Árad a Duna

2024.09.17. 09:48

Nagy Árvíz 2024 – Elhúzódó árhullámra kell felkészülni – Cikkünk frissül

Kedden is folytatódik az árvíz elleni védekezés Győr-Moson-Sopronban. Elmarad az Akadémiai nap a Széchenyi Egyetemen, megnyithatják a szükségtározót, és számíthatunk a katonák segítségére is.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

19:10 - OVF: hosszú ideig elhúzódó árhullámra kell felkészülni

Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd délutáni műsorában.
Siklós Gabriella közölte: a Dunán általában 5-8 nap alatt vonul le az árhullám, most ennél hosszabb idővel kell számolni. Ha nem esik újabb eső, az Alpokban olvadó hó akkor is utánpótlást ad - tette hozzá.

A szóvivő tájékoztatása szerint a Szigetközben befejezték a felkészülést a vízügyi szakemberek. Értékelése szerint a Lajta mellett kritikus a helyzet. 

Arról is beszélt, hogy kedden a Dunakanyarban "lettek sűrűbbek" a feladatok.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a műsorban mindenkit nyomatékosan arra kért, hogy kerülje a katasztrófaturizmust, mert az akadályozza a védekezést.

Ezzel kapcsolatban Siklós Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy a katasztrófaturizmus árthat a védműveknek is, amelyeknek nagyon hosszú időn át kell ellenállniuk a víz nyomásának.

Mukics Dániel közölte, hogy a katasztrófavédelem szakemberei részt vesznek a védekezésben, a többi között segítenek az önállóan védekező önkormányzatoknak, ha azok ezt igénylik.

A szolgálati rend átszervezésével ötszáz tűzoltót tudnak kivezényelni az árvízi védekezésre, és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói, valamint oktatói is bekapcsolódnak a munkálatokba - ismertette.

(Forrás: MTI)

19:00 - Az Észak – dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója a térségben levonuló árhullámokról

Duna
A Duna igazgatóságunk működési területének teljes szakaszán árad.

Nagybajcsnál a tetőzésre csütörtök hajnaltól számítunk, 840-860 cm körüli vízszint-tartományban.

Véneknél a Mosoni-Duna torkolati műtárgy továbbra is árvízkizárásos üzemmódban működik. A mostani adatok szerint a felvízi oldalon 159 cm-rel alacsonyabb a vízszint, mint az alvízen, ez a mérték a következő napokban a háttérvízhozamok (Rába, Mosoni – Duna, Lajta, Marcal) tározódása miatt csökkeni fog.

Jelenlegi számításaink szerint a Duna nagybajcsi tetőzése után, már az apadó ágon – csökkenő alvízszint mellett történik majd az alvíz-felvíz kiegyenlítődése és a műtárgynál a zsilip nyitása.

A zárt torkolati műnek köszönhetően a győri tetőzés szintje akár 1 méterrel is alacsonyabb lehet, mint lenne a torkolati mű üzemeltetése nélkül, ez alapján Győr térségében az árhullám tetőző vízszintje a 690-710 cm körül alakulhat a hét legvégén.

Komáromnál és Esztergomnál is tovább emelkedik a vízszint, Komáromnál ma 18:00 órától, Esztergomnál holnap 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben. 
Komáromnál a tetőzést szeptember 19-én 800 cm körül, míg Esztergomnál 20-án 780 cm körül várjuk.

Lajta
A Mosonmagyaróvár duzzasztó alvízi vízmércén jelenleg 225 cm a vízállás. A tetőzés megkezdődésére csütörtökön reggeltől számítunk 290-310 cm között.

A mai napon előkészítettük a Lajta szükségtározójának megnyitását.
 

17:50 - A Rábaköz térségében nyugalom van, a Rába nem lép ki a medréből, nem kell utakat, hidakat lezárni például, mint legutóbb, a nyári áradáskor.

17:30 - Így védi Győrt a véneki zsilip

Az Észak-dunántúli vízügyi Igazgatóság számításai szerint a torkolati mű üzeme nélkül Győrben a tetőzés 780-800 centiméter között realizálódna, előrejelzéseik szerint a műtárgy révén Győrben mintegy 60 centiméterrel kisebb vízszint prognosztizálható. 

17:00 - A Győr-Szolhatezer homokzsákkal készül a tetőzésre

A Győr-Szol Zrt. feladata az önkormányzati közösségi ingatlanok védelme. 

Felkészültünk az árhullám tetőzésére, hatezer homokzsák áll rendelkezésünkre, utánpótlásra is van lehetőségünk. A Vízügyes szakemberek utasításai alapján segítenek kollégáink az árvízi védekezésben

- közölte a társaság. Kiemelték, hogy egyéni, lakossági kérésre homokzsákokat a Győr-Moson-Sopron-Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól lehet igényelni.

Fotó: Győr-Szol

15:30  - Szerda estére, csütörtök hajnalra várják a tetőzést Gönyűn

15:05 - Szükség esetén - várhatóan szerda délelőtt - megnyithatják a Lajta-menti szükségtározót

13:45 – Lezárják az utakat

Az elmúlt napokban a Magyar Közút több, a Dunához közeli kerékpárúti szakaszt, kompokhoz, révállomásokhoz vezető utat lezárt a forgalom elől Komárom-Esztergom és Pest vármegyében.  Hétfőn azonban már a 14-es főúton a vámosszabadi határátkelőhöz vezető szakaszon is teljes útzárat léptetett érvénybe, és a 11-es főút Komárom-Esztergom vármegyei részein is több helyen vannak már most is teljes vagy félpályás korlátozások.

13: 00 – Kara Ákos: Nagy segítség a zsilip Gönyűnél 

Tavaly őszi riportunkban bővebben írtunk az átadott véneki torkolati műtárgyról és annak előnyeiről a Mosoni-Duna és a Duna találkozásánál. Videóval is bemutattuk.

11:46 – Sopron és Mosonmagyaróvár környékén öt nap alatt több mint 100 milliméter eső esett
A napok óta felettünk levő ciklon délnyugat felé elhagyta térségünket. Számottevő csapadék már nem várható – írta a HungaroMet Nonprofit Zrt. Facebook oldalán kedden. 

Az 5 napos csapadékösszeg térképen látszik, hogy az osztrák és cseh területeken esett a legtöbb eső, területi átlagban bőven meghaladja a 200 mm-t, de Szlovéniában és Horvátországban is rengeteg csapadék hullott.

Hazánkban a Dunántúl kapta a legtöbb csapadékot, azon belül is Sopron és Mosonmagyaróvár környéke, ahol meghaladja a 100 mm-t az 5 napos csapadékösszeg. 

A 10 napos csapadéktérkép összeállításában látható, hogy Sopronnál ez az összeg eléri a 150 mm-t, ami az átlagos szeptemberi havi csapadékmennyiség (59 mm) 2,5-szerese – írták.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt./ Facebook

11.30 – A saját gépeikkel segítenek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron vármegyei Igazgatóságának közleménye szerint: 

A gazdálkodók már nagyon sokszor megmutatták a történelem során, hogy szívósságukra, felkészültségükre minden nehéz helyzetben lehet számítani!

Az összehangolt segítségnyújtás megteremtése érdekében koordináló szerepet vállal fel a Magosz vármegyei szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara győri igazgatósága a következő időszakban.

Kérik minden érintett település polgármesterét, védekezésért, helyreállításért felelős szakembert, amennyiben szükségük lenne kézi munkaerőre, rakodógépekre, traktorokra, egyéb mezőgazdasági munkagépekre, jelezzék feléjük, hogy segíteni tudjanak annak megszervezésében, megfelelő időben a helyszínre juttatásában.

11:05 – Ausztriában is feszült a helyzet

Ausztriában is hatalmas károkat okoz a viharos időjárás, ráadásul hétfőn ismét jelentős mennyiségű csapadék hullott,  így továbbra is feszült a helyzet az árvíz sújtotta területeken. A keleti országrészben jelenleg is tartó áradások és heves esőzések során az alsó-ausztriai rendőrség hétfőn két újabb halálos áldozatról számolt be. Egy 80 éves höbersdorfi (Korneuburg járás) és egy 70 éves untermarkersdorfi (St. Pölten járás) személyt ölt meg az otthonukba zúduló víztömeg. Vasárnap egy 75 éves tűzoltó vesztette éltét mentés közben Rust im Tullnerfeld-ben (Tullni járás).

11:00 – Összefogás Mosonmagyaróvár védelméért

Mosonmagyaróvár belterületén is megkezdték a gát magasítását a Lajta mentén: a homokzsákokat szakemberek irányítása mellett önkéntesek is rakják sorra. Nagy István agrárminiszter és Árvay István mosonmagyaróvári polgármester kiemelte: hatalmas az összefogás. 

9:50 – Annyi katona megy a gátakra, amennyi csak kell

- Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an vannak a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden reggel az MTI-vel.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróvár térségében, két Komárom-Esztergom vármegyei településen: Neszmélyben és Pilismaróton, valamint Pest vármegyében Vácnál.

Ezen kívül katonákat vezényelnek más településekhez, így a védekezésben részt vesznek a katonák Szobon, Zebegényen, Kismaroson, Dunabogdányon és Leányfalun át Sződligetig.

"A Magyar Honvédség a vármegyei kéréseknek megfelelően segítséget nyújt az árvízi veszélyhelyzet kezelésében, a magyar katonákra lehet számítani" – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Dunán 2013 óta nem tapasztalt mértékű árhullám elleni védekezéshez PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek és H145M típusú helikopterek is rendelkezésre állnak

 - tudatta a miniszter, hozzátéve, hogy a tervek szerint a hivatásos és szerződéses állomány mellett szerdától a területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek az árvízvédelemben, köztük olyanok is, akik frissen, a "Szeretem, Megvédem!" kampány hatására döntöttek úgy, hogy polgári hivatásuk vagy tanulmányaik folytatása mellett részt vállalnak Magyarország biztonságának megőrzésében.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az árvízi védekezéshez előzetesen kijelölte a bázislaktanyákat Győrben, Tatán és Szentendrén, ahol a felkészülést a hétvégén személyesen ellenőrizte, hétfőn pedig Neszmélyben és Pilismaróton megnézte a védekezést - olvasható a közleményben.

A vezérezredes azt hangsúlyozta: a haderő a katasztrófavédelmi tervek alapján a személyi és technikai feltételek biztosításával képes gyorsan és hatékonyan támogatni az árvízvédelmi feladatokat, együttműködve a vármegyei védelmi bizottságokkal és az árvízvédelmi szakemberekkel.

9:30 – A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz

A Szigetközbe lassan megérkezik az árvíz, a Duna többi szakaszán pedig továbbra is felkészülnek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szakemberei az árra – mondta a szervezet szóvivője kedd reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Siklós Gabriella kiemelte, a vízügy munkatársai ahol kell, megerősítették, megmagasították a töltéseket. A védekezés jól halad, a munkát az elmúlt években megvalósult fejlesztések is segítik – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a 2013-as árvíz után megerősítették a töltéseket, azok a munkálatok "most igazán kifizetődőnek", mert a töltések nagyon jó állapotban vannak. Az OKF az ország más területeiről is vezényelt át vízügyi szakembereket, szombaton több mint ötszázat, hétfőn pedig további háromszázat.

Nagy erőkkel vannak jelen a vízügyes műszaki irányítók és "vészőrök" is, emellett több mint kétszázan irányítják és koordinálják a munkákat, tehát több mint ezer vízügyes most már huszonnégy órában védekezik és dolgozik – mondta a szóvivő.

Siklós Gabriella kiemelte: a Lajta esetében Mosonmagyaróvárnál elképzelhető, hogy meg kell nyitni a szükségtározót. Figyelik az előrejelzéseket, a modelleket, "de most óráról órára még mindig egy picit változik a helyzet" - tette hozzá.

A szükségtározó megnyitására azért lehet szükség, mert az árvízcsúcsot "jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni (...) egyébként nem segít a beavatkozás" – fogalmazott.

A szóvivő kitért arra is, hogy a Rába Győrnél magasan fog tetőzni, a Duna többi mellékfolyója közül a Morva az előre jelzettnél magasabb, a Vág pedig egy nagyon kicsivel kevesebb vizet hoz majd.

Siklós Gabriella beszélt arról is, hogy a Duna vízgyűjtő területén kedden elállhat az eső, ugyanakkor kérdéses, hogy a hóolvadás mikor kezdődik.

A szóvivő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában elmondta, hogy a Duna tetőzését a Szigetközben csütörtökre várják. Esztergomnál csütörtök éjjel, péntek hajnalban, Budapesten péntek éjszaka, szombat hajnalban, Bajánál és Mohácsnál pedig a következő héten tetőzhet a folyó.

7:00 – Az ország minden tájáról érkeztek Győrbe vízügyesek

Megérkeztek Győrbe a hétfőn útnak indult miskolci, szegedi, gyulai és szombathelyi vízügyesek – osztotta meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság Facebook oldalán.

Forrás: OVF/ Facebook
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában