Teljesítmény és színvonal

2024.07.08. 12:17

Szoboszlai bulizik és pihen, pedig az Eb-n is lehetne

A skótok ellen szerzett győzelem állomása, Stuttgart után Szoboszlai Dominik számára Budapest, Amalfi és Siófok következett, pedig akár Allgäu, Frankfurt és Hamburg is jöhetett volna.

MW

Szoboszlai Dominik a Magyarország–Izrael közötti felkészülési mérkőzés előtt tartott stadionsétán Debrecenben 2024. június 7-én

Forrás: Czinege Melinda

Fotó: Hajdú-Bihari Napló

Előbb a pesti éjszaka, aztán az olaszországi nyaralás, majd a Plázson Neoton-koncert. Budapest, Amalfi, Siófok. Szoboszlai Dominik a mögöttünk hagyott másfél hétben ezt az útvonalat követte. Allgäu, Frankfurt, Hamburg. Ez lehetett volna a másik opció, ha a magyar válogatott továbbjut az Európa-bajnokságon – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Bántóan visszaesett a színvonal az Eb-n

Kár, hogy Szoboszlai Dominik a nyaralásának különböző stációiról közölt fotókkal, nem pedig labdarúgóként nyújtott teljesítményével kerül be a hírekbe. Az egyenes kieséses szakaszra ugyanis borzalmasan visszaesett az Eb színvonala, ebben a mezőnyben a magyar válogatott is megállná a helyét. Anglia–Szlovákia, Franciaország–Belgium, Portugália–Szlovénia, aztán Portugália és Franciaország immár egymás ellen. Még a Törökország–Ausztria nyolcaddöntő volt a legjobb a kínálatból. A törökök éles meccsen legyőzték az osztrákokat, majd magukat verték meg a hollandokkal szemben. Azok a törökök, akiket márciusban Szoboszlaiék 1-0-ra megvertek a Puskás Arénában, s az az eredmény nem is lepett meg senkit, a törökök olasz szövetségi kapitánya, Vincenzo Montella is elismerte, Marco Rossi csapata egységesebb, előrébb tart a felkészülésben, mint az övé.

A sztároknak nyűg a nemzeti csapat

A tanulságot nem csak a jelenre, a jövőre nézve is érdemes levonni. Idézzük fel csak a 2023–24-es idény Bajnokok Ligája negyeddöntőit! Arsenal–Bayern München (összesítésben 2-3), Atlético Madrid–Borussia Dortmund (4-5), Real Madrid–Manchester City (4-4), Paris Saint-Germain–Barcelona (6-4). Az Európa-bajnokságon vajon melyik párharc vetekedhet ezekkel? Az Európa-bajnokság színvonala messze elmaradt a Bajnokok Ligájáétól.

Nem kell elájulni az egyes válogatottakban szereplő világsztároktól. A klubidény során kizsigerelt játékosok többségének a nemzeti csapatban való szereplés inkább nyűg, s noha látunk egy-egy heves, érzelmes pillanatot, a nemzeti büszkeség korántsem hatja át annyira a csapatokat, mint évtizedekkel korábban. Nem is kell ezen csodálkozni. Európa átalakulóban van, vagy már át is alakult.

Törökország, Szlovákia, Ausztria és Georgia példája bizonyítja, hogy ezer fokon égve fel lehet venni a versenyt a világklasszisokkal. Persze ide sorolhatjuk a magyar válogatottat is az elmúlt évekből. Egyetlen langyos félidő, a Svájc elleni első negyvenöt perc okozta a vesztünket. Marco Rossinak és Szoboszlai Dominiknak, a magyar válogatott két vezérének ezzel a tanulsággal kell tervezni a folytatást.

Nem is valamikor a távoli jövőben. Két hónap múlva visszavágó. Szeptember hetedikén Németország vendégeként kezdjük meg a Nemzetek Ligája újabb kiírását.

A negyeddöntők utáni helyzet elemzése a Szpíker korneren:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában