Élő hagyományok

2024.07.01. 13:15

Filmen a szanyi értékek őrzői

Szanyi kincsekről szól az Értékek őrzői című film Pályi Krisztina rendezésében. Töreki Imre néprajzkutató Szanyi kincsestár című könyve az alapja a munkának és azt mutatja be, mitől is különleges ez a falu.

Cs. Kovács Attila

A közelmúltban elhunyt néprajzkutató, néptáncpedagógus, Töreki Imre emlékének ajánlották készítői az Örökségünk őrzői című, Szany néprajzát bemutató filmet. Az alkotás ugyanis Töreki Imre Szanyi kincsestár című könyve alapján készült. 
Pályi Krisztina rendezte, aki tizenhárom évvel ezelőtt került a faluba egy nagy családba, ahol találkozhatott az élő hagyományokkal, szokásokkal. 

Pályi Krisztina Szany kincseiről készített filmet. 
Fotó: Cs. Kovács Attila

A film vetítését szombaton délután tartották a szanyi művelődési házban. A bemutatót Töreki Imre nem érhette meg, de halála előtt néhány nappal megnézte és büszke volt rá. 

– Szanyba jöttem férjhez és nagyon sok hagyományt, szokást, éneket ismertem meg a családban, amelyeknek érdekelt az eredete, a múltja. Később, mezőgazdasági szaktanácsadóként kistermelőkről készítettem filmeket, segítendő a munkájukat. Innen jött az ötlet, hogy mutassuk be a települést és ehhez Töreki Imre gyűjtését, könyvét hívtuk segítségül, az lett a film alapja. Imre bácsival fantasztikus volt együtt dolgozni. Roppant kedves és nyitott személyiség volt, hatalmas tudással. Folyamatosan éreztem, hogy szívügye Szany és a Rábaköz. Nagyon hiányzik mindannyiunknak – mondta Pályi Krisztina, a rendező. 

A filmben a Szanyi Kincsestárból részeket ragadtak ki, így természetesen minden helyi érték, „kincs” nem kerülhetett bele. Szó van benne Szany szakrális emlékeiről, a civil szervezetekről, a Rugli-téglamúzeumról, Erdélyi Péter festőről, a Szent Anna-kórusról, a családi viszonyokról, a Bokréta néptáncegyüttesről, a falusi gazdálkodásról, életmódról. A hagyományos ételek közül a szanyi rostélyos és a szanyi nyújtott rétes receptjét is megismerhetik a nézők. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában