Közeleg a határidő

2024.07.03. 09:04

A választási plakátok már csak néhány napig maradhatnak

Vészesen közeleg a határidő, amikorra el kell távolítani az utcákról a választási plakátokat. A települések nagy részén lassan eltűnnek már, de azért vannak még jócskán a közterületeken.

Barki Andrea

A jogszabály értelmében július 9-én 16 óráig kell eltávolítani a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választásokra kihelyezett plakátokat. A választási eljárásról szóló törvény értelmében az köteles eltávolítani, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték. A határidő lejártát követően az önkormányzatok hatásköre a választási plakátok eltávolítása, illetve az eltávolítás költségeinek kiszabása. Ha a jelölőszervezetek és jelöltek el szeretnék kerülni a költségek megfizetését, jól teszik, ha maguk távolítják el a választásra buzdító plakátokat.

választási plakátok, határidő
Győrben még vannak az utcákon plakátok. 
Fotó: Molcsányi Máté

A kisebb településeken hamarabb eltűntek az utcákról a választási plakátok 

– Győrújbaráton a négy polgármesterjelölt és néhány képviselőjelölt tett ki plakátot, de már mindenki beszedte – tudtuk meg Kóbor Attila polgármestertől. 

Gönyűn egyszerű volt a helyzet, mert a jelöltek nem kampányoltak az utcákon elhelyezett plakátokkal, inkább a közösségi oldalakon és választási fórumon tájékoztatták a választókat. Győrben nagyon sok plakátot helyeztek ki a kampányidőszakban, még jócskán találtak belőlük fotósaink az utcákon. 

30 nap van leszedni

– A plakát kampányeszköz, bármely jelölt, jelölőszervezet elhelyezhette azokat azokra a helyekre, amelyekre a jogszabály megengedi. Az eltávolításuk a választást követő 30 napon belül szükséges. Ezt annak kell eltávolítani, aki a plakátot elhelyezte, vagy annak a jelöltnek, jelölőszervezetnek, akinek érdekében a plakátot elhelyezték. Ha ennek nem tesznek eleget, a helyi önkormányzat gondoskodik az eltávolításról a jelöltnek vagy jelölőszervezetnek a költségére. Győrben már nagyrészt eltűntek az utcáról a választási plakátok, de van még rá néhány nap július 9-ig – szögezte le dr. Malomsoki István vármegyei főjegyző. 

A választási plakátok el nem távolítása miatt benyújtott kifogás ügyében a választási bizottságoknak nincs hatáskörük döntést hozni. 

A választási plakátokkal kapcsolatban már a kampány alatt is volt egy kis probléma Győrben. A helyi választási bizottság május 14-én megtartott ülésén határozatában helyt adott egy állampolgár kifogásának. Megállapította, hogy a Borkaival Közösen a Jövőnkért Egyesület megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy nem tüntette fel a plakátokon a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét. 

Fotó: Molcsányi Máté

A választási bizottság kötelezte az egyesületet a jogsértés megszüntetésére. A törvény szerint ugyanis a kampányidőszakban a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot, azon azonban fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét. A bizottság bírság kiszabásától eltekintett. 

Firkás vélemény

A választási időszakban Győrben is kidekorálták ismeretlenek a plakátokat. Dr. Dézsi Csaba András polgármesterjelölt plakátjai közül is így járt néhány. Ironikusan meg is jegyezte egy Facebook-posztjában: „»Képzőművészek« is megjelentek az ellenfél soraiban. Kérem, hogy kommentben írjátok le, hogy szerintetek melyik az ötletesebb. Szívügyünk a kreativitás.” 
A plakátrongálások miatt feljelentést tett a Fidesz győri szervezete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában