Mindenki emlékszik az iskolai menzákra

2 órája

A menza romantikája - Vándorkiállítás Sopronban - fotók

A menzáról szinte mindenkinek van emléke. Ez lehet jó, és akár rossz is. Az ízek, az illatok, vagy a konyhás nénik kedves mosolya miközben repetát ad. A Lábasházban pénteken megnyíló Menzán innen, menzán túl vándorkiállítás felidézi a régmúltat, mind a használati tárgyak, mind pedig a történelmi háttér segítségével.

Varga Henrietta

Te is menzás voltál? A menza-kérdés generációk óta összeköt minket, mint egy cinkos összekacsintás. Az iskoláskorú gyermekek közel fele az oktatási intézményekben ebédel hosszú évtizedek óta. Őrzünk róla kellemes és kellemetlen emlékeket, gyermek- és fiatalkorunk része, amely meghatározza felnőtt életünket. A vándorkiállítás az intézményi étkeztetés történetét mutatja be egészen a népkonyháktól napjainkig.

menza
A menza sokunk iskolás életének fontos kérdése volt.
Fotó: Máthé Daniella

Menza mint projekt

- A projekt ötlete tulajdonképpen egy különleges megkeresésből indult. Egykori kollégám Bereczki Ilona, a Skanzen nyugalmazott főigazgató-helyettese, hozta fel először az ötletet. Felhívott, hogy egy kutatás zajlik a menzáról a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban. Felvetette, hogy érdemes lenne nekünk is becsatlakozni ebbe a projektbe, hiszen a témát már feldolgozták, a kutatás készen áll. Mivel a menzakutatás az étkezési kultúra történetével foglalkozik, nem is volt kérdés, hogy részt vegyünk e a közös munkában - osztotta meg lapunkkal a kiállítás ötletének megszületését dr. Török Róbert, az MKVM főigazgatója.

- Miután a menza nemcsak a közétkeztetés szerves része, hanem a mindennapi életünk fontos eleme, amikor belekezdtünk, világossá vált, hogy a célunk nem csupán a menza múltját feldolgozni, hanem egy látványos, interaktív kiállítást létrehozni, amely a menza élményét és annak történeti hátterét is bemutatja. A kiállítás fókuszában nemcsak a múlt, hanem a jövő menzája is áll – tette hozzá.

- A kiállítás történeti háttere is figyelemre méltó. A népkonyhákkal indítunk, bemutatjuk az üzemkonyhák fejlődését, és végigvezetjük a látogatókat egészen a modern menzák világáig. Ez egy olyan élményt nyújt, amely érzékszervekre és érzelmekre hat, hiszen mindenkinek van valamilyen élménye a menzával kapcsolatban legyen az valamilyen iskolai, munkahelyi, vagy egyéb közétkeztetési forma. Úgy gondolom, hogy a tárlat sikerének kulcsa, hogy olyan témát dolgozott fel, amely mindenkihez közel áll – mindannyian voltunk menzások és mindenkinek van valamilyen emléke róla, akár pozitív, akár negatív. Rengeteg régi, klasszikus menzatárgy, például Alföldi porcelánok kerültek elő a látogatók jóvoltából - fűzte hozzá.

- Összességében tehát egy színes, érzelmekkel teli projekt jött létre, amely nemcsak múltidéző, hanem a jövőbe is tekint. Bízom benne, hogy a kiállítás tovább folytatja útját, és sok helyre eljut, hiszen mindenkit megérint ez a téma - zárta a beszélgetést.

A vándorkiállítás október 11-október 27. között 10-18 óráig, október 27-december 1. között pedig 14-18 óráig tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában