Esterházy Art Award

4 órája

Ötezer eurós művészeti díjra lehet pályázni

Ismét lehet pályázni az Esterházy Art Awardra. A művészeti díj kiírója az ausztriai székhelyű Esterházy magánalapítvány, a pályázatokat 2025. január 31-ig várják.

Kisalföld.hu

A  fiatal, kortárs képzőművészetet népszerűsítő, 2009-ben alapított díjat kétévente ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri. A díj nyertesenként ötezer euróval jár és alkalmanként kettő, vagy három 45 év alatti magyar képzőművész kaphatja meg.

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet indulni. A kiállításra rendelkezésre álló múzeumi terek lehetővé teszik a nagyobb méretű, illetve installációs művek befogadását is, ezeknek a pályaműveknek a benyújtásánál az első körben terveket, illetve vázlatokat is elfogadnak.

A beérkezett pályázatokból a zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra, akiknek 2025. június 5-től 2025. augusztus 31-ig kiállítása nyílik a Ludwig Múzeum –Kortárs Művészeti Múzeumban.

A kiírás megtalálható az Esterházy Art Award weboldalán, pályázni pedig ezen a linken lehet 2025. január 31-ig. A második fordulóba továbbjutó művészeket február közepén írásban értesítik. A díjátadó 2025. június 5-én lesz a Ludwig Múzeumban. 

Az Esterházy Art Awardról

Az Esterházy Art Award odaítélésével a hercegi háznak a kortárs képzőművészet területén gyakorolt mecénási tradíciója folytatódik. Közép-európai történelmének köszönhetően az Esterházy Privatstiftung emellett kötelességének tekinti, hogy kulturális összekötő szerepet töltsön be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között. Ennek megfelelően az Esterházy Art Award célja a nemzetközi párbeszéd támogatása. A díjat 2009-ben a Borsos Lőrinc alkotópár, Horváth Dániel és Siegmund Ákos, 2011-ben Karácsonyi László Attila, Király András, Szabó Ábel, 2013-ban Csató József, Kaliczka Patríczia, Kovács Olívia, 2015-ben Kaszás Tamás, Makai Mira Dalma és Tibor Zsolt,  2017-ben Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre, 2019-ben Győri Éva Andrea, Nemes Márton és Puklus Péter, 2021-ben Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám, míg 2023-ban Horváth Gideon, Kortmann-Járay Katalin és Mendreczky Karina alkotópáros, valamint Trapp Dominika kapták meg. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában