Parks Fit4 Future

3 órája

Kastélyparkok újragondolva - szárazságtűrővé alakítják a történelmi kerteket

A történelmi parkok évszázadokon át a nemesi udvartartás reprezentatív kellékei voltak, ma fontos rekreációs területek és kedvelt turisztikai célpontok. A határokon Átnyúló Együttműködési Program, a Parks Fit4 Future keretében a kismartoni Esterházy-kastélypark, a bécsi Schönbrunn-kastélypark, valamint a szlovákiai stomfai és modori parkok revitalizációját és a klímaváltozással járó kihívásokra való felkészülést tűzték célul.

Bódvai Ildikó

Különbözőségük ellenére mind a négy parkegyüttes ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül, melyre egy közösen kidolgozott tervvel, valamint egy kertművelési kézikönyvvel reagálnak a projektpartnerek. A kismartoni kastélyparkban többek között a vízkörforgás helyreállítását tűzték célul. 

 

„Az angol tájképi kertek központi eleme a víz, így ennek nagy szerepe volt a kismartoni kastélyparkban is. Sajnos azonban a 20. században megszüntették a mesterségesen kialakított vízvezetékeket és a park vízkörforgását. Egyik célunk, hogy a történelmi patakmedret a legmodernebb technikák alkalmazásával revitalizáljuk“ –mondta Christian Widder, a kismartoni kastélypark fenntartását végző cég ügyvezetője. Ennek érdekében egy szivattyúaknát, valamint egy nyomópumpát kell telepíteni, hogy korábbiakhoz hasonlóan a park legmélyebb pontjától egy pumpa segítségével a park legmagasabb pontjáig eljuthasson a víz. 

A másik hangsúly a kertészeti szakemberek képzésén lesz – ennek egyébként is hosszú hagyománya van Kismartonban. A képzés során a klímaváltozásra és annak a növényzetre való hatására fognak fókuszálni. Vizsgálják a jelenlegi növényzetet kiváltó alternatív lehetőségeket is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában