Postai szolgáltatás

2 órája

Veszprémvarsány a postáért harcol, félnek a helyiek a bezárástól

Miközben Magyarország kormánya eltökélt a magyar vidék fejlesztése és fejlődése mellett, és a Magyar Falu Programmal jól láthatóan támogatja azt, a Magyar Posta egyre sorvasztja a szolgáltatásait, zár be a kisebb településeken, teszi élhetetlenné. A vármegye legszélén fekvő Veszprémvarsány az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre épült, szépült, és a környező települések központjaként is működik. Most egy nagyon fontos ellátás, a postai szolgáltatás megszűnésétől tartanak az emberek.

Barki Andrea

– A környező hat településről, de még Bakonyszentkirályról is átjárnak a postai szolgáltatást igénybe venni. A legközelebbi posta Pannonhalmán van, de oda innen nem könnyű eljutni, illetve Bakonyszentlászlón is van, de azt hallottam, az is be fog zárni – tudtuk meg Vaderna Melinda polgármestertől, aki azt is elmondta, hogy egy évvel ezelőtt tavasszal a Posta megkereste az önkormányzatot a partneri programjával.

Vaderna Melinda polgármester szeretné megtartani a faluban a postai szolgáltatást.
Fotó: Molcsányi Máté

Vállalhatatlan szerződési feltételek

– Három évre kötnének szerződést, amiben az önkormányzat vállalná a postai szolgáltatás működtetését. A posta egy ügyintéző garantált bérminimumát, valamint egy minimális eszközparkot adna. A többit az önkormányzatnak kellene állnia: a bér járulékait, a helyiséget, a rezsiköltséget és az eszközök beszerzését. Először arra gondoltunk, hogy lehetne a posta a polgármesteri hivatalban, de erről lemondtunk, mert távol esik a falu központjától. Számításaink szerint közel 400 ezer forint lenne a havi kiadásunk. A posta felajánlotta, hogy bérelhetjük az épületet havi 134 ezer forintért, így összesen már több mint félmillió forintba kerülne havonta az önkormányzatnak a postai szolgáltatás, de ki tudja, hogyan nőnek majd az energiaárak. Azt sem tudjuk, hogy mennyi a veszprémvarsányi posta bevétele, mert azt nem árulják el, nem tudunk vele kalkulálni. Egy olyan szolgáltatási szerződést kellene tehát aláírni 3 évre, hogy nem tudjuk, milyen kiadással és bevétellel jár az önkormányzat részéről. Ez felelőtlen gazdálkodás lenne. Azt gondoltuk, hogy megvásárolnánk az épületet, és hogy a költségeket fedezzük, kiadnánk egy részét. Az épület vételáraként a Posta 23 millió forintot jelölt meg a felújításra váró épületre. Amikor aztán vételi ajánlatunkról tájékoztattam a Postát, az a válasz érkezett, hogy nem kívánják eladni az épületet, határozatlan ideig tovább működik a posta – idézte fel az előzményeket a polgármester.

Idén augusztusban ismét megkeresték az önkormányzatot. Most már az épület vételárát 72 millió forintban jelölték meg. Szóval alig egy év alatt 49 millió forinttal többe került volna. – Ez irreális összeg egy felújítandó épületért. Az ingatlant amúgy is csak úgy tudná az önkormányzat megvásárolni, ha egy másikat eladna. Abban látom a megoldást, hogy a központban lévő épületben működik a posta, és az épület egy részét kiadjuk, hogy bejöjjön az szolgáltatás költsége. Mi partnerek vagyunk a szolgáltatás megoldásában, de a posta irreális ajánlatát nem tudjuk elfogadni. Ezt jeleztük, hogy a vételárat magasnak találjuk, várjuk a válaszukat. A kérdés az, hogy a Posta meg akarja-e oldani a szolgáltatást vagy nem – állapította meg Vaderna Melinda.

A vállalkozásoknak is szükségük van a postára

 Bacher János elmondta, a posta sok szolgáltatását használják. Számukra nehéz lenne máshogyan megoldani.
Fotó: Molcsányi Máté

A faluban nem csak a lakosság, a cégek is igénybe veszik a posta szolgáltatásait. A Bakonyi Agrár kft. központi épülete a postaépülettel szemben áll. – Élénk postaforgalmat bonyolítunk. Papíralapú szerződéseink vannak, a földtulajdonosokkal való kapcsolattartás is postai úton zajlik. A haszonbérleti díjak kifizetését utalással vagy lakcímre történő postai feladással tudjuk teljesíteni. Nálunk ez évente sok száz csekk, naponta több tucatnyi levél feladását jelenti. Ha erre itt helyben nem lesz lehetőségünk, bajban leszünk, de tudomásom szerint a környékbeli vállalkozások is hasonló cipőben járnak – állapította meg Bacher János.

A régi szép időkre is emlékeznek még

28 évig dolgozott a helyi postán Németh Gyuláné, Magdi néni, vannak tapasztalatai.
Fotó: Molcsányi Máté


28 évig dolgozott a helyi postán Németh Gyuláné, Magdi néni, aki éppen látogatásunkkor jött ki a postáról. Végigélte a posta leépítését. – Itt kezdtem dolgozni. Kezdetben mindenfélét csináltam, aztán telefonközpontos voltam, én kapcsoltam le az utolsó telefont, majd üzletvezető lettem. A termelőszövetkezet és a vasútállomás nagy forgalmat adott, és az is, hogy központi helyen áll az épület, könnyen elérhető. Nem csak a helyiek, a környékbeli települések lakói, de átutazók is igénybe vették a szolgáltatást, ami akár a forgalom egyharmadát is adhatta. Volt, hogy tizen dolgoztunk, aztán a telefonközpont megszűnésével már csak hatan, aztán egyre kevesebben. Ma már úgy tudom, csak egy kézbesítő és egy hivatali dolgozó áll rendelkezésre – mesélte Magdi néni, aki szavaival megerősítette, hogy szükség van a postára.

Nagyon sok idős ember is él a településen, akinek nincs lehetősége az interneten intézni az ügyeit, hanem a hagyományos úton szeretné megtenni. Hogyan teszi, ha bezár a posta? – kérdezte Éva néni.
Fotó: Molcsányi Máté

Az idősekre is kell gondolni

Bárkivel találkoztunk a falu központjában, elmondta, rendszeresen használja a postai szolgáltatásokat. – Elég gyakran használom a postát. Tegnap is levelet adtam fel, a múlt héten csekket. Nagyon sok idős ember is él a településen, akinek nincs lehetősége az interneten intézni az ügyeit, hanem a hagyományos úton szeretné megtenni. A nyugdíjakat is a postás viszi ki. Nem csak levelet, csekket lehet feladni, szerencsejátékkal foglalkozik a posta, hanem biztosításokat is kötnek az emberek, betétben is helyeznek el pénzt. Nincs sem más biztosító sem bank a településen, de még a környéken sem. Ha bezárnák a postát, hova tudnak elmenni pénzt felvenni az emberek vagy a biztosításukat intézni? – tette fel a költői kérdést Éva néni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában