Felsőoktatás

1 órája

Huszonegy magyar egyetem tudja kihasználni a Pannónia Ösztöndíjprogramot

A Pannónia Ösztöndíjprogram része, hogy az abban résztvevő tanulóknak a külföldi egyetemekről hazatérve, a diplomaszerzés után itthon elhelyezkedve kell a nemzetet segíteniük tudásukkal – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában, írja az MTI.

MW

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Derencsényi István

Varga-Bajusz Veronika közölte, az ösztöndíjprogramot tízmilliárd forintos kerettel indították el a kormánnyal év elején, tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság kizárta a magyar hallgatók kétharmadát az Erasmus programból.

A támogatásban a hallgatói ösztöndíjakat a részképzéses mobilitások esetében is magasabbra emelték, mint amit az Erasmusban a tanulók elérhetnek

– tette hozzá.

Az államtitkár a Család 24 című műsorban elmondta, az ösztöndíjprogramnak három pillére van, melyek közül az első arról szól, hogy a hallgatók a világ vezető egyetemeire juthatnak el, ahol fél-egy éves képzésekben vehetnek részt. A második pillér egy olyan „értékajánlat”, amelyben az egyetem a legtehetségesebb diákjának azt az ajánlatot teheti, hogy fél vagy egy évet valamelyik „top 250-es” egyetemen tölthet a hallgató – közölte.

Megjegyezte, a harmadik ilyen elem esetében a legtehetségesebb diákok számára már nem feltétel az egyetemi hallgatói jogviszony, „tehát akár középiskola után is, akiket fölvettek valamelyik top 100-as intézménybe a világon, azok tudnak vele kiutazni”.

Bodrogi Richárd, a programot lebonyolító Tempus Közalapítvány főigazgatója elmondta, a támogatásra január végéig pályázhattak az egyetemek és azóta már minden modellváltáson átesett intézménnyel szerződést kötöttek. Hozzátette, több mint ezer fiatal fog a következő két-három hónapban a Pannónia Ösztöndíjprogram segítségével külföldre utazni.

A Pannónia Ösztöndíjprogramot huszonegy magyar egyetem tudja kihasználni, melyek eddig több mint négyezer szerződést kötöttek. A támogatás első szakasza nyolcezer hallgatónak, oktatónak és munkatársnak biztosít külföldi mobilitási lehetőséget – hangzott el a műsorban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában