Kiderült, miért tarthat Zelenszkij a tűzszünettől – frissül

963. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Justin Lane

Cikkünk frissül!

Ukrán dróntámadások Belgorod és Krasznodar régiókban

Hárman megsebesültek, amikor ukrán drónok támadást intéztek az oroszországi Belgorod és Krasznodar régiókban szombat hajnalban. Eközben ukrán drónok Luhanszkban eltaláltak egy üzemanyagraktárat, ahol kigyulladt egy üzemanyagtartály.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod kormányzója a Telegramon azt mondta, hogy egy nő és két férfi megsebesült az Usztyinkát ért csapásban, mindhármukat kórházban ápolják.

Krasznodarban három házban és egy járműben okoztak kárt az ukrán drónok - erről Venjamin Kondratyev regionális kormányzó számolt be a Telegramon, hozzátéve, hogy személyi sérülés nem történt.

Az ukrán erők eltaláltak egy üzemanyagraktárat az Oroszország által bekebelezett kelet-ukrajnai luhanszki régióban szombat hajnalban. Ukrán állítás szerint részben innen látták el üzemanyaggal az orosz hadsereget.

A Rovenki városa közelében található üzemanyagraktárat már májusban is ukrán találat érte.

Orosz közlés szerint Ukrajna 10 drónnal támadta a létesítményt szombat hajnalban, közülük nyolcat lelőttek. A dróntámadásnak nincs halálos vagy sebesült áldozata.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői szombatra virradóra 17 drónt lőttek le Krasznodar felett, 12-öt Kurszk felett, kettőt Belgorod felett, és további 16-ot az Azovi-tenger partjainál.

Ezért félhet Zelenszkij a tűzszünettől

A nyugati támogatás, különösen az Amerikai Egyesült Államok és Németország részéről, késlekedett és nem volt elegendő, ezzel tovább bonyolítva az ukrán hadsereg helyzetét. Az energiahálózat összeomlása és a fűtés nélküli tél fenyegetése arra kényszeríti az embereket, hogy elhagyják az országot, Ukrajna jövője pedig egyre komorabb képet fest – írja Melik Kaylan a Forbes-ban megjelent véleménycikkében.

A nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakértő szerint egy olyan tűzszüneti javaslat, amelyben Oroszország ideiglenesen megtarthatja a megszállt területeket, míg Moszkva engedélyezi Ukrajna NATO-csatlakozását, első ránézésre kompromisszumnak tűnik

– olvasható a Magyar Nemzet szemléjében.

A katonai szövetség szabályai szerint ugyanakkor nem lehetséges olyan országok csatlakozása, amelyek konfliktusok részesei. Ez azt jelenti, hogy az Ukrajna NATO-tagságához vezető folyamat hosszú, miközben Oroszország továbbra is jelen lesz és befolyását növeli – fejti ki Kaylan.

A szakértő Örményország és Georgia korábbi példájából kiindulva arra számít, hogy Moszkva terve valahogy úgy néz ki, hogy Volodimir Zelenszkij kénytelen lesz ideiglenesen átadni a megszállt területeket a NATO-hoz való csatlakozás ígéretéért cserébe. Mire a NATO végrehajtja a csatlakozást, a hadsereg ultranacionalista elemei fellázadnak, és puccsot hajtanak végre az ukrán elnök ellen, amiért átengedte a megszállt területeket.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában