2 órája
Döntött a kormány: ezeket az ételeket száműzik a közétkeztetésből
Jövőre nem lehet diós tészta, mogyorókrémes kenyér vagy szezámmagba forgatott rántott hús a menzán. Az allergia nem csak a gyerekeknél okozhat problémát.
Forrás: Shutterstock
Fotó: New Africa
A Magyar Közlönyben hétfőn jelent meg többek között a közétkeztetésre vonatkozó szabályok változtatása, amely a rendelet kihirdetését követő 90. napon lép hatályba. Az ételallergia elkerülése a cél.
Tiltólistára kerültek
- a földimogyorót,
- a dióféléket,
- illetve a szezámmagot tartalmazó ételek a magyar közétkeztetésben.
A döntést azért hozták meg, mert ezek mind olyan allergén alapanyagok, amelyek súlyos allergiás reakciót válthatnak ki, ha véletlenül fogyasztanak belőlük – írja a Magyar Közlöny.
A 37/2014. (IV. 30.) Emmi-rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket.
Azt is szabályozták a rendeletek módosításával, hogy az 1-3 éves gyerekek részére bő zsiradékban sült étel nem adható. A közétkeztetésben nem lehet felhasználni cukrokat vagy édesítőszereket tartalmazó üdítőitalt, szörpöt, illetve a szabályoknak megfelelő gyümölcslén kívül más gyümölcsitalt sem.
Van, ahol eddig sem használták
Nagyszentjánoson 2024. július 15-től a Nagyszentjánosi Önkormányzati Kft. vette át teljesen új személyzettel a Községi Konyha üzemeltetését. Naponta mintegy 170-180 személyre főznek a bölcsitől a felnőttekig. Tóthné Varga Brigitta ügyvezetőt, egyben élelmezésvezetőt kérdeztük, mennyiben befolyásolja az új rendelkezés a menü összeállítását.
– Mi nem használtunk eddig sem mogyoró- és dió származékot, valamint szezámmagot, mert allergének. Azt már az iskolában, de továbbképzéseken is tanítják, hogy nem ajánlatos a gyermekeknek, de még a nagyobb korúaknak adni. Nálunk nincsen semmi ilyen készítmény, nem okoz változást a menü megtervezésében. A menü összeállításánál az egészséges táplálkozásnak megfelelő élelmiszereket választjuk – válaszolta az élelmezésvezető.
Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület (AAE) szóvivője, Janklovics Natasa a módosítással kapcsolatban a sajtónak azt nyilatkozta, még soha nem voltak az érintett és a még nem diagnosztizált ételallergiás esetek olyan biztonságban, mint a jövő évtől lesznek. A módosítás a pedagógusokról is jelentős terhet vesz le, akiknek a továbbiakban nem kell majd amiatt aggódniuk, hogy a gondjaikra bízott gyerekeknél allergiás reakció lép fel az iskolában fogyasztott élelmiszerektől.
Az allergia ijesztő is lehet
Olvasóink talán emlékeznek egy tavalyi estre, amit a Kisalföld is megírt. Anafilaxiás sokkot kapott váratlanul egy 11 éves fiú Nyúlon. Igaz, ő nem a menzán, hanem nagymamájánál ebédelt. Az osztályfőnök, fociedző Horváth György és a helyi gyermekorvos, dr. Szigeti Éva gyors reakciójának és helyzetfelismerésének köszönhetően élte túl Noah az allergiás rohamot.
– Tizenöt éve, amióta háziorvos vagyok, EpiPennel járok, mindig van a táskámban és a rendelőben is felnőtt-, valamint gyermekadag. Már akkor is fontosnak tartottam ezt az adrenalininjekciót, amikor még azt hittem, hogy sosem fogom használni. Pályafutásom alatt ez volt a második alkalom, hogy segíthettem vele – mondta dr. Szigeti Éva.
A doktornő fontosnak tartja, hogy ki legyenek képezve ennek használatára a pedagógusok, és ajánlja, hogy minden orvosnál legyen egy, szükség esetére. Az eset után megsürgették a településen az edukációt, és több tréninget is tartott az eszköz használatáról a gyermekorvos az egyik mentőtiszt édesapával közösen.
A jövő évtől az új rendelkezésnek köszönhetően talán még kevesebb esélye lesz az életveszélyes rohamnak a gyerekeknél.