Vízszintek

1 órája

Árvíz 2024 - Nincs már utánpótlása sem a Dunának, sem a Lajtának, gyorsul az apadás

Ütemes apadásnak indult a Duna a felső szakaszokon, ahol már a helyreállítási munkálatokat készítik elő. Budapest alatt, Paks térségében tart az árhullám, a figyelem sehol nem lankadhat.

Kisalföld.hu

A Lajta hegyeshalmi szakaszán Bendó Ágnes, a Magyar Vöröskereszt hegyeshalmi alapszervezetének elnöke kávéval kínálja a vízügy szolgálatban lévő munkatársait.

Fotó: Kerekes István

Intenzívebb apadás indult meg a Dunán, Nagybajcsnál a tetőzés óta már közel 2,5 métert apadt a folyó, mely mostanra az alsóbb szakaszokon is érezteti hatását.

Győrnél - a Mosoni-Duna és a Duna szintjének kiegyenlítődését követően - szombaton meg tudták nyitni a vízügyi szakemberek a Mosoni-Duna torkolati műtárgyát. Az árvízkapu funkciót ellátó műtárgy a győri tetőzéskor 130-140 centiméterrel mentesítette a várost, ennyivel alacsonyabban tudta tartani a vízállás tetőző értékét.

A Lajtán folyamatos az apadás, az állami töltéseken helyenként megkezdődhetett az ideiglenes magasítások elbontása, a káros jelenségek feltérképezése, összesítése, a kezelésükre épített ideiglenes védművek vizsgálata és bontása, a későbbi rekonstrukciós munkák előkészítése.

A Duna teljes Budapest fölötti szakaszán folyamatos az intenzív apadás, azonban a fokozott figyelőszolgálatot továbbra is 24 órában fenntartják a vízügy szakemberei. A káros jelenségek, buzgárok, szivárgások figyelése és a szükséges beavatkozások mellett, lassan az önkormányzati védvonalakon is megkezdődhetnek a magassági hiányok miatt kiépült ideiglenes védművek felmérései. Az árvízzel érintett területeken, ha II. fok alá csökkent a készültség, elindulhatnak a helyreállítási munkálatok is.

Ezen munkák most még csak a víz által nem érintett, magassági hiányok miatt épült ideiglenes védművek elbontásával kezdődhetnek meg, ez után következhet a felhasznált anyagok vizsgálata, elszállítása, majd kezelése.

A Duna Budapest alatti szakaszán a vasárnap az árhullám tetőzése elérte Paks térségét, Baja pedig hétfőn a tetőzhet III. fokú készültség mellett. Ezeken a területeken még megerősített figyelőszolgálatot látnak el, felkészültek az esetlegesen előforduló kísérő káros jelenségek kezelésére.

Adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket keressék, a lezárásokkal összefüggésben pedig az Útinformot! Az Árvíz Vonal telefonszámát csak vízügyi-árvízi információkért – pl. tetőzések aktuális helye – hívják! Homokzsákürítő önkéntesekre a bontási munkálatok során is szükség lehet, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában