Kisalföld anno

2024.07.03. 07:10

Erről írtunk: 10 éve ölte meg feleségét a darnózseli hentesként elhíresült férfi

2014 - 10 éve

Bilincs a fér csuklóján 

A szemtanúk szerint a nyomozók bilincsben vitték el darnózseli otthonából tegnap reggel azt a férfit, akinek a felesége május 27-én tűnt el. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a rendőrség őrizetbe vette a férjet, s őt gyanúsíthatják felesége megölésével. A falubeliek elmondták, kora délelőttől jelentős rendőri tevékenység folyt a férj háza körül, ahol az asszony is élt egykoron. Fehér ruhás bűnügyi technikusok vizsgáltak át minden centimétert még az udvaron is. A helyszínelők egész nap dolgoztak nagy erőkkel nyomok és bizonyítékok után kutatva. Megtudtuk azt is, hogy a férfi apját is elvitték a főkapitányságra a rendőrök, igaz, őt nem bilincsben, s tegnap estére már hazaengedték. Napközben az ő házában is dolgoztak a bűnügyi - technikusok. 

A Darnózselin tegnap tapasztalt kiemelt rendőri jelenléttel és az ott végzett tevékenységgel kapcsolatos információinkat a rendőrség nyomozati érdekre hivatkozva nem erősítette meg. Az ügy előrehaladtával későbbre ígértek tájékoztatást. Annyi bizonyos, hogy a házaspár évek óta külön élt, válófélben voltak. Gyermekeik mind ez ideig az apjukkal laktak, de mert őt tegnap bilincsben vitte el a rendőrség, az anyai nagyanyjuknál helyezték el őket. A Kisalföld május 31-én számolt be arról, hogy Nagyné Kovács Judit május 27-én este 8 órakor ismeretlen helyre távozott mosonmagyaróvári munkahelyéről, s azóta senki nem látta őt. Akkor a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közigazgatási eljárásban kereste eltűnés miatt. A rendőrségnek kevés a lehetősége, mígnem a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya - még mindig közigazgatási eljárásban - átvette az ügyet. Június 26-án számoltunk be arról, hogy emberölés bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen megindították a nyomozást. A bűnügyi eljárás már nagyobb lehetőséget biztosított a nyomozók számára. A nyomozás részállomásaként június 25-én 120 rendőrrel vizsgálták át a Darnózseli határában található mintegy nyolc négyzetkilométeres területet. Ott már június 5-én is kutatott tucatnyi rendőr, állítólag találtak olyan nyomot, ami előrevitte a nyomozást. 

 


2004 - 20 éve

Pénz nélkül ábránd Győr jövője

A neves győri értelmiségiekből álló Fészek Klub néhány hete állt elő a jelenlegi városfejlesztés bírálatával és saját elképzeléseivel. A Kisalföld a héten kerekasztal-beszélgetést rendezett a témáról. Az egyik oldalon a klub négy tagja - Jancsó Péter, a Graboplast Rt. elnök-vezérigazgatója, Rosta L. Csaba építész, Horváth Péter, a Révai-gimnázium igazgatója és dr. Havasi Dezső ügyvéd -, a másikon a városvezetés három képviselője - Eredics Imre alpolgármester, Wernerné Csordás Éva, az oktatási és kulturális bizottság elnöke,valamint Bécsi Zoltán, az informatikai, stratégiatervezési és EU-csatlakozási bizottság elnöke foglalt helyet. A beszélgetést Koleszár Tamás, lapunk vezető újságírója vezette. 

Abban nagyjából egyetértés van, hogy Győrnek merre kell fejlődni, a kérdés az, honnan lesz pénz a szükséges beruházásokra - derült ki azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Kisalföld szervezett a neves győri értelmiségiekből álló Fészek Klub és a városvezetés számára. A győri értelmiségiekből álló Fészek Klub június közepén állt elő a jelenlegi városfejlesztés bírálatával és saját javaslataival. A Kisalföld egy asztalhoz ültette a klub tagjait a városvezetés képviselőivel. A beszélgetés során egyértelművé vált, hogy Győr jövőjét illetően a legnagyobb különbség a két oldal között az, honnan teremti elő a szükséges beruházásokhoz az önkormányzat a sok milliárd forintot. Eredics Imre alpolgármester úgy vélte, a pénzeket meg lehet találni újfajta hiteles költséggazdálkodással, és olyan gazdasági fejlődéssel, ami növeli a bevételeket. A klub vezetője, Jancsó Péter szerint ez nem elég. „A stratégia attól lesz stratégia, ha megjelöljük a forrásokat. Ha nem, akkor nem hihető, hogy megtörténnek a változások, s akkor a jövőkép csak ábránd” - állította. 

 

1984 - 40 éve

Aratják az őszi árpát 

Befejeződtek június végén a megyében a gépszemlék, a harminchét téeszben a megyei tanács szakemberei, hét gazdaságban pedig a területi szövetség képviselői vettek részt a nyári munkákra való felkészülés értékelésén. Egyöntetű vélemény volt, hogy a mezőgazdasági üzemek műszaki, tűz- és munkavédelmi készültsége meghaladja a korábbi évek színvonalát. A betakarításban résztvevő és a gépszemlére kiállított szállítóeszközök, erő-, valamint munkagépek műszaki állapota biztosítékot ad arra, hogy a gabona betakarítása ütemesen, minimális szemveszteséggel történjék. Külön említést érdemel az erőgépek és tehergépkocsik karbantartottságának a javulása.

Az aratásban résztvevő kombájnokra jellemző, hogy megnőtt az áteresztőképességük, s szinte alig talált a szemlebizottság olyan rendellenességet, ami miatt pótszemlére kellett volna utasítani a gépet. Alkatrészhiányt az E—516-os kombájnhoz jeleztek a gazdaságok: tengely, csapegyház, motollafog, dob fordulatszámmérő hiányát említették. Panaszolták a szakemberek a hazai gyártású kipufogódobok — MTZ traktorokhoz — gyenge minőségét, rövid élettartamát, továbbá a nem kielégítő bálázózsineg-ellátást. Megfelelő a szárítóberendezések műszaki állapota, tűzbiztonsága. Néhány berendezés felújítása a szemle időpontjában még folyamatban volt, de a betakarítás kezdetére elkészülnek vele az üzemek. Megkezdődött az üzemanyagtartályok feltöltése, a nagyüzemeknél összesen ötezer köbméter üzemanyagtároló van, ami tizennégy-tizenöt napra biztosítja a folyamatos munkához szükséges üzemanyagot. A génszemlék színvonalára jellemző, hogy a szemlebizottságok tizenöt gazdaságban kiválónak ítélték a felkészülést. Még mindig szárazság kínozza a szántókat, különösen a júniusi csapadékhiány érezteti a hatását. Gyengén fejlődnek a kapások, a sekély termőrétegű talajokon pedig foltosan érnek a gabonák. A júniusban lehullott Csapadék megyei átlagban 27 milliméter, ezzel szemben a hasonló ötven év átlaga 66 milliméter. Ez a 39 milliméter csapadékhiány indokolja a folyamatos öntözést a kapás- és a takarmánynövényeknél. Megkezdte az őszi árpa aratását a győrszentiváni, a jánossomorjai téesz és a Lajta-hansági Állami Tangazdaság. A megye több gazdasága is hozzálát hamarosan az őszi árpa betakarításához, ami a megyében összesen 11 ezer 132 hektár. A közel hatvanháromezer hektár búza betakarításához csaknem hétszáz kombájn áll rajtra készen. A győrszentiváni téeszben pedig szinte már az aratógépek sarkában állnak a talaj előkészítő gépek. Azért e nagy sietség, mert a gazdaság másodvetéssel akarja hasznosítani a gabonatartót. 

 





 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában