Kisautók minden mennyiségben

1 órája

Játékokból szenvedély - A mosonmagyaróvári gyűjtőnél több száz kisautó, köztük ritkaságok is helyet kaptak

Több száz Hot Wheels és Matchbox kisautót gyűjtött össze évtizedek alatt a mosonmagyaróvári Segesvári Zsolt, köztük igazán ritka darabokat is. A szerkesztő-műsorvezető videókat is készít a témában, illetve maga is szívesen alakítgatja, festegeti a nagy becsben tartott, miniatűr járgányokat.

Mészely Réka

A mosonmagyaróvári Segesvári Zsolt gyűjteményének különleges darabjait mutatja. Fotó: Kerekes István

– Sokan elsősorban műsorvezetőként, televíziós riporterként ismernek. De belépve az otthonod egy nagy becsben tartott szegletébe, egy új éned tárul elénk. Mikor is kezdődött a szenvedélyed a kisautók iránt? 

– Ez a szenvedély gyermekkoromból ered. Igaz, akkor még csak a kedvenc játékaim voltak, csak funkciójukban használtam a kisautókat, mint bármelyik kissrác. Aztán menet közben jöttem rá, hogy hiába öregszem, az érzés változatlan, a diecastok meg csak gyűlnek. Kizárólag a két legismertebb gyártó modelljeit keresem, azokat is kizárólag az 1:64 körüli méret kategóriában. A Hot Wheelsen és Matchboxon kívül még rengeteg olyan gyártó rengetegféle modellje van piacon ebben a méretkategóriában, amelyek gyakorlatilag tűpontos, valósághű modelleket gyártanak, mégsem hoznak izgalomba. 

– Több száz darabot láthatunk szépen elrendezve. Melyek azok, amelyekre igazán büszke vagy? 

– Meggyőződésem, hogy egy gyűjtemény minőségét nem az állomány mennyisége határozza meg. Láttam már olyan 50 darabos gyűjteményt, amitől leesett az állam, és olyan 4000 darabos kollekciót is, ami mindössze megmosolyogtató volt. Mivel erre a hobbira is végtelen mennyiségű pénzt el lehet költeni, arra vagyok a legbüszkébb, hogy sikerült megtalálni azt az irányt, amivel letisztult a gyűjteményem. Megtanultam elengedni gyönyörű darabokat, hogy többet tudjak foglalkozni a valódi kedvencekkel. Kirakva több száz, de bedobozolva is még több modellem van. Egészen konkrétan a kérdésre válaszolva a Datsun 510 vonalra vagyok a legbüszkébb, melyek kiemelt helyen vannak a szívemben és a kollekciómban. Ezeket szívesen mutatom meg a hozzáértőknek. 

Fotó: Kerekes István

– Honnan lehet beszerezni a ritkaságokat? 

– Akár boltokból is. Az igazi ritkaságokat azonban szerencsével, de leginkább nehezen! Külön, szervezett kincsvadászat és hiénaipar települt rá idehaza is már sajnos. Vannak gyárilag is kincsvadászatra és üldözésre buzdító darabok. Ezek megjelenésükben a tucatmodellekhez hasonló, de már gyárilag megjelölt ritkaságok, melyeket a normál gyűjtőkartonokba rejtenek. Sajnos a boltok polcaira már ki sem kerülnek ezek a megjelölt darabok sok esetben. Viszont a másodlagos piacokon 10–20–25-szörös áron is gazdát cserélhetnek. És ezt tudják az árufeltöltők is. Ezért főleg online aukciókon, börzéken, kapcsolatokon keresztül megy a beszerzés. Természetesen bárkinek lehet szerencséje, de ez a ritkább. A gyártónak van saját világ körüli hivatalos gyűjtői klubja is. Tagdíj mellett exkluzív vagy limitált modellekhez lehet hozzájutni. A csúcsot a néhány darabos, de hivatalos custom és convention modellek jelentik. De ezek gyakorlatilag elérhetetlen magasságokban vannak. 

– A gyűjtésen túl kicsomagolós videókat is készítesz. Mi ezeknek a különlegessége? 

– Vérre menő viták és fórumok foglalkoznak a témával, hogy szabad-e kibontani gyári csomagolásból az egyes értékesebbnek vélt modelleket. Nyilván azért van, hogy kibontsd – szerintem! Viszont így a piaci értékét azonnal elveszíti, vagy legalábbis jelentősen csökkenti a kibontott darabnak. Van ebben dilemma és fájdalom, hogy ugyan kézben tarthatod, de mégsem érintheted meg a begyűjtött darabot. Én nem szeretem, ha fáj, ezért sok járgányt kiszabadítok a gyári bliszterből. Zárójelben jegyzem meg, hogy a hardcore gyűjtők jellemzően párosával veszik a modelleket. Egyet bontani, egyet polcra rakni. Az ezekről készült klipeket a legminőségibb hazai Facebook-csoportban szoktam kirakni #rontombontom címmel. 

– Mit szól a család ehhez a hobbihoz? A kisfiad 4 éves most, de már élénken érdeklődik a kisautók iránt. Lesz kinek átadni ezeket a kincseket! 

– Mondjuk úgy, hogy tűrik. A fiam meg imádja. Képben van apa díszautóival, nem nyúl hozzájuk. Van túlcsordult érzésekkel telt romantikája annak, amikor látom, hogy azokkal a 30 éves darabokkal játszik, amelyeket én tologattam fiatalon. Viszont időnként meglepett már egy-egy nem várt zugbontással. A legnagyobb kincs egy szülőnek mégiscsak a gyermeke, úgyhogy nem lett nagy harag belőle. Egyszer úgyis majd ő dönt az egész kupac sorsáról! 

Segesvári Zsolt Mosonmagyaróváron született és él, közel 25 éve a médiában dolgozik. Szerkesztő, műsorvezető, színházi előadó és online tartalomgyártó. Zenével évek óta aktívan foglalkozik, sikeres lemezlovas segesväri néven. A Theatrum ad Flexum egyik alapítója. Végzettsége szerint gazdasági agrármérnök és mellette európai uniós szakmenedzser. Civil foglalkozását tekintve beszerző egy nemzetközi nagyvállalatnál. Három gyermeket és két háziállatot nevel boldogan feleségével. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában