A természet közelsége

3 órája

Erdei iskola: nyuszikkal és mókusokkal egy padban tanulhatnak a gyerekek Ravazdon

Számtalan szép élménnyel gazdagodnak azok a fiatalok, akik erdei iskolába járhatnak és a nyuszikkal és mókusokkal szinte egy padba ülhetnek. Közülük is az egyik legrégebbi erdei iskola, a ravazdi, most ünnepli 25. születésnapját.

Barki Andrea

Az 1999-ben létesült Ravazdi Erdészeti Erdei Iskola évfordulóján az Országos Erdészeti Egyesület és a fenntartó, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., valamint a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán - és Társadalomtudományi Karával, valamint az Erdei Iskola Egyesülettel együttműködve látta egy kétnapos rendezvényen vendégül  a pedagógusokat, erdészeket, környezeti nevelőket, érdeklődőket.

erdei iskola
A születésnapi ünnepségen sokan vettek részt.
Fotó: Csapó Balázs

Az esemény egy tereptúrával kezdődött, amit a 28. Erdők Hetének ünnepélyes megnyitója követett. Itt vehette át az iskola az új minősítő oklevelét, majd  gyerekeknek meghirdetett "Miért szeretjük az erdei iskolát? című alkotó pályázat legjobb alkotóinak díjazása következett. A rendezvény másnap konferenciával folytatódott Győrben, az egyetemen.

Mi is az az erdei iskola?

Az 1990-es évek közepétől a hazai erdőgazdaságok fontos feladatuknak tekintették az erdőgazdálkodás reális megítélése érdekében a közvélemény alakítását-formálását, melynek leghatékonyabb színteréül az erdei iskolai oktatást tartották. Felismerték, hogy az ifjúságon keresztül a felnőttekhez is eljuthatnak az erdőgazdaságok által létrehozott, képviselt értékek. 

1996. október 2-3-án a szolnoki közgyűlésen megalakult Az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Iskola Szakosztálya. Az itt jelen lévő vezetők alapító aláírásukkal azt is kinyilvánították, hogy erdészeti erdei iskola működtetésére vállalkoznak. Köztük volt Kocsis Mihály, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. Ravazdi Erdészetének akkori igazgatója, aki e célt a győri Apáczai Csere János Főiskolával, az 1996. novemberében kötött együttműködéssel kívánta megvalósítani. 

A Ravazdi Erdei Iskola alapjainak megteremtésénél meg kell emlékezni dr. Kováts-Németh Mária munkásságáról is, aki 1995-ben, még a Soproni Egyetemen dolgozva pályázatot nyert az erdőpedagógia kidolgozására. Ebben az évben ment át az akkor még Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolára, ahová magával vitte a nyertes pályázatot, és a tender sikeres megvalósításához keresett partnert. Két korábbi tanítványa ajánlotta Kocsis Mihályt, aki ez idő tájt szintén szeretett volna erdei iskolát létrehozni a Ravazdi Erdészet területén. A két  törekvés 1996-ban fonódott össze. Elképzeléseit, az erdőpedagógiával kapcsolatos terveit messzemenőkig támogatta dr. Magas László a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. akkori vezérigazgatója. 
 

"Miért szeretjük az erdei iskolát? – megrajzolták a gyerekek.
Fotó: Csapó Balázs

Kezdetben az erdei foglalkozások Ravazdon a Magyalosi erdőben lévő cserkésztáborban zajlottak. Noha 1996 óta működik az erdőpedagógia projekt, ami akár erdei iskola programnak is nevezhető, de a nomád táboron kívül magának az erdei iskolának nem volt még épülete, erre egészen 1999-ig kellett várni. Ekkor adták át az erdei iskola foglalkoztató termét, illetve az előtte található irodát. Innentől beszélhetünk igazán Ravazdi Erdei Iskoláról. A tanítóképzőn 1999-től indult el az erdőpedagógia projekt szakkollégiumként.

2002-ben újabb céltudatos fejlesztés részeként elkészült az erdei iskola konyhája és a tetőtéri szállása, így már bentlakásos, ötnapos erdei iskolai programokra is lehetőség nyílt. Egy 2021-es pályázatból történő fejlesztés minőségi változást eredményezett, jelentősen javult az ingatlan komfortja, korszerűsödött a működtetése.

Színes, változatos programok, helyszínek

Korszerű körülmények között fogadja a gyerekeket az erdei iskola.
Fotó: kaeg.hu

A Ravazdi Erdei Iskola színes, gyakorlatorientált foglalkozásait, magas színvonalát elhivatott erdészek és környezetnevelési szakemberek, valamint a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának oktatói garantálják. Ők vezették a kezdetekben az erdei iskolai programokat, 2012-től viszont már a KAEG Zrt. erdőpedagógus munkatársa látja el ezt a feladatot. Az Erdésztónál felújított vendégház, büfé épület a vízvizsgálati foglalkozások, iskolai zöld nyílt napok kedvelt színtere. A muzeális értékekkel bíró Méhesház a benne kialakított méhészeti kiállítással a méhészeti foglalkozások és a beporzók védelmére irányuló programok helyszíne. Az őshonos gyümölcsfajok megőrzésére létrehozott Tündérkertben a gyerekek gyakorlati foglalkozásként megismerkedhetnek a környékre jellemző gyümölcsfajtákkal, a gyümölcsfák oltásával. Az iskola fölé magasodó dombon található az erdészeti tevékenységeket bemutató Villebald tanösvény, valamint a Sólymos Szilveszter kilátó.

Ízelítő a foglalkozásokból:

  •  erdészettörténeti gyűjtemény megtekintése, feldolgozása
  • erdei tantúrák (Vaddisznóskert, Lila-hegyi kilátó, Pannonhalmi Főapátság, Lombkorona tanösvény)
  • térképismeret, tájolóhasználat
  • vízvizsgálat
  • iskolakerti foglalkozások
  • természet-és környezetvédelem, fenntarthatóság
  • környezetbarát hulladékkezelés gyakorlata
  • megújuló energiák megismerése
  • vaddisznóskert látogatása
  • vadles
  • éjszakai túra, bátorságpróba

A ravazdi erdei iskola büszkesége, az 1740-ből származó, muzeális értékekkel is bíró, hazai viszonylatban egyedülállónak számító méhesház. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában