Ünnep

3 órája

Húsz éve város Jánossomorja - fotók

Jó döntés volt a húsz évvel ezelőtti várossá nyilvánítása Jánossomorjának – hangzott el a testvértelepülési találkozóval egybekötött jubileumi ünnepségen.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

Mosonszentjános, Mosonszentpéter és Pusztasomorja az 1970-es egyesülése óta, immár 54 éve viseli a Jánossomorja nevet. A belügyminiszter előterjesztésére Mádl Ferenc köztársasági elnök 2004-ben nyilvánította várossá a települést. Várossá nyilvánításának két évtizedét ünnepelte Jánossomorja szombaton. A jubileumi eseményt testvértelepülési találkozóval is összekötötték. Az ünnepre ellátogatott Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője mellett Nagyfödémes küldöttsége – mellyel szintén húszéves a testvértelepülési kapcsolat.

– Az egykor kis mezővárosnak az idők során több hátránnyal is meg kellett küzdenie. A második világháborút követő népmozgásokkal, kitelepítésekkel és betelepítésekkel, az 1950-es évektől egyre szigorodó határsáv létesítésével, a betelepülők által jelentette kihívásokkal, a térségben betöltött szerep többszöri megváltozásával. Ám a település, a város, mára az összes korábbi hátrányából  előnyt kovácsolva változott, hiszen a nyitott határ és a közösség kohéziója a térkapcsolatok irányát is megváltoztatta. Ez az átalakuló és erősödő irányultság pedig hatással van a lakosságra éppúgy, mint a település fejlődésére és az itt található gazdasági egységek működésére is – emelte ki az országgyűlési képviselő, aki szerint a határ közeli település jelentős fejlődésen ment át. Nagy István kívánta, hogy a továbbiakban is találják meg az adott kor kihívásaira a legjobb döntéseket, továbbá hangsúlyozta a helyi közösségek szerepét. 

Lőrincz György, Jánossomorja polgármestere arról beszélt, hogy egy Interreg projekt keretében Nagyfödémessel közösen sikeresen pályáztak, s e rendezvényt is ennek keretében szervezték. A megnyitót követően az ünnepi testületi ülésen adták át a település legrangosabb díjait, s megerősítették a 20 éve aláírt testvértelepülési szerződést a felvidéki községgel. A város új főterére pedig színes programokkal várták az érdeklődőket. 

Száraz Pál, Nagyfödémes alpolgármestere a polgármester üdvözletét adta át, kiemelve, hogy a kezdetekben is sikeres testvértelepülési kapcsolat mára erős szövetséggé nőtte ki magát, ahol mindkét fél tudja, hogy minden helyzetben számíthatnak egymásra.

A szombati délelőtt folyamán több témában is bemutattak előadásokat, így Iváncsics János, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője a civil szolgáltató központról beszélt bővebben. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában