Nem csitul az eső

2024.09.16. 13:00

Kell a segítő kéz Gönyűn - Zuhogó esőben százával töltik a homokzsákokat az árvíz ellen - fotók, videó

Szakadó esőben 14 fokban folyamatosan rakják a homokzsákokat Gönyűn. A falu lakosai mellett a környező településekről is folyamatosan érkeznek az önkéntesek, hogy megerősítsék a település védelmét az érkező árvíz ellen.

Dániel Viktória

Folyamatos a védekezés Gönyűn az áradó Duna miatt.

Fotó: Cseh Róbert

Méltatlan gágogással totyognak arrébb a kacsák amikor jön a traktor a platón emberek és homokzsákok. Gönyűn vasárnap kezdték el a tölteni a zsákokat a lakosok. Hétfőn a folyamatos esőben és a metsző hideg szélben is töretlenül folyik a munka. Délelőtt a település elején lévő házakhoz vitték a homokzsákokat. A kertek végében lévő töltéstől pár métere hullámzik a folyó de  van olyan rész is amit már elért a víz. A másik oldalon a belvíz is nehezíti a munkát még traktorral is csak különösen óvatosan haladtak át a víz és sártenger szélén.

Ahogy tegnap már tudósítottunk róla rendkívüli védekezés kezdődött meg az áradás miatt. Major Gábor a település közösségi oldalán is közzétette, hogy akinek lehetősége van segítse a gönyűi védekezést, mert nagy szükség van minden segítő kézre.

A Postakocsi Fogadó előtti téren tegnap este hatig rakták a homokzsákokat, ma reggel pedig újra kezdődött nemre és korosztályra való tekintett nélkül mindenki lapátot ragadott.

- Körülbelül 50-en lehettünk tegnap, most délelőtt kicsit kevesebben mert munkában vannak az emberek, de délutánra megint sokan ígérkeztek – mondta el Lencse Gézáné a Magyar Vöröskereszt Gönyűi Alapszervezetének elnöke, aki meleg teával és friss kávéval igyekezett  felmelegíteni a folyamatosan dolgozó önkénteseket. – A Kikötő utcába a a völgylejáróba és az EON bejáratához is viszik a zsákokat. Szerintem mert 10 ezernél is több zsákot töltöttünk.

Buthi Róbert hozzátette, folyamatosan tartják a kapcsolatot a vízüggyel az ő iránymutatásaik alapján dolgoznak.

– Tegnap 2-től 5-ig elállt az eső és nyugodtan tudtunk dolgozni de egyébként nagyon kemények voltak a körülmények. Jelenleg 8,1 méter közelébe jósolják a vizet, mint 2011-ben, de ez még változhat. A gyönyűiek mellett egyre többen jönnek a környező településekről, Bőnyből, Szentivánról segíteni a védekezést. A homok és a zsák utánpótlás biztosított, addig folytatjuk, amíg kell. 

Ott jártunkkor a falu ikonikus vendéglőjéből a Gödörből is épp mentették ki a a hűtőket és egyéb elektronikai berendezéseket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában