Népdalok

2024.08.22. 10:00

Határon túli citerások találkoznak Szilban

A Nemzetközi Népzenei Találkozóra készül a szili Linkószer Citerazenekar Egyesület. A csoport már negyedik alkalommal szervezi meg az eseményt, melyre határon túli magyar együttesek érkeznek, hogy bemutassák hagyományaikat, népdalaikat.

Cs. Kovács Attila

A Linkószer citerazenekar augusztus 24-én várja népzenész vendégeit a találkozóra.

2007-ben alakult meg a szili Linkószer Citerazenekar Egyesület. Vezetője az alakulás óta Perlaki György. A zenekar legfőbb célkitűzése a kulturális örökség megóvása, a magyar népdalok gyűjtése és átörökítése az utókor számára. Linkószer zenekaruk jelenleg tizenhét taggal működik, köztük tízen citerások. A tagok között megtalálhatók fiatalok és középkorúak egyaránt. 

Az elmúlt esztendők mozgalmasan teltek az egyesület számára. Évente huszonöt-harminc rendezvényen, fellépésen vesznek részt, a zenekar Szil és a térség meghatározó kulturális szereplőjévé vált. Nagy népszerűségnek örvendenek határon innen és túl is. Óriási sikerrel szerepelnek hazai fesztiválokon, de megfordultak már Ausztriában, Szlovákiában és Szerbiában is. 

Az együttes többször is megrendezte a Pünkösdi Fesztivált, mely a citerás kapcsolatok ápolására, kialakítására ad lehetőséget. Ugyancsak nagy öröm és büszkeség az egyesület számára, hogy a 2019-ben első alkalommal megtartott Nemzetközi Népzenei Találkozót idén már a negyedik alkalommal tudják megrendezni. A találkozó jó alkalom és lehetőség az országhatárokon átnyúló barátságok erősítésére, elmélyítésére. A jeles eseményre Erdélyből, a Délvidékről, Muravidékről és Felvidékről érkeznek citerás csoportok. 

Idén augusztus 24-én lesz a találkozó Szilban, a Hunyadi téri SacraVelo-központban. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő köszönti a vendégeket. A házigazda együttes mellett fel- lép majd Erdélyből a nyárádszentimrei Liliom Citeracsoport, a vajdasági, zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, a felvidéki Nemeshodosi Citerazenekar, a szili Vadvirág Dalkör, az Új Muravidék Citeraegyüttes Szlovéniából, a felvidéki, nyárasdi Lámpás Citerazenekar. Igazi népzenei élményben lesz részük mindazoknak, akik ellátogatnak augusztus 24-én Szilba. 
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában