Tanulságos történeteket mesélt

2 órája

Komolyzenéről komolytalanul - Népszerű műsorvezető tartott rendhagyó órát a győri Kazinczy-gimnáziumban - sok-sok fotó, videó

Bősze Ádám zenetörténész tartott rendhagyó zeneórát a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégiumban.

Dániel Viktória

Bősze Attila rendhagyó zene óráján mesélt saját lázadó fiatalságáról és útkereséséről, amely végül a zene irányába vitte.

Fotó: Molcsányi Máté

A komolyzenéről mesélt humoros és kötetlen formában az ismert zenetörténész Bősze Ádám. Megtelt a győri Kazinczy gimnázium könyvtárterme.

Kötetlen formában mesél a diákoknak

– A fiatalok ebben a korban a legfogékonyabbak a személetváltásra és a formálásra, nemcsak zenei, hanem bármilyen művészeti téren legyen szó festészetről, irodalomról vagy képzőművészetről – mondta el Bősze Ádám. – Ezért kezdtem el a rendhagyó zeneórákat, ami során abban a városban ahol épp járok, koncert vagy könyvbemutató kapcsán felajánlom a helyi iskoláknak ezt a lehetőséget.

Az órák során Bősze Ádám kötetlenebb formában mutatja be a klasszikus zenét a fiataloknak, beleszőve saját élettapasztalatait is, köztük saját lázadó és züllést sem mellőző diákmúltját és pályakeresési próbálkozásait és a klasszikus zenével való találkozását. Az óra egyik alap felvetése, hogy Hogyan lehetséges, hogy a művészet, legyen szó, képekről, irodalmi- vagy zeneművekről, képe olyan hatást gyakorolni a befogadóra, ami megváltoztatja annak hangulatát, napját, sőt néha az életét is?

Megtelt a Kazinczy könyvtár terme. A fiatalok érdeklődve hallgatták a rendhagyó zene órát.
Megtelt a Kazinczy könyvtár terme. A fiatalok érdeklődve hallgatták a rendhagyó zene órát.
Fotó: Molcsányi Máté

Elhinteni egy-két dolgot

– A komolyzene népszerűsítése olyan mint az aranycsinálás, nincs rá konkrét recept. Ha már csak egy-két fiatalban elindít valamit az óra, nekem már megérte. A kamaszok életkoruknál fogva nehezen nyílnak meg, de időről időre akadnak akik ott maradnak kérdezni vagy mesélnek arról, hogy ők milyen hangszeren játszanak. Nem akarom beléjük ültetni a komoly zenét, csupán lehetséges példát mutatni és elhinteni egy-két dolgot.

Gecsei Kolos igazgató elmondta, hogy az intézmény énektanáriai a közösségi hálón bukkantak a lehetőségre.

– Örömmel vettük fel a kapcsolatot Bősze Ádámmal. Bár profilunkat tekintve nem zenei iskola vagyunk fontosnak tartjuk, hogy az ének-zenei órákon történeti tudást és olyan műismeretet is átadjuk, ami a diákok lelkét is megérinti. A rendhagyó zeneóra pedig egy olyan lehetőség, ami élmény és értéket is ad a számukra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában