Ítéletidő

2024.09.16. 10:59

Árvíz - Kedden döntenek arról, hogy megnyissák-e a szükségtározót Mosonmagyaróvárnál - cikkünk frissül

Hétfőn tovább folytatódik az árvízi védekezés Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában is.

Kisalföld.hu

20:30 - Kedden döntenek a szükségtárózó megnyitásáról Mosonmagyaróvárnál

Óráról órára változik a helyzet, folyamatosan frissülnek az árvízi előrejelzések - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy nagyon hirtelen indult meg a Duna és a Lajta vízszintjének emelkedése, ez nagyrészt a Boris ciklonnak köszönhető, amely még az elmúlt napokban is jelentős mennyiségű csapadékot okozott, főleg a Duna ausztriai vízgyűjtő területein.

A szóvivő ugyanakkor azt is kiemelte: a vízállás előrejelzését a folyamatosan változó időjárási helyzet mellett az is nehezítette, hogy például Ausztriában volt olyan mérőállomás, amely felmondta a szolgálatot és rossz adatokat közölt.

Siklós Gabriella közlése szerint az árhullám hétfőn érkezett meg Magyarországra, a Szigetközben már az árvízzel szemben védekeznek, sok településen homokzsákokkal, és Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek.

Jelenleg minden bevethető munkatársuk a Lajtánál és a Dunánál van

 - hangsúlyozta a szóvivő, megerősítve, hogy mindkét folyón a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

Hozzátette, hogy a következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.

Siklós Gabriella a védekezéssel kapcsolatban beszámolt az úgynevezett szükségtározó esetleges megnyitásáról is.

Ismertetése szerint 

ilyen esetben az árvíz csúcsát próbálják - ahogy fogalmazott - "megskalpolni", kieresztik a vizet egy jó pillanatban egy nagyobb területre.

Ezzel az eljárással adott esetben például Mosonmagyaróvárt kisebb árvízi károk érhetik, erről döntés kedden várható - mondta Siklós Gabriella.

17:50 - Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója a térségben levonuló árhullámokról

Duna
Igazgatóságunk működési területén tovább árad a Duna. Nagybajcsnál a tetőzésre a dévényi tényleges tetőzés és a szigetközi Duna-szakaszra felé megkezdődött vízmegosztás függvényében csütörtök hajnaltól számítunk 840-860 cm körüli vízszint-tartományban. A Duna szigetközi szakaszán jelenleg III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
A Mosoni-Duna torkolati műtárgy továbbra is árvízkizárásos üzemmódban működik, ma reggeli adatok szerint a felvízi oldalon 62 cm-rel alacsonyabb vízszintet mértünk.
A Győrben kialakuló tetőző vízszinteket a dunai árhullám, valamint a Lajtán, a Rábán és a Marcalon érkező vízhozamok együttes hatása fogja meghatározni, a tetőzés 790-810 cm között alakulna természetes körülmények között csütörtökön. Ezt az értéket a torkolati mű várhatóan több dm-rel csökkenti és a tetőzést időben késlelteti majd.
Komáromnál és Esztergomnál áradó jellegű a Duna vízjárása, az érintett szakaszon jelenleg II. fokú árvízvédelmi készültségben, 24 órában védekeznek szakembereink.
Komáromnál a tetőzést a III. fokú készültség szintje fölött, a 790-810 cm-es tartományban csütörtök estétől, Esztergomnál szintén a III. fokú készültség fölött, 770-790 cm körül pénteken várjuk a tetőző vízszinteket.
Lajta
A Lajtán ma 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó mellett reggel megkezdődtek a töltésmagasítási munkálatok. Szakembereink koordinálásával a Lajta bal parti csatorna bal partján homokzsákos nyúlgátépítés zajlik, melyben 200 katona (150 nappal, 50 éjszaka) is segíti munkánkat. 
Rába
A Rába vízgyűjtőjén meteorológiai előrejelzésekhez képest jóval kevesebb csapadék hullott, így kedvezően alakult a folyó vízállása Szentgotthárd és Körmend térségében is. Az előrejelzések alapján a Rába vízszintje a következő napokban a folyó teljes magyarországi szakaszán az I. fokú készültségi szint alatt alakul.

17:30 - Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Közép-Európában

Legalább 16 ember halt meg eddig az Ausztriától Romániáig több közép-európai országban pusztító áradások következtében írja az MTI.

  • Ötre nőtt a délnyugat-lengyelországi árvíz áldozatainak száma, miután hétfő reggel megtalálták Nysa városában egy kórházból hazafelé tartó sebész holttestét – közölte a lengyel tűzoltóság. 
  • A cseh rendőrség közlése szerint egy nő vízbe fulladt az ország északkeleti részén, ahol csütörtök óta rekord mennyiségű csapadék hullott. További hét ember eltűnt.
  • Ausztriában eddig legalább hárman, Romániában pedig - a Digi 24 helyi televízió közlése szerint - heten haltak meg. 

Ausztriában a folyók és a víztározók vízszintje hétfőre virradó éjjel csökkent az eső enyhülésével, osztrák tisztségviselők ugyanakkor azt mondták, hogy készülnek a második hullámra, mivel az előrejelzések szerint hevesebb esőre lehet számítani.

17:00 - Vízben állnak a véneki üdülősor házai

Véneken a nyaralókat minden árhullám alkalmával ellepi a víz. A helyszínen jártunk.

16:00 - Szalay-Bobrovniczky Kristóf: 24 órán belül 4000 katonát tudunk mozgósítani az árvízi védekezésben

A vízügy igényei szerint ezer katona azonnal bevethető az árvízi védekezésben, 24 órán belül pedig 4000 mozgósítható - mondta a honvédelmi miniszter hétfőn Neszmélyen, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, ezt a számot a területvédelmi tartalékosok bevonásával folyamatosan emelni tudják. A Magyar Honvédség készen áll, és segít a vízügynek, hogy megóvják az emberek életét, az otthonokat.

A Magyar Honvédség helikopterei az árvízi gócpontok felmérésében segítenek, illetve a lánctalpas kétéltű járművek is rendelkezésre állnak - ismertette a miniszter.

"Miután 2013-ban sikerült, ez most is sikerülni fog. Össze kell fognunk, mindent meg kell tennünk" - jelentette ki, majd megköszönte a civilek munkáját, akik ahogy Neszmélyen, úgy a többi helyszínen is segítenek a homokzsákok töltésében.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, az itteni települések a múlt csütörtöki védelmi bizottsági ülés után kezdték meg a felkészülést, ütemtervet alkottak a védekezési módokra. A Vízimolnár utca Neszmély egyik legnehezebben védhető része, itt reggel 8 órától építik a nyúlgátat a katonák - írja az MTI.

14.00 - Segítik a védekezést a szeretetszolgálatok is

A Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) és a Baptista Szeretetszolgálat is segíti a védekezést. A Katolikus Karitász tízmillió forint gyorssegélyt különít el a védekezéshez elengedhetetlen eszközök beszerzésére, a károk mérséklésére és a bajbajutottak támogatására.

13.30 - Lezárták a vámosszabadi határátkelőt, árvízvédelmi mobilgátakat építettek Győrben, több százan segítenek a védekezésben Gönyűn

A mobilgát a Dunakapu tér felújításával egyidőben készült el, védi a várost árvíz esetén. Folyamatos készenlétben, felkészültek a Mosoni-Duna és a Rába várható áradására.

Lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található vámosszabadi (medvei) ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőt is.

Szakadó esőben 14 fokban folyamatosan rakják a homokzsákokat Gönyűn. A falu lakosai mellett a környező településekről is folyamatosan érkeznek az önkéntesek, hogy megerősítsék a település védelmét az érkező árvíz ellen.

13.00 - Elérte a Szigetközt az árhullám, Mosonmagyaróvárnál a Lajtán harmadfokú árvízvédelmi készültség van

Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel hétfőn.

Azt írták: lassan elhagyja a térséget a ciklon, amely a heves esőzéseket okozta Közép-Európában. Az elmúlt egy napban főként a Bécsi-medencére hullott ismét jelentős mennyiségű csapadék. Hozzátették: a legfrissebb adatok alapján a következő 24 órában elsősorban már csak erre a területre, illetve az Inn- és a Traun-Enns-vízgyűjtőkre várható számottevő, átlagosan 20-35 milliméter eső.

Mint írták, egyes osztrák folyószakaszokon már lezajlott a tetőzés, ugyanakkor a folyamatos esőutánpótlás elhúzza az árhullám levonulását.

Közölték: a Duna a magyarországi szakaszon többnyire a harmadfokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd, a Lajtán akár a legmagasabb valaha mért vízszintet, a Murán pedig az első fokot megközelítő tetőzésekre számítanak.

A Szigetközben Mosonmagyaróvárnál a Lajtán hétfő reggel 6 órakor el kellett rendelni a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget az állami védvonalakon. A Lajta-szükségtározó megnyitását továbbra is mérlegelik a szakemberek - írták.

Tudatták azt is, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten az alsó rakpartot várhatón kedden, a nap második felében éri el a víz. A Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben jóval a harmadik fokozat szintje feletti tetőzés várható.

Hozzátették: bár az árhullám lényegi része még nem ért el Magyarországra, a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik, és koordinálja a védelmi előkészületeket, a frissülő adatokhoz igazítva finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt. Az ország más részeiből átvezényelt több mint félezer vízügyes már elfoglalta a helyét, valamint megérkeztek és dolgoznak az önkormányzati védekezéshez kért műszaki irányító szakemberek is.

Az OMIT hétfő reggeli ülésén is részt vettek a társzervek képviselői, hogy tájékoztassák a törzsvezetőt a saját előkészületeikről, és egyeztessenek arról, a vízügy mely helyszíneken igényel segítséget tőlük - írták.

12.30 - Győri katonák is részt vesznek a védekezésben

Hétfőn 6:00 órától megkezdte a munkát az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred kijelölt állománya, hogy a Lajta magyarországi szakaszán, Mosonmagyaróvár térségében több helyszínen, a vízügyi szakemberekkel együttműködve dolgozzanak a veszélyeztetett területek védelme és a lakosság biztonságának érdekében - írta közösségi oldalán Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.

12.15 - Leállt a hajóforgalom a Dunán, rendkívüli a helyzet, fotók Gönyűről

A szlovák közlekedésügyi minisztérium közölte, a Duna vízszinjének rohamos emelkedése miatt vasárnaptól szünetel a hajóforgalom. Közölték, így szükség esetén meg tudják nyitni a bősi vízerőmű zsilipjeit, hogy szabályozni tudják a Duna vízszintjét, és elkerülhetőek legyenek az árvizek. A bősi vízerőműben szombaton hat turbina működött, vasárnap pedig hét.

12.00 - Harmadfokú készültségben a szakemberek a Dunántúlon

Vasárnaphoz képest hétfőre számos dunai szakasznál harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, ahogy ez a vizugy.hu térképén (piros színnel jelölve) látható:

Forrás: vizugy.hu

A megszokotthoz képest nagyjából ötször több víz folyik le a Dunán.

11.30 - Gyopáros Alpár országgyűlési képviselője is tájékoztatást adott ki az árvízi helyzetről:

11. 15 - A GYSEV vonalán is korlátozásokra kell számítani, Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat

A GYSEV vonalán korlátozásokra kell számítani, Csehországban is korlátozzák a vasúti forgalmat az áradások miatt - közölte a Mávinform hétfőn az MTI-vel.
A közlemény szerint a Deutschkreutz-Sopron-Ebenfurth-Wien Hbf. vasútvonalon a vonatok csak Neufeld an der Leitha állomásig járnak, Deutschkreutz-Sopron között közlekednek a vonatok.

A Sopron-Wiener Neustadt vasútvonalon nem közlekednek a vonatok - jelezték.

A Fertőszentmiklós Neusiedl am See vasútvonalon a vonatok csak Fertőszentmiklós és Pamhagen között közlekednek.

Közölték azt is, hogy Csehországban a kiterjedt áradások miatt erősen korlátozzák a vasúti forgalmat, emiatt a Budapest-Berlin közötti Metropol EN vonatok Breclav állomásig közlekednek.

A München-Varsó és a Graz-Berlin vonatok nem közlekednek.

Az utasok számára nincs alternatív csatlakozás, így legfeljebb Breclav vasútállomásra juthatnak el - tudatta a Mávinform.

Egy ember életét vesztette, heten eltűntek a csehországi áradásban

Halálos áldozata is van már a csehországi áradásoknak, az eltűnt személyek száma hétre emelkedett, a hatóságok számos helyen katasztrófahelyzetet hirdettek, a lakosok mentésében esetenként katonai helikopterek is részt vesznek helyi médiajelentések szerint.

Egy ember belefulladt a Krasovka folyóba az észak-morvaországi Bruntal térségében, és a rendőrség már hét eltűnt személyt tart nyilván az árvízzel összefüggésben - tájékoztatta a rendőrség főparancsnoka, Martin Vondrasek hétfőn a CRo (Český rozhlas) cseh rádióállomást. A rendőrség a hét végén még négy olyan személyt tartott eltűntként nyilván, akit elsodort az árvíz.

Az árvíz- és belvíz sújtotta területeken továbbra is feszült a helyzet országszerte, nem látszanak az enyhülés jelei. Sok helyen a vízszint még mindig emelkedik. Az Elbán további árvízvédelmi művek épülnek. A hatóságok országszerte mintegy 100 helyen hirdették ki a legmagasabb szintű árvízvédelmi figyelmeztetést. A legsúlyosabb helyzet két északkeleti régióban alakult ki, ahol az elmúlt napok legnagyobb esőzései voltak, köztük a lengyel határhoz közeli Jeszenik-hegységben. Hétfőn az egész országban további esőzésekre lehet számítani, amelyek a déli régiókban hevesek is lehetnek.

Az évek óta legsúlyosabb viharokban több település, például a Jeszenik-hegységben fekvő Jeseník és a lengyel határon fekvő Krnov került víz alá. Jeseníkben a mentőszolgálatnak több száz embert kellett csónakokkal és katonai helikopterekkel kimentenie. A víz levonulása után több helyen földcsuszamlások kockázatával is kell számolni.

A Morva folyón az árhullám elérte a Prágától csaknem 200 kilométerre keletre fekvő Litovel városát, ahol egész utcák kerültek víz alá - jelentette a CTK hírügynökség. Az alig 10 ezer lakosú kisváros hatóságai felhívást intéztek a lakossághoz, hogy ne akadályozzák a mentőszolgálat munkáját. „Arra számítunk, hogy a folyó vízszintje a következő órákban tovább emelkedik” - figyelmeztetett a polgármester a közösségi médiában.

A vízszint sok más helyen is emelkedett. Az észak-csehországi Frydlant város környékén veszélyhelyzetet hirdettek. Az Elba menti Hradec Kralove településen a legmagasabb árvízvédelmi készültségi szintet léptették életbe. A szászországi határhoz közeli Usti nad Labemben a nap folyamán további árvízvédelmi gátakat kellett felállítani a központ és Strekov városrész védelmére. Az Elba várhatóan szerdán tetőzik a városnál, mintegy 7,65 méteres magasságnál.

Most az életek megmentésére kell összpontosítanunk

 - jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök vasárnap a cseh közszolgálati televízióban. 

A legrosszabb még nincs mögöttünk

 - figyelmeztetett. Kormánya hétfőn ül össze, hogy felmérje a károkat.

Petr Pavel elnök optimistább hangot ütött meg, mondván: „nyilvánvaló, hogy megtanultuk a leckét az előző válságból”.

Az 1997-es morvaországi árvízkatasztrófa szimbólumává vált Troubky településen eddig nem voltak komolyabb problémák, a Becva egyelőre nem lépett ki a medréből. Az 1997-es árvízben itt kilenc ember halt meg és 150 ház pusztult el.

11.00 - Ausztriában további jelentős mennyiségű csapadékra számítanak - Három halálos áldozat

Ausztriában hétfőn is jelentős mennyiségű csapadékra számítanak, ami várhatóan tovább nehezíti az árvíz sújtotta területek helyzetét - jelentette az osztrák közmédia.
A tűzoltóság reggeli tájékoztatása szerint az éjszaka nyugalmasan telt a vasárnap katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánított Alsó-Ausztriában. Ugyanakkor

 keddig az előrejelzések szerint még akár négyzetméterenként 60 liter eső is lezúdulhat a tartományra. Tiroltól Kelet-Ausztriáig helyenként még ennél is nagyobb mennyiségű csapadék eshet.

Múlt hét végén több száz bajba jutott ember kért segítséget Alsó-Ausztriában. Vasárnap egy tűzoltó életét vesztette Rust im Tullnerfeld faluban, miközben egy elárasztott pincéből igyekeztek a vizet kiszivattyúzni. 

Hétfőn holtan találtak két vízbefúlt idős embert, és ezzel háromra emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak száma.

Stephan Pernkopf, Alsó-Ausztria tartomány kormányfőhelyettese elmondta: a gátak megerősítésére koncentrálnak, és sok embert már elővigyázatosságból ideiglenesen kitelepítettek. Kiemelte, hogy az esőzés újra felerősödhet, és emiatt esetleg újabb gátszakadásokra lehet számítani. Hétfő délelőttől kezdődően Alsó-Ausztriában újra emelkedni fog valamennyi folyó vízszintje - figyelmeztetett.

Christoph Firlinger, Hadersdorf am Kamp település tűzoltóságának vezetője elmondta: hajnalban homokzsákokból második védelmi vonalat építettek ki, és hétfőn ismét Black Hawk helikopterek segítenek majd a gátak megerősítésében. Bár az éjjel csökkent a vízszint, hétfőn délután - a csapadék mennyiségének függvényében - újabb tetőzésre kell számítani - mondta.

A Bécstől dél felé haladó A2-es autópálya kora reggel óta újra járható, viszont számos le- és felhajtó továbbra is megközelíthetetlen, és több egyéb út is le van zárva Alsó-Ausztriában. A tömegközlekedésben is problémákat okozott az időjárás: a Linz és Bécs közötti vasúti pálya nyugati szakaszán nem közlekednek a vonatok.

Bécsben hétfőn is komoly közlekedési fennakadásokat okozott az árvíz, bár a vízállás valamelyest csökkent. A metróvonalak többségén szakaszos lezárások vannak érvényben, és az osztrák állami vasút (ÖBB) szerelvényei nem közlekednek a fővárost délről és nyugatról elérő vonalakon.

A bécsi tűzoltósághoz 24 óra alatt több mint 1300 segélykérés futott be a heves esőzés és a szélvihar miatt. A tűzoltókat többnyire kidőlt fák, leszakadt ágak és víz alá került épületek és pincék miatt riasztották - közölte Gerald Schimpf szóvivő.

11.00 - Szlovákiában tovább emelkedik a Duna és a Morava vízszintje

Továbbra is emelkedik a Morva és a Duna vízszintje Nyugat-Szlovákiában,

 a Duna a fővárosban, Pozsonyban délután tetőzhet 

- jelentette hétfő reggel a szlovák média. A Morva folyó mentén fekvő Kopcsány községben a szlovák meteorológusok által előrejelzettnél gyorsabban emelkedik a vízszint.

A Duna reggel Pozsonyban 866 centiméterre emelkedett, és a nap folyamán a vízszint várhatóan kilenc méternél is magasabb lesz. A magas víz miatt a fővárosban egyes villamos-, busz- és trolibuszjáratok módosított útvonalon közlekednek. Az óvárost árvízvédelmi gátakkal igyekeznek megvédeni a Dunától.

Nyugat- és Közép-Szlovákiában 

  • közlekedési problémákkal kell számolniuk, 
  • egyes szakaszokat elöntött a víz, 
  • máshol pedig kidőlt fák okoznak gondot.

Az eredeti előrejelzésektől eltérően a legnagyobb nehézségek Szlovákiában nem a Morva medencéjében, hanem a Dunán várhatók, mivel a Németország és Ausztria felől érkező árhullám a vártnál nagyobb lesz - mondta Tomas Taraba környezetvédelmi miniszter.

Korábban írtuk:

Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

ORBÁN Viktor
Árvíz - Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Meghallgatták a védekezésben érintett valamennyi állami szerv vezetőjének jelentését. A helyzetértékelést követően a vezetők meghatározták az azonnal végrehajtandó feladatokat, valamint jóváhagyták a következő napokra vonatkozó árvízi védekezési terveket.

Orbán Viktor megállapította: a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak - mondta Havasi Bertalan.

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán, 2024. szeptember 15-21.

A vasúti pályán is az árvíz elleni védekezésre készülnek a Duna mentén

Ausztria vasúti közlekedését szinte teljesen megbénította a történelmi árvíz: osztrákok már nemcsak vonatot, de pótlóbuszt sem tudnak biztosítani a Bécs és Hegyeshalom közti közlekedéshez, mivel minden járművet a katasztrófa által leginkább sújtott területekre irányítottak át. Az árhullám hamarosan Magyarországot is eléri.

A Szigetközbe rekordközeli vízmennyiség érkezhet

Rekordközeli vízmennyiség érkezik majd az árvízzel a Szigetközbe, ahol már jelen van az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) több mint ötszáz szakembere - mondta az OVF szóvivője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában