Vonzó a nagycsaládos életforma

3 órája

Ismerjék meg a nagycsaládosok elnökségi tagját, dr. Bóka Zsolt győri ügyvédet

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete nemrég tartotta tisztújító közgyűlését, melyen új vezetőt, és elnökségi tagokat is választottak. A nyolc fős elnökség tagja lett dr. Bóka Zsolt győri ügyvéd, a Széchenyi István Egyetem oktatója. Dr. Bóka Zsolt szerint az elmúlt tizenöt évben jelentősen megváltozott a nagycsaládosok megítélése.

Ollári Gergely

Dr. Bóka Zsolt Székesfehérváron járt gimnáziumba, majd győri, egyetemi tanulmányai után a megyeszékhelyen indult el ügyvédi karrierje. Mint mondja: tipikusan az a pálya, amibe beleöregszik az ember, úgy hogy közben folyamatosan tanul, és próbálgatja szárnyait. 

Dr. Bóka Zsolt ügyvédet, egyetemi oktatót négy évre választották meg Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnökségébe.
Dr. Bóka Zsolt ügyvédet, egyetemi oktatót négy évre választották meg Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnökségébe.
Fotó: Csapó Balázs

– Az utóbbi időben azt vettem észre, már nem is jogi, sokkal inkább pszichológiai tanácsért járnak hozzánk. Izgalmas az életem ügyvédként, de azért is, mert lassan tizenöt éve nagycsaládos vagyok és három gyönyörű lányt nevelek a feleségemmel. Mi is beléptünk annak idején a nagycsaládosok régiós szervezetébe, idén pedig pályáztam az országos elnökségi posztra –fogalmazott lapunknak Dr. Bóka Zsolt.

Dr. Bóka Zsoltot négy évre választották

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete 1987-ben alakult, az egyik legrégebbi magyar egyesületként jelentős a taglétszáma.

– Ahol több gyermek van, a munka és a magánélet összeegyeztetése a legnehezebb. A feladataim között úgy, ahogy a programomban is szerepel, erre szeretnék megoldásokat találni a jövőben, és segíteni tagjainknak a helybeli egyesületek révén. Közösséget szeretnénk építeni. Ha boldog a gyermek, boldog a szülő is. Ha kiegyensúlyozott a gyermek, és a szülei is, akkor a család is az lesz.

–részletezte az elnökségi tag.

Ahogy lapunknak elmondta: hazánkban az egyesület életében mintegy 12 ezer család vesz részt, Győr és környékén pedig közel ezer nagycsaládos él. Az országos programjaik közül nagy hagyománya van a „Szeretet ízei” eseményüknek, ahol a családok a befőzött gyümölcsöt, savanyúságot jótékonysági céllal adják át rászorulóknak. Emellett van tanszer, önkéntes programjuk, de együtt működnek és dolgoznak civil szervezetekkel is.

Dr. Bóka Zsolt szerint az elmúlt tizenöt évben jelentősen megváltozott a nagycsaládosok megítélése.
Dr. Bóka Zsolt szerint az elmúlt tizenöt évben jelentősen megváltozott a nagycsaládosok megítélése.
Fotó: Csapó Balázs

– A megyeszékhely családbarát városként nyújt segítséget. Győrben gyönyörűek a játszóterek, figyelnek a családosok igényeire. A nagycsaládosoknál sem mindig a nehéz sors a releváns, ők is leképezik a társadalmat, és vannak akik jó anyagi körülmények között élnek, mások nem. A lényeg, hogy válogatás nélkül segítsük őket, azokat, akik vállalták a nagycsaládos létet – fogalmazott.

Dr. Bóka Zsolt szerint az elmúlt tizenöt évben jelentősen megváltozott a nagycsaládosok megítélése, a különböző családbarát intézkedések is ezt segítik. Régen azt mondták azért vállalnak sokan több gyermeket, hogy megkapják a családi pótlékot. Ahogy említi: szerencsére napjainkban a lesajnálástól eljutottunk a megbecsülésig, és a nagycsaládos életforma többeket vonz.

– Aki tudatosan vállalja, vagy szeretne több gyermeket, felnő a feladathoz. Ahogy szokták mondani, ahová Isten bárányt adott, oda legelőt is ad. A nagycsaládosok szerepe a társadalomban a jövőben is fontos lesz, és példaként szolgálhat a fiatalok számára. Ezért is dolgozunk nap mint nap. Fontos az érdekképviselet, a segítségnyújtás az élet minden szintjén. A helyi egyesületeket erősítjük, programokon eseményeken várjuk a nagycsaládosokat, akik egy-egy találkozó alkalmával elmondhatják örömeiket, bánataikat. Kölcsönös bizalmi kapcsolatokat építünk, amelyekkel együtt, erősebbek leszünk – zárta szavait a győri ügyvéd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában