Bővítés

2 órája

Bölcsőde – Átadták Rábapordány legújabb intézményét, hét kisgyerekre felügyelnek – Fotók

Bölcsődét avattak szombaton Rábapordányban. A közel kétszázmillió forintos beruházással egyelőre hét kisgyerek napközbeni elhelyezését oldották meg a bölcsődében, de már a bővítésen gondolkodnak a falu vezetői.

Cs. Kovács Attila

A szalagot az intézmény munkatársai vágták át, Gyopáros Alpár (balra) és Visy László segítségével.

Fotó: Cs. Kovács Attila

A falu életét hosszú távon meghatározó fejlesztést, bölcsődét adtak át a hétvégén Rábapordányban. Az új, hét férőhelyes bölcsőde költségeit az önkormányzat Európai Uniós és hazai támogatás segítségével biztosította. Az óvoda udvarán építették fel. "Nem csak a családok mindennapjai váltak könnyebbé, hanem a bölcsőde hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez és jövőbeni sikereihez is" – hangsúlyozta a szombaton tartott ünnepségen Visy László, Rábapordány polgármestere.

Bölcsőde Rábapordányban
Új bölcsődét adtak át Rábapordányban, Gyopáros Alpár is beszédet mondott. Fotó: Cs. K. A.

Új bölcsőde Rábapordányban

- A minibölcsőde megnyitása önkormányzatunk falupolitikája és a kormányzati támogatás eredménye is. Látjuk, hogy a településünk fiatalodik, egyre több kisbaba születik és egyre nagyobb az igény a gyerekek napközbeni gondozására – fogalmazott Visy László és elmondta: a bölcsőde helyén korábban az óvoda konyhája állt, melyet később raktárként használtak. Miután lebontották, előkészítették a területet az új beruházáshoz. 

A Területfejlesztési Operatív Program révén közel hatvanötmillió forint támogatást kaptunk az építkezésre, ám a beérkezett ajánlatok jóval meghaladták ezt az összeget. Többlet támogatási igényünkre a további száztizenkét millió forintot ítéltek meg, ami már lehetővé tette a kivitelezést. A parkosítás és füvesítés az önkormányzat költségvetéséből valósult meg. Az építkezés során folyamatosan tapasztaltuk az összefogást a helyiek részéről, ami büszkeséggel tölt el. A bölcsőde nem csak a gyerekek számára nyújt biztonságos és modern környezetet, hanem a családok és a település számára is fontos lépés. A szülők könnyebben összeegyeztethetik családi és munkahelyi kötelezettségeiket, miközben tudják, hogy a gyermekeik a lehető legjobb helyen vannak.

Visy László hozzátette: már most gondolkodniuk kell a bővítésen, hiszen túljelentkezés van. Az átadáson Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő arról beszélt az átadón, hogy képviselői munkájának kezdetén, 2009-ben a falvak vezetői elnéptelenedéstől, a gyerekintézmények bezárásától tartottak. Az elmúlt tizennégy évben igényelhető családtámogatásoknak, majd a 2019-ben induló Magyar Falu Programnak köszönhetően viszont ez a folyamat megfordult. A polgármesterek azóta óvoda- és iskolabővítéshez, bölcsődeépítéshez kérnek segítséget. 

2010 óta a bölcsődei férőhelyek számát megdupláztuk, hatvanhétezer-ötszázra emeltük. Háromszorosa lett azon települések száma, melyeken már működik ilyen intézmény és ma már több mint ezerkétszáz településen van bölcsőde. A legtöbb igény a falvakban van erre a szolgáltatásra, azaz a legnagyobb demográfiai fordulatot a falvakban értük el

-emelte ki Gyopáros Alpár.

Bölcsőde Rábapordányban
A rábapordányi bölcsőde átadásán az ovisok és iskolások is felléptek.

Az épületet Varga Gábor, rábapordányi plébános szentelte fel és kért áldást a benne nevelkedő gyerekekre és a velük foglalkozó gondozókra. A helyiek az óvodások és iskolások műsorával ünnepeltek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában