Játék a kastélyban

3 órája

Mikó István Sopronban rendez - Molnár Ferenc népszerű vígjátékát viszi színpadra + Fotók

Megtartották a Játék a kastélyban című Molnár Ferenc népszerű darabjának sajtótájékoztatóját csütörtökön a Soproni Petőfi Színházban. A Mélységek és magasságok évadában bemutatott vígjáték premierjét október 5-én este hét órakor tartják a Mikó István Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész rendezésében, a főszerepet pedig Széles Tamás játssza.

Papp Fanni

A Mélységek és magasságok évadában Molnár Ferenc Játék a kastélyban című népszerű vígjátékát mutatja be a Soproni Petőfi Színház október 5-én. A vígjáték stábja csütörtökön tartotta meg a darab sajtótájékoztatóját, amit jelmezes próba követett.

vígjáték
Premier: október 5-én mutatják be a Játék a kastélyban című vígjátékot a Soproni Petőfi Színházban. Fotó: Szalay Károly

A Játék a kastélyban rendezője, Mikó István kiemelte, nagyon szereti Molnár Ferenc műveit, sőt játszott is régen az író egyik darabjában Sopronban. 

A színészek élete a színház, s Molnár Ferenc vígjátéka gyakorlatilag játék a játékban. A művészek mindig egy picit másképp viszonyulnak az élethez, valamikor az életben játszunk a szerepeket, s van, hogy a színpadon élünk 

- kezdte a rendező. – Klasszikus remekmű ez, parádésan, zseniálisan megírva, viszont figyelembe kell venni a mai világ tempóját, gyorsaságát. Színes játék ez, középpontjában egy szerelem történetével, amelynek érdekében az ember mindenre képes. Éles küzdelem zajlik a szereplők között, ugyan nem életre halálra. Egy színházi történeten keresztül beszél hazugságról és igazságról, bemutatja az emberi lélek rejtelmeit – mondta Mikó István.

Vígjáték főszerepében Széles Tamás 

A főszerepet, Turait, a mindent megoldó írót Széles Tamás alakítja, aki három évvel ezelőtt már játszott a soproni színházban. Németh László Széchenyi című darabjában a címszerepet formálta meg nagy sikerrel. Most visszatért a leghűségesebb városba: az Eltűnő ingerek című Pass Andrea-darabban novemberben, és most a Játék a kastélyban főszerepét is ő alakítja. 

A próbafolyamatot már május végén elkezdte a stáb. Időközben sajnálatos módon elhunyt a darabban Almádyt alakító Mihályi Győző. Az ő szerepét Szabó Sipos Barnabás vette át. 

Azt tartják az irodalomtörténészek, az 1926-ban készült Játék a kastélyban az egyik legeredetibb és legbravúrosabb, legszemélyesebb Molnár-színdarab a megannyi világsikere között. Ő nem utánzott senkit, sajátságos szemléletével, humorával, ötletességével, könnyed, ironikus szellemességével, fantasztikus, egyedi cselekményvezetésével, pergő és feszült párbeszédeivel vall az élet hazugságairól, színpadi igazságairól egyfajta ars poeticaként, íróvarázslóként ebben a szórakoztató vígjátékban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában