Ars Sacra Fesztivál

2024.09.16. 16:49

A Zsinagóga és a győri templomok titkai várnak felfedezésre

Az Ars Sacra Fesztivál keretében a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum programjainak célja, hogy a mai kor embere megismerhesse a hagyományos alapokon nyugvó zsidó-keresztény kultúrát és felfedezze ennek sokszínűségét. A Zsinagóga megtekintése mellett szeptember 15. és szeptember 22. között még számos templomot mutatnak be Győrben.

A győri Zsinagóga építéstörténetével ismertette meg az érdeklődőket Pápai Fruzsina Menta művészettörténész, aztán Szabadvári Attila Imre grafikusművész társaságában barangolhatták be az épületet és a ritkán látható kettős kupolát az érdeklődők az Ars Sacra Fesztivál keretében vasárnap délután.

Szabadvári Attila Imre grafikusművész társaságában barangolhatták be Zsinagógát és a ritkán látható kettős kupolát.
Fotó: Barki Andrea

Az Ars Sacra Fesztivál keretében a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum programjainak célja, hogy a mai kor embere megismerhesse a hagyományos alapokon nyugvó zsidó-keresztény kultúrát és felfedezze ennek sokszínűségét. A Zsinagóga megtekintése mellett szeptember 15. és szeptember 22. között még számos templomot mutatnak be Győrben. A Győr-Nádorvárosi evangélikus templomban szó lesz a templom építéstörténetéről és értékes művészeti kincseiről. Bemutatják az egyházközség tulajdonában levő Schima A. Bandi iparművész, aranykoszorús mester által készített liturgikus tárgyakat, valamint a plasztikus fedelű keresztelőkútat, amely Borsos Miklós szobrászművész alkotása. Bejárják Gyárváros egyik kiemelkedő emlékét, a Jézus Szíve plébániatemplomot. A hajdan ipari városrészt „város a városban” céllal kezdték felépíteni, így az óvoda, iskola mellett nem hiányozhatott a több ezer munkás lelki gondozását szolgáló plébánia és templom sem. A programsorozatban sor kerül a belvárosban egy szakrális sétára is.

Szabadvári Attila Imre grafikusművész társaságában barangolhatták be az épületet és a ritkán látható kettős kupolát az érdeklődők.
Fotó: Barki Andrea

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában