Kiberbűnözés

2024.07.05. 14:36

A csalásokról tájékoztatta a vállalkozókat a rendőrség

Sokan lesznek a hiszékenységük áldozatai – hívta fel a figyelmet Pápai Gyula, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója, aki a Mosonmagyar­óvár és Vidéke Ipartestület meghívására tartott a témában előadást vállalkozóknak.

Mészely Réka

Pápai Gyula kiemelt főelőadó a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület meghívására tartott előadást az iparosszékházban. Fotó: Mészely Réka

Pápai Gyula, a Mosonmagyar­óvári Rendőrkapitányság ki­­­emelt bűnmegelőzési fő­előadója főként a kiberbűnözés növekedése miatt, prevenciós tevékenységként tartott előadást a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestületnél. 
A szakember az online csalások jelentős emelkedésére világított rá: a Magyar Bankszövetség 30 milliárd forintnyi összeget mond, ami eljárást vont ma- ga után, 15 milliárd forint pe- dig latenciában maradt. Így a számítások szerint összesen nagyjából 45 milliárd forintot csalhattak el az utóbbi idő­szakban. 
– A rendőrségre érkező tíz bejelentésből nyolc online csalás. Tíz webvásárlás fele pedig szintén csalás – mutatott rá Pápai Gyula, aki ezúttal elsősorban vállalkozók figyelmét hívta fel a veszélyekre. 
 

Az adat érték. Ne higgyünk el senkinek semmit - hangsúlyoztaPápai Gyula kiemelt főelőadó
Fotó: Mészely Réka


A főelőadó szerint a módszerek is sokat fejlődtek az utóbbi időben: míg régebben még hibás SMS-ekkel, e-mailekkel próbálkoztak, ma már tökéletes helyesírású szövegekkel igyekeznek behálózni a hiszékeny embereket. 
„Az adat érték” – fogalmazott Pápai Gyula, aki javasolta: ne higgyünk el senkinek semmit. Ezt számos példával is illusztrálta a mindennapokból, melyeket a jelenlévők is kiegészítettek saját tapasztalataikkal. 
– 2025-re még durvább módszerekkel próbálkozhatnak a csalók, akik egyre modernebb technológiákat alkalmaznak – tette hozzá. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában