Kiállítás

2 órája

Hagyományos és modern találkozása – Székek minden mennyiségben a Mosonvármegyei Múzeumban - fotók

Rézből, alumíniumból, műanyagból készült székek sorakoznak a fából alkotottak mellett a Mosonvármegyei Múzeumban. Két szék közt... címmel nyílt kiállítás Mosonmagyaróváron.

Mészely Réka

A székek beszélnek. A korról, betöltött szerepükről, használójukról. Ez is kiderült a Két szék között című időszaki kiállítás megnyitóján a Mosonvármegyei Múzeumban. 

szék
A székekről időszaki kiállítás nyílt a Mosonvármegyei Múzeumban.
Fotó: Kerekes István

Az egybegyűlteket Czuppon Tamás, a Hansági Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Vida István polgármesteri irodavezető szólt a látogatókhoz, rámutatott arra, hogy az archaikusból hogyan lesz modern. Kitért a fenntartható fejlődésre, s mint mondta, egy paraszti gazdaságban sohasem volt hulladék. A székek – melyek meghatározó szerepet töltenek be életünkben – rangjelölő szerepük is van. 

Mesélnek a székek

A Székátiratok vándorkiállítás harmadik állomása a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban egy különleges együttműködésként valósul meg. Valójában két különböző vándorkiállítás kollaborációja ez a tárlat, két intézmény, két tárgyállomány és két szemlélet találkozása. Az AU Műhely kortárs széktanulmányai és a Néprajzi Múzeum Bútorgyűjteményének székei valamint a Felpéci Tájház gyűjteményéből érkező lécvázas csuhéval beszőtt székek tárgyegyüttesei érkeztek a Mosonvármegyei Múzeumba. 

Dr. Veres Gábor, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a Néprajzi Múzeum gyűjteményében megközelítőleg 1200 tárgyból álló székkollekció található. A Székátiratok kiállítás tárgyai a Néprajzi Múzeum Bútorgyűjteményében található székek formai és gondolati teréből indulnak ki. Az alkotók az AU Műhely (Ghyczy Dénes Emil és Szederkényi Lukács) építészei, akik a múzeumi tudástárból építettek kortárs világot és a múzeum ülőalkalmatosságaiból inspirálódva kortárs székeket terveztek. A kiállítás tehát a gyűjteményi tárgyak és a kortárs átiratok között teremt kapcsolatot, párbeszédet és kreatív gondolati teret. A hagyományos találkozik a modernnel. 

Zsoldos Anna muzeológus tárlatvezetésén rámutatott: a kiállított székeknek karaktere, személyisége van, s minden régi ülőalkalmatosságnak megtalálni a modern párját. 

A tárlat december 18-ig látogatható a Mosonvármegyei Múzeumban (Szent István király út 1.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában