Fenntartható erdőgazdálkodás

2 órája

Erdei napok: színes programok a Lajta-hegységben

Több, mint 30 kiállító, számos gépbemutató, szakmai orientációs tanácsadás és kulináris finomságok várják a 4 kilométer hosszú sétaútvonalon a látogatókat. Az osztrák Esterházy-erdőterületeket kezelő PANNATURA szeptember 27-29. között rendezi meg együttműködő partnereivel a Lajta-hegységben az Erdei Napokat.

Bódvai Ildikó

Fotó: Andreas Hafenscher

A háromnapos rendezvényen az erdészet technikai, tanácsadási és a természetvédelmi témákon túl a változatos útvonalon vezető erdei séta keretében a kijelölt állomásokon testközelből lehet megismerkedni a fakitermelési folyamatokkal. A helyszín kiválasztásakor tudatosan esett a választás a burgenlandi Lajta-hegység lankáin található sarjerdőre. Az ilyen típusú erdő jellemzője, hogy a tuskóból, vagy gyökérsarjakból természetes úton újul meg, fáját kezdetektől fogva tűzifának hasznosították. Az Esterházy kezelésében 3.500 hektár erdőterület található, melyből 1.200 hektár a természetvédelem alatt álló Fertő-tó – Lajta-hegység északkeleti részén találhatók. A rendezvény fontos üzenete, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás kéz a kézben jár a természetvédelemmel. 

Fotó: Andreas Hafenscher

Az erdő kiemelt jelentőségű munkahely, ahol jól képzett, kiváló munkavállalókra van szükség. Ezért az idei rendezvényen különös figyelmet fordítanak a fiataloknak szóló szakmai orientációs programokra. Számos iskolai osztálynak kínálják fel a lehetőséget, hogy a helyszínen a diákjaik közvetlenül a szakemberektől tájékozódhassanak az ágazat szakmáiról. A programhoz szeptember 27. péntektől, 29. vasárnapig,  09.00 - 17.00 óráig lehet csatlakozni.

 A 2022-es nagysikerű bemutatkozás 3.300 látogatót vonzott, idén a három naposra kibővített rendezvény még több érdekességet kínál az az erdő szerelmeseinek. 

erdei napok
Fotó: Andreas Hafenscher

A rendezvényen a védősisak vagy kerékpáros bukósisak viselete kötelező. Védősisakot a rendezők a helyszínen készpénzes kaució ellenében rendelkezésre bocsájtanak. Bővebb információ, a pontos helyszín és a megközelítési lehetőségek a waldtage.at weboldalon található. Az érdeklődők egy videót pedig ezen a linken érhetnek el.  

A belépés ingyenes!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában