Búcsú

2 órája

Gyászba borult a győri egyetem, a biológia-földrajz kiváló oktatója hunyt el

Megrendülten tudatja a Széchenyi Egyetem, hogy életének 83. évében elhunyt dr. Jámbor Balázs okl. biológia-földrajz szakos tanár, az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar ny. docense, kiemelkedő eredményességű győri pedagógus.

Széchenyi Egyetem

Fotó: Széchenyi Egyetem

Dr. Jámbor Balázs 1968-tól 1977-ig a győri Révai Miklós Gimnáziumban tanított. A biológia-kémia tagozatos osztályban  empatilus osztályfőnök, szaktanár volt, Alapos felkészültségű, a tudását színesen és szemléletesen átadó, a diákjait folyamatosan és jól motiváló tanári tevékenységét nagyra értékelték kollégái, tanítványai, a szülők. Szaktárgyainál a magas, mindig előzetesen megismert követelmények sokoldalú tanári segítséggel együtt határozták meg a gimnáziumi tanulmányok egészét. 

Ennek köszönhető, hogy a révais biológia tagozat végzettjeinek közel kétharmada orvos, biológus, gyógyszerész lett.

 Személyiségét, példamutató tanári karakterét tanítványai körében anekdoták is őrzik.

1977-ben, az akkor főiskolai címet kapott Győri Tanítóképző hívta el. Az itt töltött évtizedek alatt hallgatók nemzedékeinek alakította természettudományos műveltségét, módszertani kultúráját. A természet- és gazdaságföldrajz mellett különösen az egészségtan állt közel szívéhez. Bekapcsolódott az újonnan induló gyógypedagógia, a szociálpedagógia és a rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos hallgatók képzésébe is.

Több országosan használt felsőoktatási tankönyv és jegyzet: Általános természeti földrajz, Általános biológia, Egészségtan, Gyógypedagógiai egészségtan, A környezetismeret tanításának módszertana. Általános iskolai tankönyvek: A Föld és bolygótestvérei, A Föld és országai, Földrajz 7-8. osztály szerzője, társszerzője. A Szakmódszertani tanszék jogelődjeinek kiváló munkatársaként dolgozott, aki mindig kitűnt alapos tudásával, higgadt szerénységével, türelmével, jó kedélyével.

Nyugdíjba vonulása után is vezetett kurzusokat, érdeklődve követte az utána jövő kollégák munkáját. Tanítványai mindenkor pedagógusi, tudományos szakmai igényességével találkoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában