Ételosztás szívvel

2 órája

Egy emberként mozdultak meg a vöröskeresztesek, sérülteket is elláttak a gátakon Győr-Moson-Sopronban

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezete a kezdetektől jelen van az árvízvédelmi pontoknál, többek között az emberek élelmezéséből veszi ki a részét. A szívvel, lélekkel végzett munkáról és az elmúlt napok történéseiről Kun Szilvia vármegyei igazgatót kérdeztük

Kisalföld.hu

- Jól esik, és szükséges is a kemény fizikai munka után, közben pótolni az energiát. Mi ehhez szendvicsekkel, édes és sós pékáruval, kávéval és innivalóval járulunk hozzá. Nincs különbség ember és ember között, aki odajön és segít, az a Vöröskereszt asztalánál kedves szót, ételt, italt, és egészségügyi ellátást is kaphat - emelte ki Kun Szilvia vármegyei igazgató.

Homokzsákok, szorgalmasan dolgozó emberek Győr-Bácsán mindenütt. Rövid pihenő után folytatták is a munkát a Győrszemeréről érkezett vöröskeresztes titkár, és a segítők, akik a fotón Kun Szilvia vármegyei igazgatóval szerepelnek. Fotó: Magyar Vöröskereszt

- Utóbbira példa, hogy Bácsán csütörtökön két vágott sebet is elláttunk, valamint egy ember túlhajszolta magát, sópótlást kapott. Mindezeken felül a munkatársaink, az alapszervezetek önkéntesei egy emberként álltak össze a hívó szóra, sokuk a homokzsákok töltésében is segédkezik- mutatott rá. 

Hozzátette, kezdetektől fogva kint vannak a helyszíneken. - Az ellátás Gönyűn kezdődött a helyi alapszervezet munkájával, majd ezzel párhuzamosan Dunaszentpál, Ásványráró, Mecsér, Hegyeshalom, Zselykepuszta és Vámosszabadi településeken is bekapcsolódtunk, valamint 24 órában Győr-Bácsán is jelen vagyunk szervezett formában. Ezt fontos kiemelni, hisz az Operatív Törzs iránymutatásai alapján járunk el, ahova szükséges, oda előre egyeztetett létszámban megyünk ki és támogatjuk a munkálatokban részt vevőket - mondta az igazgató.

Jól jön a frissítő, az energiapótlás, amire a Vöröskereszt asztalánál számíthatnak Bácsán is az árvízvédelmen dolgozók. Fotó: Magyar Vöröskereszt

- A napokban célzott élelmiszergyűjtést indítottunk az árvíz ellen dolgozók kiszolgálására, Mosonmagyaróváron és Győrben is megmozdultak az emberek, és nagy számban adományoztak alapanyagot, ahogy cégek, vállalkozások is kitették magukért, amit ezúton is köszönünk. 

Arra a kérdésre, hogy vették a nem mindennapi akadályokat, Kun Szilvia elmondta: Eljárunk minősítésekre, továbbképzésekre, majd jön egy éles helyzet, és az ott megszerzett tudást egy ismeretlen helyszínen, környezetben kell alkalmazni. Fontos, hogy együtt tudjunk dolgozni más szervekkel, és kialakuljon egy olyan együttműködés, aminek keretében egymást támogatva mindenki tudja és teszi a maga dolgát. Régen is az volt a szavam járása, hogy nem falakat, hanem hidakat kell építeni a szervezetek között, úgy érzem itt megvannak ezek a hidak azok között, akik a védekezésben aktívan részt vesznek - fejtette ki Kun Szilvia.

Mindenhonnan jöttek segíteni az önkéntesek az árvízvédelemben. Fotó: Magyar Vöröskereszt

Az emberek mozgósíthatóságáról megjegyezte: 

Felhívást tettünk közzé az árvíznél dolgozók ellátását célzó szendvics, kávé- és italgyűjtésre, Mosonmagyaróváron és Győrben is megmozdultak az emberek, ahogy vállalkozások, cégek is nagy számban adományoztak alapanyagot. Kitették magukért, amit ezúton is köszönünk.

 A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezet közösségi oldalára folyamatosan töltik fel az információkat, volt, aki a feltett képeken látta, hogy a sátorban, ahonnan az osztás történik, nincs lámpa és azonnal intézkedett a fényforrás beszereléséről. 

Bácsán egy konténerrel is jelen vannak, ami az élelmezést segíti. Ami kiemelendő, sok olyan önkéntesük van, aki más szervezetnek is tagja, tűzoltó, vagy polgárőr, és mozgósítható. De nem is az a lényeg ki szervezi oda, hanem hogy a védekezésben együtt sikeresek legyünk.

Az ételek pótlásában is nagy volt az összefogás, sok magánszemély és cég ajánlott fel ételt, hogy támogassa az önkénteseket és szervezetet. Fotó: Magyar Vöröskereszt

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában