Jelentés

2 órája

A Transparency International magyarországi alapítványa átláthatatlan, és globális érdekeket szolgál

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentést készített a magyarországi alapítványról. Ebből kiderül, hogy a Transparency International „korrupcióérzékelési indexe” tudományosan megkérdőjelezhető, szubjektív vélemények híresztelésére és ennél fogva manipulációra, illetve a nemzetközi fórumokon és a sajtóban való dezinformációra alkalmas módszertan – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

MW

Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója nyilatkozik a sajtónak az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2017. április 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Szuverenitásvédelmi Hivatal az elmúlt hónapokban vizsgálta a Transparency International (TI) nemzetközi hálózatának magyarországi alapítványát, amely előszeretettel jellemzi hazánkat „Európa legkorruptabb országaként” a nemzetközi nyilvánosságban – írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, jelentésük a véglegesítés előtt áll, és hamarosan közzé is tehetik azt. Ugyanakkor az alapítvány nem működött együtt a hivatallal a vizsgálatban. 

Az alapítvány átláthatósága azért lényeges, mert az alapítvány saját tavalyi pénzügyi beszámolója szerint  a belföldi támogatóktól kapott támogatásai (adományok vállalatoktól, magánszemélyektől) jelentéktelen arányt, mindössze 1,7 százalékot tesznek ki — ebben az egyszázalékos SZJA-felajánlások nincsenek benne — a durván 100 millió forintos éves bevételükben. 

Vagyis az alapítványt döntően külföldről pénzelik, mégpedig - mint a lap értesülései szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal friss jelentése megállapítja - egy globális lobbihálózatba illesztve és a hazánkkal szembeni politikai nyomásgyakorlásra felhasználva azt. 

A nagy támogatóik között szerepelnek például Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai és az Európai Bizottság. De nyugati országok közvetlenül is támogatják őket.

A hivatal jelentésének főbb megállapításai közé tartozik, hogy a TI magyarországi alapítványa átláthatatlan szervezet. A TI „korrupcióérzékelési indexe” pedig tudományosan megkérdőjelezhető, szubjektív vélemények híresztelésére és ennél fogva manipulációra, illetve a nemzetközi fórumokon és a sajtóban való dezinformációra alkalmas módszertan. 

A hivatal jelentésének főbb megállapításairól és a további részletekről IDE kattintva ovashat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában