Nagylelkű támogatások

2024.07.03. 07:35

Biztosított a működés - A soproni Csillagrét Waldorf-iskola új lendülettel várja a következő tanévet

Rendeződött a soproni Csillagrét Waldorf Általános Iskola anyagi helyzete, köszönhetően a nagylelkű támogatásoknak és egy külföldi adománynak. Ez lehetővé teszi, hogy az iskola új lendülettel és elkötelezettséggel folytassa munkáját a 2024/25-ös tanévben.

Bódvai Ildikó

A soproni Csillagrét Waldorf-iskolában megvolt a nyárünnep, a ballagás és a bizonyítványosztás.

Forrás: Csillagrét Waldorf-iskola

- Hálával és szeretettel osztjuk meg az örömhírt, hogy iskolánk anyagi nehézségei a nagylelkű segítők és a külföldi Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners Szervezet együttes támogatásával megoldódtak. Az első akadályokat átléptük, nagy örömmel, kitartással és új lendülettel folytatjuk a 2024/25-ös tanévet. Minden energiánkkal azon leszünk, hogy az élhetőbb, gyermekközpontúbb oktatást megtartsuk Sopronban - mondta Kedves-Kukoda Zsuzsanna, a Csillagrét Waldorf Általános Iskola és AMI iskolaképviselője.

Waldorf
Az iskola új lendülettel és elkötelezettséggel folytatja majd a munkát a 2024/25-ös tanévben. 
Forrás: Csillagrét Waldorf Általános Iskola

Tavaly októberben írtunk róla, hogy szülők, cégek, vállalkozások és jóakarók segítségét kéri a soproni Waldorf-iskola. Meghirdették a „30.000 ember 1000 forintja” elnevezésű kampányukat, hogy biztosítani tudják az iskola működését.

- Több változáson mentünk keresztül az elmúlt egy évben. Régi környezetben, de mégis megújulva haladunk tovább azon az úton, amit nyolc évvel ezelőtt elkezdtünk. A művészettel való nevelés mellett számos új lehetőséget kínálunk a hozzánk érkező gyermekeknek és családoknak. Az iskola szervezésében íjászkodás, lovaglás, korfball edzések, zongora és külön rajzórák indulnak választható foglalkozásként. A megújult pedagógiai programunkban a gyógynövénytan, valamint a biodinamikus gazdálkodás megismerése és művelése is szerepel - tette hozzá Zsuzsanna.

Waldorf
A Waldorfban a kisebb osztálylétszámokat tartják ideálisnak. Forrás: Csillagrét Waldorf Általános Iskola

Az intézményben kisebb osztálylétszámokban gondolkodnak. A 16-18 főt tartják ideálisnak, amelyben egyénenként a lehető legtöbb figyelmet tudják adni a gyermekeknek. 

- Az iskolánk nem gyógypedagógiai intézmény, azonban az átlagosnál elfogadóbb, toleránsabb légkör sokszor jótékony hatással van a valami oknál fogva nehezebben tanuló gyerekekre. Igaz ez azokra is, akik a hagyományos oktatási rendszer miatti szorongásokkal érkeznek ide. Fontos a tehetséggondozás, amelyet a művészetek bevonásával tudunk a legjobban megvalósítani. Magas óraszámban vannak jelen a logikus gondolkodást, a kreativitást, a fantáziavilág gyarapítását megcélzó tevékenységek. Ezek előkészítik a felnőttkornak azon érzését, hogy szabadgondolkodású egyénként lehetünk jelen a világban - beszélt a lehetőségekről az iskolaképviselő. 

Waldorf
A tehetséggondozásban a művészetek jelentős szerepet kapnak. Forrás: Csillagrét Waldorf Általános Iskola

A Waldorfban alacsonyak az iskolai bántalmazások és a kirekesztések. Az itt nevelkedő gyermekekre az empátia, a szociális érzékenység és az együttműködésre való képesség a jellemző, segítik egymást a különféle élethelyzetekben. Már első osztálytól kezdve két nyelvvel ismerkedhetnek a gyermekek. Először játékos formában, később pedig a nyelvtani szabályokat is figyelembe véve a megfelelő kommunikáció elsajátítására fókuszálva.

- Az oktatáson túl a helyi közösség életében is szeretnénk aktívan részt venni. Számos olyan programot szervezünk a következő tanévtől, amelyek útmutatást adhatnak a családoknak a mindennapokhoz. Az antropozófia iránt érdeklődőknek is több előadást tervezünk. Az eddigi sikeres rendezvényeinket sem engedjük el, továbbra is  szervezzük a börzéket és az egészségnapokat - mondta a jövővel kapcsolatban Kedves-Kukoda Zsuzsanna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában