Tájházak

2024.09.08. 19:01

Tájak és kultúrák jó hangulatú bemutatkozása Fertőszéplakon

A Tájértékek a Fertő-tájon című rendezvény megtöltötte kultúrával a fertőszéplaki tájházakat a hétvégén. Mozgalmas színpadi produkciók, friss finomságok és kézműves vásárfia fogadta a látogatókat.

Bódvai Ildikó

A rendezvény a céljához hűen rendkívül változatos programokat nyújtott. A színpadon volt többek között mesemondás, bábszínházi produkció, néptánc, hangszerbemutató, de énekelt vegyes kar, valamint tamburaszó is megtöltötte a tájházak udvarát. A rendezvényen a Fertő-kultúrtáj mellett Csallóköz és Mátyusföld is bemutatkozott, a programot a Tájértékek és Kultúrtájak Alapítvány szervezte.

A fertőszéplaki program résztvevői jól érezték magukat és jövőre is szívesen ellátogatnának egy hasonló rendezvényre.
Fotók: Elek Szilveszter

- Fertőszéplakot úgy szokták emlegetni, mint a Fertő part kincses doboza. Településünk a Fertő-tájhoz méltóan rendkívül gazdag épített és kulturális örökségben - emelte ki köszöntőjében Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere. 

Kárpáti Béla, a Fertőszentmiklósért Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fertő-táj épített öröksége mellett mindenképpen gondolnunk kell azokra az értékekre is, amelyek velünk együtt élnek és folyamatosan változnak. Az a dolguk, hogy ezeket a változásokat megengedjük, ugyanakkor jó irányba tereljük, hogy a gyermekeink is tovább tudják majd adni.

- A Fertő part olyan értékekkel rendelkezik, amelyek méltóvá teszik arra, hogy szerepeljen az UNESCO világörökségi listáján. Az itt élők képesek arra, hogy megőrizzék a múlt értékeit - hangsúlyozta Ivanics Ferenc, a Fertő-Táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke. Dr. Egyed Krisztián, a Tájértékek és Kultúrtájak Alapítvány kuratóriumi elnöke a céljaikról szólva elmondta, keretet kívánnak biztosítani azoknak a személyeknek és csoportoknak, akik valódi hordozói a tájértékeknek.

Miközben a résztvevők a produkciókat nézték és hallgatták, az étvágyukat pörkölttel, langalóval és pogácsával is csillapíthatták. Mindezek a helyszínen készültek, hagyományos módon. Hogy a legkisebbek is jól érezzék magukat, népi játszóház és kézműves foglalkozás is várta őket. A vásárfiára vágyók pedig kézműves termékek garmadája közül válogathattak. A forgatag fellépői közül többen kiemelték produkciójuk végén, hogy jövőre is szívesen visszatérnének egy hasonló programra.

A rendezvény a HUSK Kisprojekt Alap támogatásából valósult meg a Határtalan Kultúrtájak című projektből.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában