Gigantikus gyűjtemény

3 órája

Fél évszázad a polcokon - Selejtezett könyvektől a 300 ezer darabos tudástárig a Széchenyi István Egyetem könyvtárában

Leselejtezett- és ajándék könyvekkel indult ma már 300 ezer kötetes gigantikus gyűjteménnyel büszkélkedhet a győri Széchenyi István Egyetem könyvtára. Fél évszázad lelkesedése és munkája tölti ma meg a polcokat. Megnéztük honnét indult és hová tart az egyetemi könyvtár.

Széchenyi Egyetem

Színvonalas folyóiratokkal igyekeztek ellensúlyozni a könyv állomány hiányait a kezdeti időszakban.

Forrás: Matusz Károly hagyaték / Széchenyi István Egyetem

Ha valaki felnéz a Széchenyi István Egyetem Könyvtárának és Levéltárának épületére aligha sejti milyen fél évszázad áll az intézmény mögött. A történet 1974. március 1-jén kezdődött a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán, később ez az intézmény vált a ma ismert egyetemmé. A könyvtár először csak morzsáiban létezett, más-más épültekben szétszórtan, de még így is sikerült kialakítani egy működő szolgáltatást.

Színvonalas folyóiratokkal igyekeztek ellensúlyozni a könyv állomány hiányait a kezdeti időszakban.
Színvonalas folyóiratokkal igyekeztek ellensúlyozni a könyv állomány hiányait a kezdeti időszakban.
Forrás: Matusz Károly hagyaték / Széchenyi István Egyetem

 Padlásról a pincébe

A szakok Győrbe költözésével új dokumentumok érkeztek, amelyeknek a régi Káldy-villa padlása adott otthont. A gyűjtemény azonban átfogónak közel sem volt nevezhető, ezért a szűkös anyagi források mellett más könyvtárak leselejtezett példányaival és ajándék könyvekkel igyekeztek bővíteni a tudásanyagot. A könyvek hiányát színvonalas folyóiratok megrendelésével ellensúlyozták.

Önálló otthonra 1977-ben lelt a könyvtár, az igazgatási épület földszintjén, 620 négyzetméteres területen már szabadpolcra kerülhettek könyvek, valamint 100 ülőhelyet is kialakítottak.

 Azonban már a kezdet pillanatában látszott, hogy az új hely is kevés lesz a meglévő dokumentumoknak

Így három évvel később a kollégium építése során, annak alagsorában további 283 négyzetméter raktárt alakítottak ki melynek rejtelmes félhomályában roskadásig telt polcok őrizték az egyre duzzadó könyv és folyóirat gyűjteményt.

A kilencvenes években megérkeztek az első számítógépek. A könyvkölcsönzés mellett a számítógépes szolgáltatások is fontossá váltak.
A kilencvenes években megérkeztek az első számítógépek. A könyvkölcsönzés mellett a számítógépes szolgáltatások is fontossá váltak.
Fotó: Széchenyi István Egyetem

Számítógépek és jogászok

A technológia és az igények változásával a könyvtárnak is tartania kellett a lépést, így a ’90-es évek elején megérkeztek az első számítógépek. Az évezred utolsó évei további kihívásokat is tartogattak, ugyanis, több mint száz év után, 1995-ben visszatért a városba a jogászképzés, amely változatos és folyamatosan bővülő szakirodalmat igényelt. Eleinte ezen a téren is adományokra és selejtezett könyvekre tudtak támaszkodni, amelyet azóta folyamatosan, nagy ütemben bővítettek alapművekkel és új kiadványokkal.

Az új kollégium aljában alakították ki a  283 négyzetméter raktárt a folyamatosan duzzadó dokumentum állománynak.
Az új kollégium aljában alakították ki a  283 négyzetméter raktárt a folyamatosan duzzadó dokumentum állománynak.
Forrás: Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár

7 milliárdos új otthon

Az ezredforduló érkeztével az egyetemmé válásra került a fő hangsúly, az új titulus viszont a könyvtárra is új feladatokat rótt, amire fel kellett készülni. 

2002-2010 között a könyvtár állománya szinte megduplázódott, ugyanakkor még mindig az eredeti 800 négyzetméteren működött.

 2009-ig kellett várni, amikor egy 7 milliárdos beruházás keretében komoly bővítések kezdődtek az egyetemen. Ennek egyik mérföldköve az új könyvtárépület, pontosabb nevén INNO-Share Regionális Tudástranszfer Központ, amit olyannyira a jelen kor igényeihez igazítottak, hogy az egyetem három könyvtári szakembere több németországi könyvtárat is felkeresett és az eredeti terveket az ő tapasztalataik alapján még módosították.

Az új épület terveit a könyvtárosok Németországi tanulmányi útja után még módosították.
Az új épület terveit a könyvtárosok Németországi tanulmányi útja után még módosították.
Forrás: Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár

 A könyvek és a munkatársak végül 2012-ben költözhettek át a 4500 négyzetméteres új helyre. 

A könyvtárban :

  • 250 számítógépes munkaállomás, 
  • 750 ülőhely, 
  • 300 ezer dokumentum, 
  • közel 500 folyóirat, 
  • közös tanulásra alkalmas közösségi terek, 
  • 6 médiabox 
  • és 15 egyéni kutatószoba áll a könyvtárhasználók rendelkezésére.

Fontos kiemelni, hogy az egyetemi könyvtár ajtaja nem csupán a hallgatók és dolgozók előtt áll nyitva, hanem bárki beiratkozhat.

Jó csapattal könnyű a munka

– Örülök, hogy részese lehettem az új épületbe költözésnek. Igaz, nagy sietséggel hirtelen kellett levezényelnünk az egész folyamatot, de annyi tervezés után a költöztetőkkel közösen teljesen zökkenőmentesen sikerült megoldanunk.

 Körülbelül 200 négyzetméteres könyvtárunkból egy 4500 négyzetméteres épületben találtuk magunkat, ami rengeteg lehetőséget jelentett – mondta el Figula Anikó nyugalmazott igazgató, aki 2009-től 2019-ig vezette a könyvtárat.

 – Honlapot fejlesztettünk és a szolgáltatásaink körét is bővítettük. Számos városi-egyetemi programba és rendezvénybe kapcsolódtunk be, vetélkedőket szerveztünk, a könyvtár pedig óvodásoktól a nyugdíjas korúakig nyitott lett. Természetesen ez nem sikerülhetett volna a kollégáim nélkül, egy olyan csapat voltak akikkel lehetett szárnyalni. Mondhatom, hogy a szakmám kiteljesedése volt ez az időszak.

Nem csak könyvtár a könyvtár

További változást jelentett, hogy 2016-ban a Széchenyi István Egyetemhez csatlakozott az Apáczai Csere János Kara és a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, könyvtáraikkal együtt. Az utóbbi karon azóta egy gyönyörű bibliotékát alakított ki az intézmény. Sőt a Minősített Könyvtár címet is többször elnyerte már az intézmény, legutóbb a 2026-ig tartó időszakra. 

A lelkes csapat, akik ma is a Széchenyi István Egyetem Könyvtár és Levéltárában segítik az olvasókat és a tudományos munkát.
Fotó: Adorjan Andras

– Jelenleg 33 elkötelezett kollégával dolgozunk a folyamatos fejlődés érdekében – mondta el Tóth Csilla a könyvtár igazgatója, akinek szakmai munkáját idén augusztusban Magyar Ezüst Érdemkereszttel is elismerték. – 50 év után is vannak még célok és új kihívások is. Arra törekszünk, hogy a technológia gyors fejlődése, az átalakuló információs igények és az új kihívások tükrében könyvtárunk továbbra is a térség tudásátadásának központja maradjon. Az egyetem stratégiai céljaihoz igazodva

 a klasszikus könyvtári szolgáltatások mellett a kutatásban is támogatást nyújtunk a hallgatóknak, az oktatóknak és a kutatóknak.

 Ennek érdekében tudományos diákköri felkészítőket, kutatásmódszertani, valamint könyvtár- és adatbázis-használati képzéseket tartunk angol és magyar nyelven. Egy másik fontos terület, hogy PatLib irodánkban az érdeklődők szellemitulajon- és iparjogvédelmi tanácsadást vehetnek igénybe.

50 év mérföldkövei a Széchenyi István Egyetem Könyvtár és Levéltár életében.
50 év mérföldkövei a Széchenyi István Egyetem Könyvtár és Levéltár életében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában