Klasszikusok újragondolva

2024.09.11. 14:27

Janoska Ensemble és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertje balkáni és roma dallamokkal

Különleges hangzásvilággal, sok-sok improvizációval, balkáni és roma dallamokba ágyazott klasszikusokkal mutatkozik be a kismartoni Esterházy-kastély Haydn termében csütörtökön a Janoska Ensemble és a 100 Tagú Cigányzenekar.

Bódvai Ildikó

- Már negyedik alkalommal lépünk fel a kismartoni Herbstgold Fesztiválon, ahová a vendégzenészeket is mi hívjuk. Az idei koncert különlegessége, hogy sikerült meghívnunk Budapestről a 100 Tagú Cigányzenekart, akik igazi hungarikumnak számítanak. Közülük harminc szólistával fogunk együtt zenélni. Az volt ugyanis a szervezők kérése, hogy idén legyen balkáni ihletésű a program, hiszen Burgenlandban nagyon sokféle nemzeti kisebbség él együtt. Úgy gondolom, hogy a népzene, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Janoska Ensemble ötvözéséből, valamint a Haydn terem atmoszférájából valami igazán különleges élmény születik - mondta Julius Darvas, a négytagú Janoska Ensemble nagybőgőse.

Janoska-Ensemble © Julia Wesely
Fotó: JULIA WESELY

A koncert első részében a quartet mutatkozik be, kiegészülve a negyedik Janoska fivérrel, Árpáddal, aki egy tangót fog énekelni. A második részben a 100 Tagú Cigányzenekar lép a színpadra nyitányokat adnak elő Rossinitől, lesz Bartók és Liszt mű, végül pedig közösen adják elő Frantisek Janoska saját kompozícióját.

 A Janoska Ensemble-ről azt kell tudni, hogy 2013-ban alapította a három pozsonyi születésű Janoska-fivér, Ondrej, Roman és Frantisek, valamint magyar származású sógoruk, Julius Darvas. Mindannyian magas klasszikus zenei képzettséggel rendelkeznek. Roman és Ondrej hegedűn, Frantisek zongorán, Julius pedig nagybőgőn játszik zseniálisan, több generáció óta hangszereik kiváló mesterei. A fivérek merőben új, könnyed stílust hoztak a koncerttermekbe. Julius és Frantisek Bécsben él, Ondrej és Roman pedig Pozsonyban. Leginkább Bécsben próbálnak, de Julisnak Hegyeshalomban is van egy háza, ahová be tudnak zárkózni, ha nagyobb feladatra, például egy lemezfelvételre készülnek. 

- Sikerült létrehoznunk egy sajátos stílust. A klasszikus zene az alap, amit sok mindennel ötvözünk, például jazzel, latin- és tradicionális népzenékkel. A virtuozitás és az improvizáció is jellemző ránk, vannak olyan részei a daraboknak, amik minden koncerten másként hangzanak el. Olyan felszabadult és nyitott atmoszférát teremtünk a koncerteken, ami a klasszikus hangversenyekre nem jellemző, és ettől el van ragadtatva a közönség - magyarázta Julius, hogy milyen is az a Janoska-stílus?

Janoska-Ensemble © Julia Wesely
Fotó: JULIA WESELY

Az együttes bejárta a világ leghíresebb koncerttermeit. Felléptek például New Yorkban a Carnegie Hall-ban, a londoni Royal Albert Hall-ban. 

- Az egyik legemlékezetesebb koncertünk itthon, a klasszikus zene bécsi központjában, a Musikverein Aranytermében volt, amikor Fischer Ádám vezényelte a Bécsi Szimfonikusokat. Ugyancsak szép emlék a budapesti fellépésünk a Zeneakadémián, aminek egészen különleges az akusztikája és az emberek is nagy örömmel és nyitott szívvel fogadtak bennünket. Ez a magyarországi gyökerek miatt fontos számunkra, hiszen édesapám Győrben született és 1956-ban ment ki előbb Salzburgba, aztán Németországba, ahol zenekarokban játszott. A Janoska fiúk is mind beszélnek magyarul - mesélt az emlékezetes szerepléseikről Julius, aki azt is elmondta, hogy a családban harmadik generációs nagybőgős, Janoskáék pedig hetedik generációs zenészcsaládból származnak. Az utódok is játszanak hangszeren és nagyon tehetségesek, már volt közös koncertjük, a közönség imádta a kicsiket.  

Idén októberben jelenik meg a negyedik albumuk, ami Antonio Vivaldi A négy évszak Janoska-stílusban címet viseli. Az év hátralévő része is mozgalmas lesz számukra, francia, német és spanyolországi fellépés vár rájuk, év végén pedig egy ázsiai turnéra indulnak Tajvanra és Makaóra. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában