betegség a legnagyobb gondosság ellenére bárhol megjelenhet. A legfontosabb most az állatok zártan tartása.
Fotó: Cseh Gábor

90 ezer állat érintett most

- Jelenleg Győr-Moson-Sopronban egyetlen fertőzésről sem tudunk. Az egyetlen háziszárnyas esetünk füzesgyarmati, egy pecsenyekacsa állományt kellett ott felszámolni. Vadmadaraknál Fejér, Komárom-Esztergom, Heves és Hajdú-Biharban jelentettek esetet. Komáromban Naszályban jelent meg a vírus, a vadon élő szárnyasoknál a vizes élőhely jelent kockázatot - nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos.  - A fertőzés terjedésének megállítására egyelőre csak az állomány gyors felszámolása a megoldás. Ez a mostani járvány mintegy 90 ezer állatot érint, de az évente jelentkező megbetegedési hullám akár százezres vagy akár egymilliós állomány pusztulását is jelentheti. Ez leginkább a vízi szárnyast jelent, kacsát és libát, ugyanis a megfertőződött vadmadarat a legtöbbször már elhullva találják meg. Az elmúlt három-négy évre visszatekintve a gazdák kártalanítása évente 15-20 milliárd forintba került, és ehhez számolhatjuk hozzá a kiesett jövedelmüket. 

Dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos elmondta, hogy a tojás semmiképpen sem fertőz, akárcsak a hőkezelt baromfihús, így a szokásos konyhai metódusok, vagyis a főzés, sütés, elpusztítják a vírust. A madárinfluenzának több változata van, az, amelyik Európában megjelent, nem adaptálódik emberre. Más változatok esetében is kicsi ennek az esélye, ehhez az állatok és emberek nagyon szoros együttélése kell.

A fertőzés széllel csak úgy terjedhet, ha a telepek nagyon közel, tíz méterre vagy kevesebbre helyezkednek el egymástól, és a viharos szél átfújja a vírust. A megsemmisítésre ítélt állományt csepegésbiztos, zárt konténerben szállítják az országban, így a széllel történő fertőzés esélye nagyon kicsi. A fertőzés leginkább a madarak testnedvével, bélsárral, vérrel terjed. Ezzel együtt fontos, hogy ha betegnek tűnő állatot látunk, fontos, hogy ne közelítsünk hozzá, ne fogjuk meg, hanem értesítsük a megfelelő hivatalt. A gazdák már tudják, hogy milyen lépéseket kell tenniük a járvány terjedésének megállítása érdekében, tisztában vannak a járványügyi előírásokkal, hangsúlyozta a főállatorvos. 

Vírus esetén így cselekedjen a bajban

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak vírusos megbetegedése, amely az állatok elhullásához vezet. Megjelenése jelentős gazdasági kárt okoz, írta a Nébih. Ennek megakadályozása és a továbbterjedés kockázatának csökkentése érdekében fontos az alábbi óvintézkedések betartása: a gazda a szárnyasokat tartsa zárt, fedett helyen, hogy ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal. Amennyiben a zárt tartás nem megoldható, a kifutót védje megfelelő erősségű madárhálóval felül és oldalról is! Az állatokat csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etesse, itassa. A takarmányt és alomanyagot szintén lehetőleg fedett, zárt helyen vagy letakarva tárolja, hogy a vadmadarak ne férjenek hozzá. Fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan mosson kezet szappannal, bő vízzel. Háztáji körülmények között se használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltözetet, beleértve a cipőt, csizmát is. Mindennap alaposan tisztítsa meg az állatok gondozása során használt szerszámokat, eszközöket. Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfognia, használjon nejlon- vagy gumikesztyűt. Új állomány beszerzésekor az újonnan vásárolt állatokat különítse el a már meglévőktől. Állati hullát és mellékterméket csak engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttasson el.

Segítenek

Ha baromfiállományában bármilyen rendellenességet tapasztal, beteg, vagy gazdasága közelében elhullott madarat talál, mielőbb értesítse állatorvosát vagy a területileg illetékes járási hivatalt. További kérdésekkel kérjük, forduljon a helyileg illetékes Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalához, a Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságához (http://portal.nebih.gov.hu/kormanyhivatalok) vagy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ügyfélszolgálatához

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában