Korán jött téli zimankók

2 órája

Napra pontosan 15 éve, már esett a hó Sopronban - Idén vajon lesz októberben havazás? Szavazzon! - fotók, videó

Az idei október eddig kellemes őszi napokat hozott, sokfelé emelkedett délutánra a hőmérséklet 15 fok fölé, helyenként a 20 fokot is megközelítette. Természetesen nyoma sincs sehol a hónak, és a következő napok időjárása sem hoz havazást még a legmagasabb hegycsúcsainkra sem. Viszont a korábbi években előfordult többször is, hogy Győr-Moson-Sopronban havat észleltek.

Simon Roberta

Korán jött jeges csapadék viszont csak vékonyabb rétegben fedte le a kisalföldi tájat. Fotó: Wolf Ferenc

Összeszedtük milyen nagyobb havazás volt a korábbi években októberben. Tavaly például ezen a napon, október 16-án igencsak fagyos volt a hangulat, fagyközeli celsiusokat mértek Győrben és Sopronban is. Az Alpok hegycsúcsait több centiméteres hó fedte.

havazás
Őszi havazás - Az Alpok hegycsúcsait már több helyen hótakaró fedte tavaly ilyenkor Forrás: schneeberg.tv

15 éve leesett a hó

Tizenöt éve ezen a napon számoltunk be arról, hogy szerdáról csütörtökre virradó éjszaka Sopronban havas eső, Péren havas szitálás volt, meteorológiai szempontból mindez azt jelenti, hogy leesett az első hó. 

Kiss Márton, a sopron-kurucdombi állomás vezetője elmondta, a városban az utóbbi négy és fél évtizedben az akkori volt a hatodik október, amikor havazott. Korábban 1966. október 29-én, 1994. október 6-án, 1997. október 26-án, 2003. október 24-én és 2007. október 20-án havazott. 

A napi csúcshőmérséklet 2009. október 16-án -5, -6 fok volt, ami rendkívül szokatlan. Sopronban 1971 óta nem volt ilyen hideg ezen a napon. 

havazás
Durva havazás 15 éve - Vinaszt szórtak ki Győr utcáira (a képen a Híd utca). Forrás Régi Győr

Csúcsot egyébként 2018-ban is döntöttünk, ugyanis Koroncón -2.2 fok volt, ez hidegebb, mint az 1906-ban mért rekord, ami -1,7 fok volt Sopronban.

Hasonlóan hűvös október közepét legutóbb 1974-ben jegyeztek fel. 

Durva havazások nehezítették a helyiek életét

2012-ben is hasonló korai tél köszöntött be havazással, akkor arról számoltunk be, hogy a Brennbergbányára vezető mellékúton a hó súlya miatt két fa is kidőlt és a Sopron Holding Zrt. gépeit is fel kellett készíteni a szezonra ideje korán.

2003-ban áramkimaradások, útakadályok, kidőlt fák és letört ágak nehezítették a havazás miatt a helyiek életét. Sopronban és környékén a szokatlanul nagy mennyiségű hó súlya alatt fák hasadtak ketté, illetve dőltek ki. Ilyen esetek miatt a tűzoltóság munkatársait több m int ötven helyszínre hívták ki segítségül. A fák gépkocsikra, villanyvezetékekre zuhantak, úttesteket torlaszoltak el, mint például a Deák téren is. öt hótoló dolgozott az utakon.

havazás
Az elakadt 4-es busz a Bartók Béla úton (Kisalföld, 1987. 01. 13.)

Késéseket okozott a havazás

A korai autóbuszjáratok kisebb-nagyobb késéssel ugyan, de elindultak és meg is érkeztek a célállomásra. A Fertő-part menti, valamint Zsira és Iván környékéről induló járatok mintegy egyórás késéssel értek csak be Sopronba.

Sopron és Győr térségében a GySEV vonalain a vonatok húsz-harminc perccel később érték el úti céljukat. Akadozott a vonatközlekedés Pinnye és Fertőhöz között is. Hóakadályok nehezítették a Rábaközben élők életét is, ugyanis számos településen kellett a katasztrófavédelem segítségét kérni.

Alaposan meglepte az utak fenntartóit is a 2003-as hajnalban kezdődött havazás. A Győr-Moson-Sopron Megyei Közútkezelő Kft. nem is egy hóekével dolgozott a 84-es főúton és tíz hósószórót kellett bevetnie a korán érkezett télben. A szokásos gépszemlét még nem tartották meg, hiszen a sok év tapasztalata alapján november 15-től szervezik meg a téli ügyeleti szolgálatot. Bár a megyeszékhelyen csupán három-öt centiméter hó esett, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. gyorsan alkalmazkodva az időjáráshoz, egy sószórót már reggel az utakra irányított. 

Szavazzon Ön is!

Ön szerint mikor érkezik az első hó?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában